Slik mener Thiago at fotballen har forandret seg

Spanias nummer 10 mener «10er-rollen» nesten har forsvunnet, og at det handler mindre om improvisasjon.

19. jun 2021 kl 10.32Arild Skjæveland

Thiago Alcantara måtte starte på benken da Spania møtte Sverige på hjemmebane i første kamp av EM. Når Polen er motstander i kveld, er han forhåpentligvis på plass i startoppstillingen, for mot et lavtliggende Sverige var det akkurat en type som ham de savnet. En som kunne finne åpningene og få svenskene til å løpe.

Han har gjort et veldig interessant intervju med Sid Lowe i The Guardian, der han snakker om hvordan han ser på fotballen, og hvordan den har utviklet seg de siste årene. Du kan lese hele intervjuet her

– Min far har et uttrykk han alltid har brukt, og fortsatt bruker: «diversión con responsibilidad», moro med ansvar. Det er motto vi har hatt, og jeg tror du tar det med inn i livet også. Uansett hvor mye fotballen har utviklet seg mot å være mindre morsomt enn før, har jeg alltid hatt ansvar, selv når jeg var et barn. Det har alltid handlet om å kombinere de to tingene, og slå dem sammen til å bli den jeg er, sier Thiago.

Han er som kjent sønn av Mazinho, som var med på å vinne fotball-VM med Brasil i 1994.

Mener playmakeren har forsvunnet

Thiago spiller med nummer 10 på ryggen for Spania, men mener den klassiske «10er-rollen» er i ferd med å forsvinne helt fra dagens fotball.

– Fotballen spilles i en annen hurtighet og rytme, og det går fortere og er mer fysisk. Rollen til en nummer 10 har nesten forsvunnet. Vi ser mindre magi og fantasi. Spillere gjør flere ting, men gjør det hurtigere. Det er ikke noe poeng i å drible, fordi du kan løpe, sier den reflekterte midtbanespilleren.

NY KAMP I KVELD: I kveld spiller Spania mot Polen. Det ble kun ett poeng mot Sverige i første kamp.

NY KAMP I KVELD: I kveld spiller Spania mot Polen. Det ble kun ett poeng mot Sverige i første kamp.

– Spillere er mer utviklet på alle måter. Vi har mistet den spilleren som er annerledes, og som puster. Playmakeren som var saktere, og selv om han hadde utrolig teknikk fikk han ikke muligheten til løpe. De av oss som ikke har så raske ben, må tenke raskt i hodet. Det er som med alt her i livet, du må tilpasse deg. Ting utvikler seg, og fotballen er i konstant utvikling, og gjøres annerledes.

– Du kan ikke skylde på managerne. Fotball er en kollektiv sport. Dersom kollektivet fungerer, trenger du ikke den magien, sier han videre.

Liverpool er kanskje et godt eksempel på akkurat det han snakker om der. Liverpool fikk store penger for Philippe Coutinho, og brukte dem på å forsterke defensivt med Alisson Becker og Virgil van Dijk, og tok også stor steg sportslig, og begynte å vinne troféer. Coutinho er forøvrig en veldig god venn av Thiago, etter tiden i Bayern München, og konene deres skal være svært nære.

Mindre improvisasjon

30-åringen utdyper hvorfor det nå er færre playmakere og spillere som improviserer på banen.

– Dersom du vet hvilke bevegelser du må gjøre, hvilke pasninger du skal slå, hvordan du skal forsvare deg, så er det sjelden mye motgang. Når motgangen kommer, er det fordi du er omringet av motspillere, du får ikke den vinkelen for pasningene som du ønsker, og du må bare gjøre noe annerledes, forklarer han.

– Det er det som er magien, når du må improvisere. «Kan jeg drible? Jeg må drible». Fotball har utviklet seg på en måte som gjør at spillere tenker mer på at det kollektive skal fungere, enn øyeblikk med individualisme.

PÅ TRENING: Thiago kan få sin første start i EM i kveld. Fra før har han 43 landskamper for Spania.

PÅ TRENING: Thiago kan få sin første start i EM i kveld. Fra før har han 43 landskamper for Spania.

Han har litt av en liste med managere han har spilt under. Pep Guardiola i Barcelona og Bayern München, Tito Vilanova i Barcelona, Carlo Ancelotti og Hansi Flick i Bayern München, Luis Enrique for det spanske landslaget, og Jürgen Klopp i Liverpool.

– Spanske spillere er mer tekniske, og i Italia er det mer teknisk. I England går det hurtigere, på alle måter. I Tyskland handler det mer om omstillingen fra forsvar til angrep og angrep til forsvar. I Frankrike utvikler unge spillere seg på kvalitetsakademier, så de er mer utviklet, spesielt fysisk. Når du har lagkamerater fra andre steder og spiller utenlands, betyr det at du lærer ting som bryter med det du vanligvis er vant med, og det beriker deg, sier han.

– Det er litt av alt og alle i hver eneste trener. Det er enkelt å omstille seg til Luis sin fotball, fordi han har den analytiske posisjoneringen som Pep har, og aggressiviteten til Klopp, mye av de tingene jeg så i Bayern. Han er veldig god på å forklare hva han ønsker, og har klare ideer. De har vi jobbet med i tre år, og de formidler han veldig direkte. Nye spillere kommer inn, men de forstår opplegget raskt fordi han ikke bare velger spillere som er gode med ballen og er aggressive, men spillere som er intelligente.

Spania - Polen har avspark kl 21.00, og vises på NRK 1.