«Et nytt kapittel i en rivalisering som har nådd et bunnpunkt hva gjelder grums og smålighet»

«Rivalisering i fotballen er én ting, menneskelig anstendighet er en annen. Hvorfor kan ikke de to tingene gå hånd i hånd?».

Neil Jones i Goal har i en hardtslående kommentar oppsummert alt som har preget mediebildet i dagene etter kampen mellom Liverpool og Manchester City på Anfield søndag. En spennende, fartsfylt og herlig fotballkamp har blitt overskygget av det som skjedde utenfor banen - Jürgen Klopps raseri mot dommerne, myntkasting mot Pep Guardiola, anklager om angrep på Citys lagbuss og ikke minst støtende sanger om Hillsborough-tragedien i borteseksjonen. 

«Å synge om menneskelige tragedier, hendelser der mange mennesker mistet livet og pårørende har lidd som en følge av det i flere tiår, for å vinne et idrettsarrangement, er avskyelig. Det er ikke bare motbydelig, men merkelig også. Hva får en person til å gå til så mørke steder, og tilsynelatende bli trigget av å gjøre det?», skriver Jones.

«Etter kampen snakker vi ikke om geniale Mohamed Salah eller at Virgil van Dijk er tilbake i form. Det har ikke handlet om Erling Haaland, Kevin De Bruyne eller Bernardo Silva. Det har ikke egentlig handlet om dommeren eller VAR heller». 

«I stedet har vi sett et nytt kapittel i en rivalisering som har nådd et nytt bunnpunkt hva gjelder grums og smålighet, og som nå behøver et raskt påfyll av sunn fornuft fra begge klubber for å sørge for at det ikke eskalerer ytterligere», legger Jones til.

«Patetisk»

Han mener ingen av klubbene kommer godt ut av det som skjedde på søndag, men at det på ett punkt er klart at City sitter igjen i et noe verre lys enn de røde. Mens Liverpool har fordømt både myntkasting og bortesupporternes sanger, har det vært taust fra Manchester-klubben. 

«Overraskende nok har klubben valgt ikke å kommentere noen av hendelsene offentlig. I stedet har de privat antydet til noen journalister at Klopps uttalelser før kamp, om at Liverpool ikke kan konkurrere med City økonomisk, kan ha økt spenningen mellom supporterne». 

«Det er ganske enkelt patetisk. Hvis City virkelig tror på det er vi i farlig territorie, der ethvert lite stikk mot en klubb gir grønt lys til supportere om å oppføre seg som de vil, for så å forsvare seg med å si "ja, men hva med..." når de blir konfrontert med det», skriver Jones. 

Han setter situasjonen på spissen. 

«Var det Klopp sin skyld da en rekke City-supportere forstyrret et minutts stillhet til minne om Hillsborough på FA-cupsemifinalen i april? Kanskje det var Guardiola som sørget for at Liverpool-supportere angrep Citys lagbuss før Champions League-kampen på Anfield i 2018? Nei, nei og atter nei. Du kan ikke forsvare motbydelig oppførsel ved å peke på andre, eller å peke på klubblogoen på brystet». 

«På tide å vokse opp»

«Rivalisering i fotballen er én ting, menneskelig anstendighet er en annen. Hvorfor kan ikke de to tingene gå hånd i hånd?», skriver Jones. 

«Den triste sannheten er at både sporten og dens supportere begynner å oppføre seg som voksne folk. Det er på tide at sanger om Hillsborough, Heysel og München tar slutt. Punktum. Mennesker har gått bort, og mange liv ble endret for alltid. De var mennesker, og det er du også. Det er på tide å oppføre seg slik», skriver Jones. 

Han mener også det er på tide at managere og spillere begynner å oppføre seg som folk, og mener Klopp og hans kolleger må unngå episoder som vi så i søndagens kamp i fremtiden. 

«Klopps røde kort for å skjelle ut assistentdommer Gary Beswick på søndag var fortjent og uforsvarlig, uansett hvem du holder med. Det setter et fryktelig eksempel, på et tidspunkt der hets mot dommere på breddenivå har nådd et kritisk punkt», mener Jones. 

Tirsdag ble det kjent at Liverpool og Jürgen Klopp går rettens vei etter at det i to nyhetsartikler - en av dem i The Times - ble rettet anklager om at hans kommentarer før kamp var på grensen fremmedfiendtlige. Samtidig etterforskes de forskjellige hendelsene på og utenfor stadion både av fotballforbundet, Liverpool FC og Merseyside-politiet. Klopp er på sin side gjenstand for en disiplinærsak etter oppførselen på sidelinjen i søndagens storkamp.