Spiller sin første kamp foran publikum som Liverpool-spiller

Thiago Alcantara er i ferd med å finne tonen sammen med Fabinho på Liverpools midtbane.

22. mai 2021 kl 16.17Einar Kvande

Når Thiago løper ut på Anfield i morgen vil det være 10 000 Liverpool-fans på tribunene. Dette blir den spanske landslagsspillerens første kamp foran publikum siden han ble Liverpool-spiller, da midtbanespilleren var ute med en kneskade da Liverpool spilte et par kamper med publikum på tribunene i desember.

Det mange kanskje ikke vet er at Thiago fikk oppleve Anfield-publikummet på nært hold allerede som sjuåring. Han var nemlig tilskuer da et Liverpool-lag med Steven Gerrard og Jamie Carragher ble slått ut av UEFA-cupen av Celta Vigo i 1998.

– Jeg ble hektet på fotball allerede som guttunge. Engelsk fotball, italiensk fotball og spansk fotball. Men den kvelden på Anfield var min eneste opplevelse som fan på et stadion, fortelller Thiago til Sky Sports.

– Det er et av de beste minnene jeg har fra barndommen, for det var en veldig stor kveld for min fars lag. Nå ønsker jeg å oppleve noe tilsvarende, med et utrolig publikum på en utrolig stadion, men som spiller, sier midtbanespilleren foran den avgjørende kampen mot Crystal Palace.

Sesongen er ikke blitt helt som forventet

Thiago er imidlertid den første til å innrømme at hans første sesong i engelsk fotball ikke har blitt helt som forventet.  Han ble koronasmittet i september, og deretter fikk han en alvorlig kneskade i Merseyside-derbyet i oktober. Da han endelig var tilbake i spill i januar, var det for et lag som var preget av en rekke skader på nøkkelspillere.

– Det var tøft, men jeg har opplevd verre ting i livet, sier spanjolen filosofisk. 

– Ved å beholde roen, jobbe hardt og aldri gi opp kan du overvinne alle problemer.

Det ser det endelig ut til at Thiago har gjort nå. I alle fall storspiller han på Liverpools midtbane sammen med Fabinho. De røde har ikke tapt en Premier League-kamp siden mars, og nå har de skjebnen i egne hender i siste ligarunde.

– Når jeg ser tilbake på sesongen, så har vi møtt mange vegger vi er blitt nødt til å rive ned. Det har vært slik. Mange viktige spillere har vært skadet, og vi har måttet skape et nytt lag og en ny spillestil, veldig lik den vi hadde, men med andre spillere.

– Til slutt ble vi en gruppe som kjemper for en plass i Champions League, noe som er hyggelig. 

30-åringen måtte venne seg til et nytt land og en ny liga, og han innrømmer at det tok litt tid.

– Til å begynne med ble jeg overrasket over tempoet i spillet, og de lange ballene. Det er noen lag som liker at lange baller kan skape store sjanser for dem raskt. Men jo kjappere du sender ballen fremover, jo kjappere kommer den tilbake. Innkast, cornere, utspark, alt skjer så raskt her, og du må bli vant til det. Når det er en situasjon hvor du tror du kan få puste ut litt, så er ballen allerede i spill igjen.

– Han er veldig smart

Det har utvilsomt hjulpet Thiago at Jürgen Klopp har flyttet Fabinho frem fra forsvarsrekka til midtbanen igjen. Med Fabinho i en ankerrolle får Thiago utfolde seg og spille det spillet som faller naturlig for ham. Det er ingen tilfeldighet at Liverpool har vunnet alle de sju kampene etter nyttår hvor duoen har startet sammen sentralt på midtbanen.

– Jeg visste hvordan Fabinho var som fotballspiller da jeg kom hit, hva han hadde opnådd både her og i Monaco, men jeg kjente ham ikke personlig.

– Han er en veldig smart og intelligent spiller. Han vet hvor han skal være på banen, og hvordan han skal opptre. Han er meget sterk i duellspillet. Han er tilstede, han er sterk og han vinner alle duellene for oss. 

– Noen ganger må han ikke bare håndtere sin egen spiller, men min spiller også, eller andre lagkameraters spillere. Han gjør en flott defensiv jobb, men du kan også se at han av og til blir med fremover, og gjør det utrolig bra for oss der også.

– Jeg var i Bayern i sju år. Det tar tid å finne seg til rette i et nytt lag. Det holder ikke å bare studere lagkameratene dine fra utsiden. Når du trener med dem ser du både deres sterke og svake sider. Du skal spille med alt dette, og det er grunnen til at fotball er en så fin sport. Du blir bedre som lag ved å utnytte de gode sidene til dine lagkamerater.

Roser Klopp

Thiago roser også Jürgen Klopp.

– Han har vært fantastisk helt fra begynnelsen av. Han er veldig godt likt av alle på laget, alle i klubben og i byen. Han er en interessant person, samtidig som han er rolig. Han stiller strenge krav, men ofte på en morsom måte. Det er veldig interessant å lære av ham, og vokse som spiller under hans ledelse. 

– Det at vi sitter igjen uten en tittel eller et trofé denne sesongen sier litt om hvor vanskelig det er å vinne dem. Det er viktig å beholde sulten, og samtidig utvikle deg som spiller og bli vant til nye omgivelser. De 100 prosent du ga i fjor vil ikke være nok neste år. Du må hele tiden utvikle deg og lære nye ting. Du må fortsette å gi 100 prosnet, men samtidig ta med nye ting inn i spillet ditt.

– For meg er de erfaringene jeg har høstet her trofeet mitt denne sesongen. Det å slutte seg til dette laget, trene med disse spillerne hver dag, spille i en ny liga, besøke mange nye stadioner og spille mot store lag. Jeg synes det er viktig å ikke glemme det.