Hillsborough-loven vil gjøre offentlig tjenestemenn pliktige til å fortelle sannheten

Covid-19-etterlatte er redde for å lide samme skjebne som Hillsborough-familiene.

Den foreslåtte Hillsborough-loven har fått økt oppmerksomhet den siste tiden, etter at rettssaken mot tre menn anklaget for å forstyrre rettens gang og endre vitneutsagn ble forkastet.

Krever ærlighet fra myndighetene

Pårørende som har mistet slektninger til Covid-19 ber nå regjeringen om å innføre «Hillsborough Law» (Hillsborough-loven) – også kalt Public Authority Accountability Bill – som vil kreve at offentlige myndigheter er proaktivt åpne og ærlige i etterforskninger og rettsforhandlinger. Loven vil forplikte statsråder, departementer og rådgivere til å ha en åpenhetsplikt overfor den kommende etterforskningen av hvordan over 150 000 mennesker har mistet livet under pandemien.

Loven har fått ny oppmerksomhet den siste tiden, etter at rettssaken mot to tidligere politimenn fra South Yorkshire Police og en advokat som jobbet med politiet etter Hillsborough-tragedien ble forkastet før den nådde juryen. Donald Denton, Alan Foster og Peter Metcalf sto siktet for å gjøre handlinger som forstyrret rettens gang, der uttalelsene til South Yorkshire-politimennene ble gjennomgått og endret. Dette nektet de for.

Mennene var tiltalt for å ha endret dusinvis av politimenns vitnebeskrivelser for å dekker over feiltrinnene til South Yorkshire Police før, under og etter at tragedien utfoldet seg i april 1989. Dette var beskrivelser som ble samlet inn før «Taylor-rapporten» – en granskningskommisjon som under ledelse av Lord Justice Taylor ble startet bare to dager etter tragedien hvor 96 menn, kvinner og barn mistet livet.

TRAGEDIEN I SHEFFIELD: 96 Liverpool-supportere mistet livet da ståtribunen på Hillsborough ble overfylt. Politiet og vaktsjefenes handlinger den dagen ble forsøkt dekket over, og Liverpools supportere fikk først skylden for det som skjedde.

TRAGEDIEN I SHEFFIELD: 96 Liverpool-supportere mistet livet da ståtribunen på Hillsborough ble overfylt. Politiet og vaktsjefenes handlinger den dagen ble forsøkt dekket over, og Liverpools supportere fikk først skylden for det som skjedde.

Mennenes advokater argumenterte for at det ikke fantes noen åpenhetsplikt om å fortelle hele sannheten ved den første etterforskningen.

Dommeren som ledet rettssaken sa seg enig i forsvarerne, og bestemte at de tiltalte ikke hadde noen sak å svare for.

Én advokat mot et helt lag

Hillsborough-loven ble først foreslått av advokater som representerte familier til de 96 Liverpool-supporterne som ble drept på Leppings Lane-tribunen i 1989. De kjempet en lang kamp for å få sannheten om katastrofen frem i lyset, og for å stille de ansvarlige til ansvar.

Uten juridisk hjelp til de etterlatte, måtte de Hillsborough-familiene som hadde råd betale 3000 pund hver for én advokat som representerte dem ved etterforskningen i 1990/91. Han var i voldsomt undertall mot South Yorkshire-politiet, bystyret i Sheffield, ambulansetjenesten og politiorganisasjoner. I stedet for å ta ansvar for det som skjedde den skjebnesvangre dagen i Sheffield, hevdet South Yorkshire Police at det var Liverpools supportere som måtte klandres for tragedien.

I mars 1991 bestemte en jury med ni av ti stemmer at tragedien på Hillsborough hadde vært en ulykke. Familiene kjempet i 21 år for å velte avgjørelsen og den ble til slutt opphevet i 2012.

I en ny etterforskning som startet i 2014 fikk familiene juridisk finansiering av innenriksdepartementet til Theresa May og hadde et stort team av advokater i ryggen. I 2016 avga juryen sin dom. De mente at de omkomne var ofre for ulovlig drap, og frikjente Liverpool-supporterne fra all skyld.

Den foreslåtte loven vil sikre at etterlatte familier har tilstrekkelig finansiering til at advokater kan representere dem ved en etterforskning av deres pårørendes død. Det vil sette den vanlige mann i gata på nivå med myndighetene og deres store juridiske team, som er offentlig finansiert.

Redd det samme skal skje med Covid-19-etterlatte

Ordfører i Greater Manchester og Labour-politiker Andy Burnham introduserte et utkast til lovforslaget, som fikk støtte på tvers av partiene, i mars 2017. Men fremgangen ble stoppet av valget samme år, og Johnsons regjering har ikke gjort noe for å innføre lovforslaget.

– Det må være en åpenhetsplikt for offentlige tjenestemenn, det må være lik juridisk finansiering ved etterforskningene mellom staten og etterlatte familier. Inntil vi korrigerer det, vil det være feige lag, sa Burnham etter at rettssaken kollapset.

STØTTESPILLER: Labour-politiker Andy Burnham har vært en av Hillsborough-familienes viktigste støttespillere de siste årene, og var en tidlig pådriver for Hillsborough Law.

STØTTESPILLER: Labour-politiker Andy Burnham har vært en av Hillsborough-familienes viktigste støttespillere de siste årene, og var en tidlig pådriver for Hillsborough Law.

Charlotte Hennessy mistet faren sin, James, på Hillsborough.

– Hillsborough-familiene har alltid vært veldig klare på at ønsker å forsikre oss om at ingen andre familier noen gang må gå gjennom det vi har, sa hun i følge North Wales Pioneer.

– Folk stoler på at offentlige organer har en lovlig plikt til å fortelle sannheten, men det har de faktisk ikke, og det er ingenting som gjør det til en straffbar handling. Men Hillsborough-loven vil endre det. Det er ikke 1989 lengre, det er 2021 og hvis man skal lære leksen, må man gjøre store endringer.

Pårørende som har mistet noen til Covid-19 er nå redde for at de også vil lide samme skjebne som Hillsborough-familiene.

– Vi er livredde for at vi må vente i flere tiår på svar, sånn som de som mistet sine kjære på Hillsborough, og vi støtter deres lovforslag helt, sa Jo Goodman til The Guardian. Goodman har vært med å stifte støttegruppen Covid-19 Bereaved Families for Justice. Goodman mistet sin far til sykdommen i fjor.

Gruppen håper at loven vil bli innført før den offentlige etterforskingen av pandemien som skal starte neste år.

– Det er en kultur av forsinkelser, benektelser og forsvarsposisjon fra statlige organer for å unngå granskning og ansvarlighet etter statsrelaterte dødsfall, sa Deborah Coles, direktør av Inquest – en veldedig organisasjon som støtter familier etter dødsfall som følge av potensielle statssvikt. Organisasjonen vil at partene skal spille med samme spilleregler ved etterforskinger og likskuer.

– Det er grunnen til at Hillsborough-loven er så nødvendig, for å ta opp både åpenhetsplikten, likestille spillereglene og fjerne beskyttelseskappen.