For 25 år siden ble det spilt EM-fotball på Anfield

Det ble spilt tre kamper på Anfield under Euro 96.

19. jun 2021 kl 15.43Arild Skjæveland

Det er 25 år siden England arrangerte sitt forrige mesterskap på egenhånd, da Euro 96 ble spilt i landet. Anfield var ett av åtte stadioner som ble brukt i turneringen.

De andre var Wembley (London), Old Trafford (Manchester), Villa Park (Birmingham), City Ground (Nottingham), Hillsborough (Sheffield), Elland Road (Leeds) og St. James’ Park.

Den gang var kapasiteten på Anfield 42 730 – men det var ikke så mange som traktet til Liverpools hjemmebane for å se landslagsfotball. På den første kampen som ble spilt der, mellom Italia og Russland, var det 35 120 på tribunen.

Da tsjekkerne slo Italia 2-1, var 37 320 på tribunen – og i den kampen som ble spilt på denne dag i 1996 – var det kun 21 128 tilskuere. Sett fra TV-bildene så det ut til å være enda færre enn det også.

Det var Russland og Tsjekkia, som møttes i siste gruppespillskamp i gruppe C. Tsjekkia ledet både 1-0 og 2-0, før russerne snudde til 2-3 etter pause. To minutter før fulltid scoret en spiller som senere skulle få Anfield som sin egen hjemmebane – Vladimir Smicer.

Patrik Berger startet også kampen. Han ble kjøpt fra Borussia Dortmund for 3,25 millioner pund i august etter mesterskapet.

Kom tre år senere

Under Euro 96 var han 23 år gammel, og hadde akkurat signert for Lens fra Slavia Praha.

Tre år senere kjøpte Liverpool ham for 4,2 millioner pund, for å erstatte Steve McManaman. Han fikk draktnummer 7, som han senere byttet til nummer 11 da Harry Kewell ble hentet inn.

Smicer vil for alltid ha en stor stjerne blant Liverpool-supportere, etter målet han scoret i Champions League-finalen i Istanbul. Hans siste spark på ballen som Liverpool-spiller var å sette straffesparket i straffekonkurransen.