– Jeg tror ikke det er særlig sannsynlig at Liverpool blir eid av en nasjon

Et salg av Liverpool vil ikke kunne sammenlignes med salgene av Manchester City og Newcastle, der supporterne var åpne for å bli eid av arabiske stater, mener Athletic-journalist Matt Slater.

Den siste utgaven av The Athletic Football Podcast er absolutt verdt å lytte til dersom du ønsker å høre siste nytt rundt et eventuelt salg av Liverpool FC. Her blir temaet grundig diskutert av journalistene David Ornstein, Matt Slater og Adam Leventhal.

– Jeg fikk høre at FSG ønsket å selge Liverpool i helgen, og mandag klarte vi å få det bekreftet. Forskjellen fra tidligere er at FSG nå er åpne for å selge hele klubben. Det trenger ikke å ende opp med et fullt salg, men de har invitert til et fullt salg. Det trenger ikke å bli noen avtale, men det er også en god sjanse for det nå. FSG er åpne for å få inn nye aksjeeiere som kan ta over hele klubben, ikke bare tilleggsseiere slik de tidligere har åpnet for, innleder Ornstein.

«Den siste tiden har det vært flere eierskifter og rykter om eierskifter i Premier League-klubber, og da er det uunngåelig at også vi får spørsmål om Fenway Sports Group sitt eierskap i Liverpool», sa FSG i en uttalelse til The Athleticmandag. 

«FSG har ofte blitt kontaktet av interesserte tredjeparter som ønsker å bli aksjeholdere i Liverpool. FSG har sagt før at vi under de rette vilkår og betingelser vil vurdere nye aksjeholdere dersom det er i den beste interessen for Liverpool som klubb», sa de og la til at de fremdeles er fullt forpliktet til å bidra til suksess både på og utenfor banen for Liverpool.

– FSG gjorde en god investering i 2010, og det er slik disse karene gjør penger, ved å selge seg ut på et gunstig tidspunkt, slår Slater fast.

– Dette er annerledes enn tidligere, ved at de har lagt ut en salgsoppgave. Det trenger ikke å bli noe salg, og de trenger ikke å selge hele klubben. De har holdt det gående som eiere i tolv år. Men det er grunner til at de gjør dette nå, men det finnes også grunner til at de ikke skal selge, legger han til.

En svært populær klubb

Slater påpeker at Liverpool og Manchester United fortsatt er et par steg foran de andre britiske lagene når det gjelder popularitet og verdi. Derfor vil FSG trolig få mer for et salg av Liverpool enn Chelsea ble solgt for.

– Her er det ingen deadline. De har lagt klubben ut på markedet, for å se hvor mye de kan få for den, og er villige til å vente på at den riktige kjøperen betaler den riktige prisen.

Financial Timeskunne tirsdag melde at minst én aktuell kjøper allerede skal ha meldt sin interesse til FSG og de to bankene som styrer prosessen. Kjøperen er ikke navngitt i artikkelen. 

Det mest sannsynlige virker ifølge både The Times og The Athletic å være nye amerikanske eiere, eller en gruppe eiere som blir ledet av en amerikaner, slik vi har sett med Boehly i Chelsea, som blant annet har sveitseren Hansjörg Wyss med på laget. 

Et annet alternativ kan være det mange supportere kanskje frykter, nemlig en av de arabiske gulfstatene. Arabian Businessskriver at investorer i Dubai nå vurderer et bud på i overkant av 4 milliarder pund. En gruppe fra Dubai forsøkte å kjøpe klubben i 2007, men mislyktes i sitt forsøk. I fjor skal FSG ha takket nei til et bud på 3 milliarder pund fra en annen gruppe fra Midt-Østen. The Athletic skriver at en gruppe i Bahrain også skal være interessert. 

Spørsmålet er om Liverpool skal bli den nye nasjonseide fotballklubben, eller havner den på andre amerikanske hender? FSG er opptatt av at de vil selge til de riktige folkene, som representerer de riktige politiske og sportslige verdiene. Vi har en følelse av at FSG innser at de ikke klarer å holde følge med en klubb som Manchester City lenger, uttaler Ornstein.

– Jeg tror ikke det er særlig sannsynlig at Liverpool blir eid av en nasjon. De kjøpte klubben fra amerikanere, de har oppnevnt amerikanske banker til å ta seg av salget, så det luker amerikanske kjøpere. Salget av Liverpool er annerledes enn salgene av Manchester City og Newcastle, der det mer handlet om en redningsjobb, og fansen var åpne for å bli eid av nasjoner. Det vil bli mange som blir linket til denne klubben de kommende ukene, legger Slater til.

FSG har en plan for alle eventualiteter

Ornstein tror ikke det vil skje noe av betydning i forhold til et salg av Liverpool med det første. 

– Det blir viktig for FSG å vise Jürgen Klopp, staben, spillerne og fansen at det er kontinuitet her. FSG vil nok forsøke å rekruttere nye spillere helt frem til et eventuelt salg. Spillere blir eldre, og spillere blir skadet. Jude Bellingham er navnet som nevnes hyppigst nå. En klok og moden ung spiller. Han kommer ikke til å ta noen avgjørelse før VM. De største klubbene i verden kommer til å legge inn enorme bud for ham. Liverpool vil ikke ha en sjanse dersom de ikke er i Champions League neste sesong, sier han. 

– Liverpool har tatt store steg siden Jürgen Klopp kom til klubben. FSG fant sin mann i Klopp, og siden den gang har ting gått ganske så bra. FSG har lagt et fantastisk grunnlag for en potensiell ny eier. Klubben trenger litt mer penger for å utfordre City, men klubben er ikke i noen krise, påpeker Slater.

Ornstein avslutter med å gjenta at utfallet av denne ukens utspill fra FSG slett ikke er gitt. 

– Det kan bli fullt salg, et delsalg, eller ikke noe salg i det hele tatt. FSG har uansett en plan som vil sørge for at Liverpool blir relativt suksessfulle også i fremtiden.