Det har sjelden vært vanskeligere for Liverpool å forsterke seg

Liverpool er bedre offensivt enn på lenge, og det er også noe av årsaken til at det er så krevende å finne alternativer.

27. jul 2021 kl 22.53Øystein Tronstad

Foreløpig er 22-årige Ibrahima Konaté den eneste nysigneringen på Anfield, men Liverpool er ikke ukjente med å handle seint i vinduene.

«Homegrown-kvota» har blitt nevnt som en sentral årsak til at det ikke har kommet inn flere spillere.

Enkelte eksperter tror at det neppe handles fra Michael Edwards før enten Xherdan Shaqiri, Divock Origi eller begge to har blitt solgt.

Defensivt ser det nå bra ut, etter fjorårets skadekrise, med Konaté som tilvekst. På midten ser en trio som Fabinho-Henderson-Thiago solid ut, selv om et par fra den gruppa nok må stå over noen kamper her og der.

EN NY VÅR: Kan Takumi Minamino løfte seg når han nå kommer tilbake til Liverpool, etter å ha vært på utlån?

EN NY VÅR: Kan Takumi Minamino løfte seg når han nå kommer tilbake til Liverpool, etter å ha vært på utlån?

Naby Keïta og Ox er spillere som har mer å bevise. Veteranen James Milner kan alltids gjøre en innsats, og unge Curtis Jones hadde et gjennombrudd i fjor med 34 kamper, 22 av dem fra start.

Uheldige med Minamino

Det er ingen tvil om at Liverpool lenge har søkt etter alternativer til front-trioen som spiller så godt som alt. De trodde at Takumi Minamino skulle være svaret, men overgangen hans kunne knapt kommet på et dårligere tidspunkt.

26-åringen skal ha slitt med å finne seg til rette i England etter å ha ankommet i vintervinduet 2020. Ikke lenge etter gikk Storbritannia, og verden for øvrig, inn i full lockdown.

Minamino er tilbake på Anfield etter et utlån i Southampton. Med spillere som Harvey Elliott og Kaide Gordon ser fremtiden dekket ut, men hva med nåtiden? 

LETTERE FØR: Da Roberto Firmino først kom til Liverpool var det ikke like tøff konkurranse fra spillere som Jordan Ibe og Rickie Lambert.

LETTERE FØR: Da Roberto Firmino først kom til Liverpool var det ikke like tøff konkurranse fra spillere som Jordan Ibe og Rickie Lambert.

Her er noen av utfordringene Liverpool har med å finne alternativer til Roberto Firmino, Mohamed Salah og Sadio Mané:

1) De er for gode

Det er et luksusproblem for Liverpool, men nivået på det den offensive trioen har levert de siste sesongene har gjort dem nærmest uerstattelige.

Sesongen Liverpool vant ligaen scoret Salah 23 mål, Mané 22 og Firmino 12. Sesongen før var de tre enda bedre med 27, 26 og 16 fulltreffere.

Ikke bare er det krevende å finne noen som vil sitte på benken bak disse, men den spilleren bør samtidig være god nok til å steppe inn ved behov (og vil han da ikke spille fast?). 

2) De er aldri skadet og tåler å spille mye

Fysisk har de tre vært i toppen i klubben også. Ikke bare tåler de å spille mye, men de er også spillere som liker å være i dytten. Ingen av dem har noen gang gått glipp av mange kamper på rad i Liverpool.

I gullsesongen spilte Firmino hele 52 kamper (43 av dem fra start). Salah og Mané var ikke langt bak med 48 og 47.

Ole Gunnar Solskjær kan garantere Jadon Sancho vingplass i Manchester United, men Jürgen Klopp kan neppe si det samme.

3) Liverpool trenger ikke selge (og hvem kan betale det de ønsker?)

Da Jürgen Klopp var i Borussia Dortmund var han vant til at laget hans ble robbet ved suksess. Shinji Kagawa gikk til Manchester United, Robert Lewandowski til Bayern München, Nuri Şahin til Real Madrid.

Med Klopps suksess i Liverpool trenger ikke klubben å selge. I stedet har de brukt store penger på å forlenge med sine nøkkelspillere, noe som også gjenspeiles i lønnsbudsjettet.

En annen utfordring er hvor store økonomiske konsekvenser korona har medført. Flere av de naturlige destinasjonene, som Madrid og Barcelona, for Liverpools strategi om å kjøpe smart og selge dyrt, sliter med å finne midlene til å bla opp for Salah eller Mané.

4) Liverpool har blitt et for godt lag

Det er ikke til å legge skjul på at laget gradvis har blitt bedre siden de røde betalte £29 millioner for Firmino i 2015, £34 for Mané i 2016 og £36,5 for Salah i 2017. 

Men ingen av de tre var etablerte superstjerner da de ankom Anfield, gode fotballspillere absolutt, men man følte ikke at Liverpool kjøpte seg 20 mål garantert på den tiden.

Da Firmino kom til England hadde Steven Gerrard blitt toppscorer i ligaen med ni mål. Det var spisser som Mario Balotelli, Fabio Borini og Rickie Lambert i klubben.

Firmino scoret selv 11 ganger i sin første sesong, og da Mané kom var veien ganske åpen inn på førstelaget. Kun spillere som Daniel Sturridge og Philippe Coutinho var betydelige offensive trusler.

Men Liverpool traff med 24-årige Diogo Jota, og det var en avtale som ikke ble klar før 19. september. Kan vi håpe på noe sent, men godt i år også?