Mener TV 2 skviser sitronen

Supporterklubbens formann gjestet Nyhetskanalen i morgentimene onsdag.

23. sep 2020 kl 08.53 Arild Skjæveland

TV 2 setter opp prisene på TV 2 Sport Premium fra og med 1. november, og prishoppet er stort. Med et prishopp på 40 prosent, blir det dyrt å se Liverpool og de andre Premier League-lagene denne sesongen.

Canal Digital var den første distributøren som gikk ut og fortalte om den nye prisen på 699 kroner. Deretter fulgte Viasat med samme pris. Hos Altibox blir den nye prisen 649 – og også RiksTV har varslet en prisøkning.

TV 2 har varslet at prisen på Sumo også skal opp, men den prisen er ikke satt. Fortsatt kan en abonnere på TV 2 Sumo for 449 kroner i måneden – og binde seg til 4490 kroner for 12 måneder. Da skal en ikke bli påvirket av det varslede prispåslaget når det kommer, for det neste året.

Skylder på dyrere rettigheter

Vi er nå inne i TV 2s siste rettighetsperiode med Premier League. Den startet i 2019/20-sesongen, og avsluttes etter 2021/22-sesongen. Før forrige sesong ble prisen satt opp med 50 kroner.

Nå legges det på ytterligere 200 kroner.

– Alternativet ville vært å sette opp fra begynnelsen av, og det ønsket vi ikke. Vi hadde et lite prishopp tilbake i 2019, og så ønsket vi ikke å gå ut med den fulle prisøkningen da. Det har vi sett oss nødt til å gjøre nå, sier Sarah Willand til TV 2 Nyhetskanalen.

Pål Christian Møller, formann i Liverpools supporterklubb, kommenterte det svaret.

– Vi i Liverpool supporterklubb har 54.000 medlemmer, og utgjør én prosent av Norges befolkning, så dette berører veldig mange mennesker. Vi synes denne forklaringen virker veldig tynn, sier Møller.

– Dersom de er nødt til å sette opp prisen nå med 200 kroner midt inne i en avtaleperiode, så må man stille spørsmål om TV 2 tapte penger forrige sesong. Dette er ille, og vi vet allerede at norske supportere er de som betaler mest i hele Europa. VI snakker om kanskje dobbelt så høy pris som i Sverige.

Mener supporterne blir straffet

Møller mener dette spesielt vil gå utover unge supportere med interesse for engelsk fotball.

– Vi blir på en måte straffet for at vi har bygget opp en supporterkultur her i Norge, hvor det er veldig mange som følger engelsk fotball, og derfor setter alle bare opp prisen. Til syvende og sist, så blir supporterne skvist. Det kommer til å gå utover veldig mange unge, som er avhengig av at foreldrene kan betale 700 kroner hver måned for at de skal se på fotball, så dette synes jeg er veldig, veldig trist og veldig dårlige nyheter fra TV 2.

Møller forteller om mye frustrasjon blant supporterne

– Det er frustrasjon. Barn er avhengig av at noen andre betaler, og kan ikke gå på puben og se kampen. Det er mange som sier at de vil boikotte TV 2. Det er mange som sier at de vil begynne å streame. Dette er jo ting som er ulovlig som vi ikke støtter opp om, men vi forstår frustrasjonen veldig godt og synes dette virker veldig unødvendig. Vi er sikker på at TV 2 tjente penger på dette i fjor også, med den prisen som var da på 499.

Willand i TV 2 sier at hun forstår frustrasjonen.

– Jeg forstår frustrasjonen, og at supporterne reagerer på prisøkning. Jeg vet ikke om det hadde vært noe bedre om vi hadde tatt alt sammen i fjor. Da ville prisen vært høy helt fram til nå. Engelsk fotball er veldig populært i Norge, og derfor er det også en knallhard konkurranse for å få tak i disse rettighetene, sier Willand.

– Det er grunnen til at det koster mer å kjøpe Premier League-rettighetene på det norske markedet enn i de andre nordiske landene, og det gjenspeiler seg også i prisen kunden må betale. Dette er jo en veiledende pris ut til distributørene, fordi vi vår økte rettighetskostnader. Hvilken pris distributørene setter ut til kundene igjen er en beslutning de må ta, som ikke vi tar.

– Når det gjelder ulovlig strømming, er det alltid en bekymring, men vi håper og tror at seerne ikke tyr til ulovlige løsninger selv om prisen nå går opp, og så gjenstår det å se hvilke priser de ulike aktørene tar ute i markedet.

Mener sitronen skvises

Møller mener at TV 2 nå skviser sitronen når perioden deres med Premier League går mot slutten. Fra 2022 er det NENT som tar over.

– Man vil gjøre alt man kan for å se laget sitt spille – det er det ingen tvil om. Men jeg frykter at mange, særlig unge, vil velge å strømme. Man har ikke råd, dersom en er en hjemmeboende 15-åring, så kan du ikke betale 8000 kroner for 10 måneders TV-titting. Det har du rett og slett ikke penger til. Da vil man finne andre løsninger, og det synes jeg er veldig synd, sier Møller.

– Jeg synes TV 2 har vært veldig flinke til å forvalte produktet engelsk fotball gjennom mange år, og da synes jeg det er veldig synd at de avslutter denne veldig flotte perioden, og det er siste gang fordi TV 2 har mistet rettighetene, og da synes jeg det er veldig synd at de på en måte skviser sitronen og prøver å få ut mest mulig de siste to årene. At de avslutter på den måten synes jeg er trist, sier Møller.

Willand i TV 2 sier at det ikke er det de gjør med prishoppet.

– Det er ikke en strategi for å skvise sitronen de siste årene, det er en strategi for å møte det faktum at rettighetskostnadene har gått opp. Vi vil også se at Sumo-prisen vil gå opp. Den tiden hvor disse fotballrettighetene var stor butikk, og stor lønnsomhet for de som forvalter de rettighetene videre, er nok forbi.

– Det er nok Premier League som sitter igjen med størsteparten av lønnsomheten på de rettighetene.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]