Økonomi-ekspert: Eierne fikk Liverpool på billigsalg, og det er fornuftig å cashe inn nå

Ekspert på fotball-økonomi ser flere grunner til at et salg er logisk for FSG.

– Jeg tenker det er en rekke grunner til hvorfor det er fornuftig for John Henry å selge seg ut på dette tidspunktet. Ha i bakhodet at da han gikk inn i dette i utgangspunktet visste han så godt som ingenting om fotball, han var ingen ekspert, han er en baseball-fyr, sier Stefan Szymanski til Liverpool Echo.

– I ettertid fikk han det for £300 millioner takket være at Tom Hicks og George Gillett rotet det til, hvis de ikke hadde gjort det ville salgssummen vært nærmere £1 milliard. Det er en stor del av dette, han gjorde et kupp.

Stefan Szymanski er kanskje ikke et navn alle kjenner til, men arbeidet hans har mange tilhengere. Blant bøkene hans finner vi «Playbooks and Checkbooks» «Money and Football» og den velkjente «Soccernomics».

Enkel matematikk 

Sistnevnte er skrevet sammen med anerkjente Simon Kuper, og skal være spesielt godt likt av selveste John W. Henry.

VÆRT STORE FOR KLUBBEN: Tenk den betydningen Mohamed Salah og Jürgen Klopp har hatt for Liverpools markedsverdi.

VÆRT STORE FOR KLUBBEN: Tenk den betydningen Mohamed Salah og Jürgen Klopp har hatt for Liverpools markedsverdi.

– Det andre vi skal huske er at John Henry er ikke en sports-fyr, han er en trader, han tjente sine penger på råvarehandel, og råvarehandel handler om å kjøpe billig, selge høyt. Han kjøpte billig og når han ser på det nå kan han tenke at det ser ganske høyt ut.

– Matten er enkel, verdien har økt med mer enn ti ganger på et tiår, og hvis du er en handelsmann tenker du kanskje at du har gått så langt med det som du kan.

FSG vært gode eiere

Samtidig som Fenway Sports Group (FSG) har sett investeringen sin øke kraftig, har de også gjort gode grep i Liverpool.

– Jeg mener du må gi John Henry skryt for å være kløktig og jeg tenker at han har styrt klubben veldig godt.

– Han stabiliserte det, fikk folk til å gjøre fornuftige avgjørelser rundt spillerkjøp og han etablerte en fornuftig struktur. Han hadde litt flaks, tenk på Philippe Coutinho-overgangen, å få Mo Salah, og Jürgen Klopp har vært fantastisk. Deler av det er gode avgjørelser og deler er flaks, det er ingenting garantert rundt dette.

Da Szymanski selv hørte nyheten for første gang, tenkte han at det virket helt logisk.

– Liverpool har gjort det veldig bra men de utkonkurrerer ikke konkurrentene når det kommer til det finansielle. Manchester City bruker mer og tjener mer. Chelseas prestasjoner har vært sammenlignbare til Liverpool, dog brukt noe mer, men ikke enormt mye mer. Den virkelig historien i topp seks er Tottenham som bruker mindre enn alle andre og får gode resultater.

VISER ANSIKT: John W. Henry har jevnlig sett om investeringen sin, her i forbindelse med Champions League-finalen i Paris 2022.

VISER ANSIKT: John W. Henry har jevnlig sett om investeringen sin, her i forbindelse med Champions League-finalen i Paris 2022.

– John Henry har ikke funnet de vises stein, han har ikke gjort strå til gull ennå, som han gjorde litt i Boston med Red Sox, de brukte data-analyse og vant jevnlig.

Risikoen ligger hos Liverpool

Nye eier fra Amerika er ikke usannsynlig, om det skulle komme til et salg. Her finnes det midler i «private equity»-markedet.

– Det slår meg at mye av det som skjedde her er delvis pandemi-relatert. Pandemien ødela europeisk fotballs bunnlinje.

Szymanski, som har jobbet med fotball-økonomi i over 20 år, tror ikke at eventuelle nye eiere vil komme fra Midtøsten. Han lanserer markedet som de røde besøkte i årets preseason.

– Den andre muligheten er langt øst. Liverpool er et så stort navn i Øst-Asia og det er milliardærer i Indonesia, Malaysia og Singapore, det ville helt klart solgt bra i den delen av verden. Det ville være logisk å tro det vil være mye interesse.

Deler av supporterskaren har ønsket FSG ut, men Szymanski påminner om at alt som potensielt skjer videre er et slags sjansespill.

– Liverpool fikk i John Henry en ganske strukturert og organisert eier som brakte klubben tilbake til der det burde være. Den neste eieren kan være like bra, men du kan også få en ny Hicks og Gillett-farse. Risken er kun på Liverpools side.