Det er på tide å skrote myten om Salah og Mané

Sadio Mané nyter godt av leveransen fra hele Liverpools høyreside.

25. aug 2021 kl 12.54Jens Bessesen

The Athletic har funnet tall på hvilke lagkamerater som skaper flest sjanser for Sadio Mané. Tallene går helt tilbake til 2016/17-sesongen da Mané kom til klubben.

Tallene viser at det er Trent Alexander-Arnold som har skapt flest sjanser. Til sammen har han levert 50 nøkkelpasninger eller målgivende pasninger til Mané i løpet av de årene, og Alexander-Arnold har ikke spilt fast på laget i alle sesongene. At høyrebacken er en kreativ kraft for venstrekanten er ikke overraskende.

Roberto Firmino følger like bak, og det samme gjør Mohamed Salah. Begge står med 48, og mest imponerende er det kanskje at Salah har produsert så mange sjanser for sin makker på den andre kanten - egypteren kom som kjent til klubben et år etter Mané.

Vi husker 3-0-seieren over Burnley for to år siden da Mané ble meget frustrert over at Salah ikke spilte ballen og i stedet valgte å skyte selv. Hendelsen ble en stor snakkis etterpå, og Klopp gikk etter hvert ut og dysset ned hendelsen. Siden den gang har det tidvis versert rykter og snakk om at de to afrikanerne ikke er perlevenner ute på banen, men tallene viser altså at de spiller meget godt sammen. Det har vi også sett i sesongens to første serierunder. 

Myten om at Salah og Mané ikke spiller godt sammen kan på bakgrunn av dette skrotes for godt. Mané nyter godt av leveransen fra hele Liverpools høyreside.

Trent og Mané med godt samarbeid

Liverpools backer, som oftest Trent Alexander-Arnold og Andy Robertson, er ofte Liverpools viktigste kilde til målsjanser og målgivende pasninger. I helgen så vi Trent og Robertson-vikar Kostas Tsimikas levere en målgivende pasning hver i 2-0-seieren over Burnley på Anfield.

At det var Sadio Mané som satte ballen i mål på pasning fra Alexander-Arnold var ingen tilfeldighet. De to har gjennom flere sesonger vist et strålende samspill som har resultert i mange scoringer - og haugevis av sjanser.

Ifølge The Athletic er Mané den spilleren Alexander-Arnold slår klart flest målgivende pasninger til. Av de 34 målgivende høyrebacken har levert i sin Premier League-karriere, har ni gått til Mané. 

van Dijk, Salah og Firmino følger bak

Det er fire flere enn han har til noen andre lagkamerater. Fem målgivende har gått til Virgil van Dijk, mens Roberto Firmino og Mohamed Salah har fått fire hver.

Tallene er kanskje ikke overraskende ettersom Alexander-Arnold og Mané spiller på hver sin kant, og backens innlegg dermed ofte treffer panna eller føttene til Mané, men The Athletic har funnet frem beviser på at det ligger mer bak enn bare gunstige posisjoner på banen.

De ni målgivende pasningene viser at de to har en meget god forståelse av hverandres tanker og bevegelser. På flere av målene har Mané gjort et smart løp sentralt inn bak motstandernes midtstoppere, og som oftest er Trent på plass med en presis pasning. Nettopp et slikt mål så vi i helgen, da både Trent og Mané hadde inntatt sentrale posisjoner før 2-0-målet gikk i nettet.