Dette svarer TV 2 på fem spørsmål om tv-avtalen

TV 2 øker prisene kraftig inn mot neste sesong.

13. mai 2021 kl 08.42[email protected]

TV 2 kom tirsdag med nyheten om at de igjen øker prisene for sine sportskanaler og abonnement på strømmetjenesten som nå vil bytte navn til TV 2 Play. TV 2 Sport Premium-kanalene til distributørene blir 200 kroner dyrere, mens for de som vil se fotball på Play (Sumo), blir abonnementet 150 kroner dyrere, fra 519 kroner til 669 kroner (Premier League-pakken pluss CL og La Liga) og fra 549 kroner til 699 kroner (total). 

Det er andre året på rad at de øker prisen med 200 kroner til distributørene. «Prisen øker med 200 kroner, opp fra 699 kroner til 899 kroner, eller nye 30 prosent i prisvekst. Prisøkningen kommer bare ett år etter den forrige prisveksten på 40 prosent, da TV 2 økte den veiledende prisen til distributørene fra 499 kroner til 699 kroner. På to år ha prisen dermed økt med over 80 prosent», skriver bransjenettsiden Kampanje.

Fra og med 2022/23-sesongen er det NENT Group som overtar Premier League-rettighetene. Dette blir siste året med Premier League på TV 2 i denne omgang.

Liverpool.no har stilt TV 2 fem spørsmål rundt endringen. Organinsasjons- og Kommunikasjonsdirektør Sarah Willand i TV 2 har svart på spørsmålene. 

– Dyrere og flere rettigheter

– Hva er grunnen til at dere for andre år på rad øker prisene deres med 200 kroner ut til distributører, noe som er 80 prosent opp, og også øker prisen kraftig på Tv 2 Play(Sumo) for andre år på rad?

– Vi har stor forståelse for at supporterne reagerer på prisøkningen. Fotballrettigheter bli bare dyrere og dyrere. Vår prisøkning overfor distributørene skyldes at rettighetene koster mye mer og at vi utvider tilbudet med flere rettigheter, som Champions League og La Liga. Og når rettighetene blir dyrere, må vi ta mer betalt fra de som kjøper dette produktet av oss igjen.

– På TV 2 Sumo øker prisene med 150 kroner. Dette er nå et helt nytt og mer komplett produkt, siden TV 2 nå har eksklusiv rett til å vise alle kampene fra Champions League, alle kamper fra La Liga, i tillegg til Premier League.

– Aldri vært mer fotball

– Er det nye innholdet i pakken så godt at det er verdt den prisøkningen for forbrukerne?

– Det har aldri vært mer fotball hos TV 2 enn kommende sesong. I tillegg til Premier League, skal vi vise alle 127 kampene fra Champions League, alle de 380 kampene fra La Liga, pluss en masse landslagsfotball. Til sammen er dette et enestående tilbud til alle fotballfrelste nordmenn og vi skal gjøre alt vi kan for å skape fotballfest på TV 2 kommende sesong.

Hevder de ikke vil «skvise» ut det siste av kundene

– Flere vil hevde at dette er for å «skvise» de siste kronene ut av Premier League-rettighetene, hva er deres kommentar til det?

– Nei, det gjør vi ikke. Vi øker prisen fordi dette er en ny kontraktsperiode hvor vi for første gang har rettigheten til å vise alt fra Champions League og La Liga. Vi skulle gjerne unngått den prisgaloppen som er på fotballrettigheter. Fotball er ekstremt populært i Norge og med den knallharde konkurransen om disse rettighetene så skyter prisen i været. Skal vi være med i kampen, er dette dessverre prisen vi må betale.

Kun et samlet abonnement

– Det argumenteres for at pakken er mer komplett enn tidligere. Hvorfor kan ikke seerne selv få velge hva de vil se, om de vil ha bare Premier League feks?

– Det er helt vanlig å tilby all fotballen samlet i ett abonnement. Det ser vi også i land som England, Danmark og Sverige. Alle som har tilgang til TV 2 Sport 1, vil kommende sesong også kunne se en kamp fra Premier League, to kamper fra Champions League og en kamp fra La Liga via denne kanalen. Men skal du ha tilgang til alt av fotballen, så er man avhengig av et Premium-abonnement.

– Har forståelse

– Frykter dere at denne prisøkningen skal gjøre at flere ikke får råd til å se fotball hos TV 2 og må si opp sine pakker?

– Vi skulle gjerne ha sett at dette var rimeligere og forstår at seere synes dette er mye penger. Samtidig tilbyr vi denne høsten et historisk godt og bredt fotballprodukt på TV 2. Vi skal gjøre det vi kan for å skape fotballfest og håper at seerne vil fortsette å følge fotballen på TV 2 også neste sesong, sier Willand.

Kritisk

Formann i supporterklubben, Pål Chr. Møller, er skuffet over prisøkningen. 

– Jeg har vært i studio med TV 2 om dette seinest i fjor. Man føler nesten dette bare er en repetisjonsknapp hvert år at man setter opp prisene, og det er bare en ny bekreftelse på at supportere må betale mer og mer for å følge laget sitt. Det er trist. Jeg føler de skal skvise supporterne mest mulig og presse den siste dråpen ut av sitronen i det siste året TV 2 har rettighetene, sier Møller til Liverpool.no.

– Jeg føler vi blir straffet for at det er bygd opp så stor interesse i Norge, og vi betaler mer for rettighetene enn noen annet sted i Europa i forhold til innbyggertall. Dette er en utvikling jeg synes er veldig negativ. 

For å se Premier League på TV 2 Sumo vil det nå koste 8028 i året for den billigste pakken. 

– Super League-president Perez hevder at unge ikke er interessert i fotball lenger. Om det er slik at han har rett i det, tror jeg hovedårsaken er at det koster for mye penger - og spesielt for unge mennesker - å følge laget sitt. Det gjelder billetter til kamper, draktsalg og det å se det på TV. Det tror jeg i så fall er hovedårsaken til at den interessen skulle synke.

– Unge i dag er avhengig av foreldre som har råd eller er interessert i fotball selv. Unge har ikke råd til det, for det er så mye penger. Jeg blir matt av at man blir skviset hele tiden. Det blir dyrere og dyrere, og det er bare trist. 

– Jeg frykter også at det kommer til å stige enda mer ved neste korsvei. TV 2 driver selvsagt ikke veldedighet og er en aktør som alle andre som skal tjene penger på supporterne. 

– Vi kommer til å si tydelig ifra hva vi mener om dette, og prøve å påvirke TV 2 til å endre mening, sier formannen i supporterklubben.