TV-selskapene kan komme til å gardere seg

Forsøket på å etablere en europeisk superliga kan få konsekvenser for fremtidige TV-kontrakter.

21. apr 2021 kl 17.02Einar Kvande

De store TV-selskapene som viser Premier League-fotball ytret seg svært negativt om forsøket på å etablere en europeisk superliga, og Tom Morgan i Telegraph tror at kuppforsøket til tolv av Europas største klubber vil få konsekvenser for ordlyden i fremtidige TV-avtaler.

Morgan tror at TV-selskapene i fremtiden vil kreve klausuler i TV-avtalene som binder de seks engelske utbryterklubbene til å spille i Premier League i avtaleperioden.

En kilde i et TV-selskap sier at deres advokater vil sørge for vanntette kontrakter som en forsikring mot lignende kuppforsøk som det vi har sett denne uken. 

– Dette kan ikke skje igjen, siteres kilden. 

TV-selskapene er blitt mer skeptiske

Premier League har planer om å begynne budrunden for de neste TV-avtalene i løpet av en måneds tid. De nåværende pakkene deles mellom Sky Sports, BT Sport og Amazon. 

– Usikkerheten som forsøket på å etablere en europeisk superliga førte med seg har resultert i at TV-selskapene er blitt mer skeptiske, sier bransje-ekspert i Enders Analysis, Julian Aquilina.

– I de kommende forhandlingene om Premier League-rettighetene tror jeg TV-selskapene kommer til å være litt mer forsiktige enn om dette ikke hadde skjedd.

Aquilins tror at TV-selskapene vil kreve forsikringer heller enn å forhandle prisen ned.

– Det devaluerer nok ikke ligaen så lenge TV-selskapene kan være sikre på hva de får, sier han. 

– Dette blir advokatmat. Det handler om å sikre vantette kontrakter.

Det påstås at motstanden fra TV-selskapene var en av grunnene til at de engelske klubbene gjorde helomvending, og trakk seg fra superligaen.