Dette er alt vi vet så langt om et mulig salg av Liverpool FC

Mandag ble det kjent at Fenway Sports Group vurderer å selge Liverpool FC. Her er alt vi vet så langt om bakgrunnen for avgjørelsen og hvem som kan bli aktuelle kjøpere.

The Athletic kom allerede mandag med en verdig kandidat til ukens største nyhet i Premier League da de kunne melde at Fenway Sports Group nå har åpnet for å selge Liverpool FC etter å ha eid klubben i tolv år. 

I motsetning til tidligere skal ikke den amerikanske eiergruppen, med John W. Henry i spissen, ha avfeid spørsmålet om hvorvidt klubben nå ligger ute for salg. 

«Den siste tiden har det vært flere eierskifter og rykter om eierskifter i Premier League-klubber, og da er det uunngåelig at også vi får spørsmål om Fenway Sports Group sitt eierskap i Liverpool», sa FSG i en uttalelse til The Athletic mandag. 

«FSG har ofte blitt kontaktet av interesserte tredjeparter som ønsker å bli aksjeholdere i Liverpool. FSG har sagt før at vi under de rette vilkår og betingelser vil vurdere nye aksjeholdere dersom det er i den beste interessen for Liverpool som klubb», sa de og la til at de fremdeles er fullt forpliktet til å bidra til suksess både på og utenfor banen for Liverpool.

Vil de virkelig selge klubben?

Ordlyden i uttalelsen kan tyde på at FSG ikke nødvendigvis åpner for å selge hele klubben, men heller slippe til nye krefter som kan sørge for at det blir frigjort enda mer kapital til for eksempel spillerkjøp eller videre utvikling av infrastrukturen i klubben. 

Liverpool Echo-skribent Dave Powell tolker situasjonen slik, og at FSG i utgangspunktet er på jakt etter samarbeidspartnere som kan bli deleiere i klubben. FSG solgte i fjor ti prosent av sine aksjer til RedBird Capital, men selskapet til Gerry Cardinale gikk ikke direkte inn som medeiere i Liverpool FC. 

Mannen som breaket mandagens nyhet, David Ornstein, er imidlertid av den oppfatning at FSG nå for første gang vurderer å selge seg helt ut av klubben. 

– Denne gangen er de villige til å selge hele klubben. Uttalelsen hadde en annen ordlyd enn tidligere. Tidligere har de alltid presisert at klubben ikke er til salgs. Det gjorde de ikke denne gangen. De sa ikke at de er åpne for nye partnere, men presiserte nye aksjeholdere under de rette omstendighetene, sier The Athletic-journalisten i et intervju med TalkSport tirsdag morgen. 

NY EIER: John W. Henry på besøk hos Roy Hodgson og Liverpool i forbindelse med oppkjøpet i 2010. Mye har skjedd siden den gang.

NY EIER: John W. Henry på besøk hos Roy Hodgson og Liverpool i forbindelse med oppkjøpet i 2010. Mye har skjedd siden den gang.

Samtidig legger han til at det ikke er noen garantier for at et salg kommer til å skje, og at det kan komme til å ta tid dersom det skjer. Kanskje kan det være snakk om så mye som to år, og kanskje finner de aldri den rette kjøperen - en som kan oppfylle kriteriene både de og supporterne setter. 

Men at en prosess er i gang virker å være sikkert. FSG har engasjert investeringsbankene Morgan Stanley og Goldman Sachs for å sondere markedet og hjelpe til i prosessen. 

Hvorfor vurderer FSG et salg? 

FSG kan ha innsett at de ikke har det som skal til for å kjempe med rike klubber som PSG og Manchester City på lang sikt. Liverpool har til tross for relativt nøktern pengebruk på overgangsmarkedet klart å være blant verdens beste lag siden Jürgen Klopp ble ansatt for litt over syv år siden. Men over tid har spesielt City vært hakket for gode - selv om de lyseblå mangler den etterlengtede Champions League-tittelen. 

John W. Henry og co gjorde to forsøk på å skape jevnere økonomiske vilkår blant de største klubbene i England, men begge ble møtt med enorm motstand og slått ned på omtrent før de ble lansert. Først ut var Project Big Picture, der eierne til Liverpool og Manchester United var drivkraften. Målet her var blant annet å sikre seg rettighetene til å kunne selge åtte kamper hver sesong til rettighetshavere i USA. Samtidig ville de gi mer penger til English Football League. 

Da Project Big Picture gikk i vasken sluttet FSG seg til Super League sammen med de fem andre «topp seks»-klubbene i Premier League. Det skapte furore i fotballverden, og Henry ble nødt til å trekke seg samtidig som han kom med en personlig beklagelse til ansatte og supporterne. The Times skriver at det var etter dette at ideen om å selge klubben først kom. 

At det er vanskelig å konkurrere med en klubb som Manchester City er det ingen tvil om. De lyseblå kunne rapportere om kommersielle inntekter på 309,5 millioner pund forrige sesong, mot Liverpools 218 millioner. Totalt sett hadde Manchester City en inntjening på 613 millioner pund og et overskudd på 41,7 millioner pund, ifølge The Times. Sporting Intelligence-journalist Nick Harris har sett på hvordan de tallene kan oppleves som litt suspekt, men det får bli en annen sak. 

I motsetning til Glazer-familien som eier Manchester United har ikke FSG tatt ut en eneste krone fra Liverpool FC etter at de kjøpte klubben i 2010. Kanskje de nå tenker at tiden er inne for å cashe inn på det som må sies å være en fantastisk investering. De kjøpte klubben for 300 millioner pund, og kan nok selge den for minst det tidobbelte. Liverpool ble av Forbes verdsatt til 3,89 milliarder pund i mai. 

Todd Boehly og hans partnere sitt oppkjøp av Chelsea kan også ha gitt FSG en grunn til å vurdere salg. Den totalpakken kom på hele 4,25 milliarder pund, og det er grunn til å tro at Liverpool ikke vil ha noen lavere markedsverdi enn London-klubben. Liverpool har de siste årene opplevd suksess både på og utenfor banen. De er blant fotballklubbene i verden med flest supportere og har et splitter nytt treningsanlegg og et stadion som er under sin andre utbygging på få år.

Hvem kan kjøpe klubben? 

Financial Times kunne tirsdag melde at minst én aktuell kjøper allerede skal ha meldt sin interesse til FSG og de to bankene som styrer prosessen. Kjøperen er ikke navngitt i artikkelen. 

Det mest sannsynlige virker ifølge både The Times og The Athletic være amerikanske eiere, eller en gruppe eiere som blir ledet av en amerikaner, slik vi har sett med Boehly i Chelsea, som blant annet har sveitseren Hansjörg Wyss med på laget. 

Et annet alternativ kan være det mange supportere kanskje frykter, nemlig en av de arabiske gulfstatene. Arabian Business skriver at investorer i Dubai nå vurderer et bud på i overkant av 4 milliarder pund. En gruppe fra Dubai forsøkte å kjøpe klubben i 2007, men mislyktes i sitt forsøk. I fjor skal FSG ha takket nei til et bud på 3 milliarder pund fra en annen gruppe fra Midt-Østen. The Athletic skriver at en gruppe i Bahrain også skal være interessert. 

At interessen for å eie fotballklubber er høy i Midt-Østen er det ingen tvil om. Manchester City har eiere fra Abu Dhabi, mens Newcastle ble kjøpt opp av Saudi-Arabia i fjor og PSG lenge har hatt eiere fra Qatar. Om Liverpool-supportere, som har lagt stolthet i å være en klubb som driftes på en økonomisk bærekraftig måte, vil akseptere å bli statseid og få enorme midler, er vel heller usikkert.

Da vil nok Sir Martin Broughton være mer populær. Han ble hyret som styreleder i Liverpool FC i 2010 og sørget for at klubben havnet i de trygge hendene til FSG etter at Tom Hicks og George Gillett nesten kjørte klubben i den økonomiske grøften. Broughton, som er styreleder i British Airways, skal ha vært blant de som vurderte et oppkjøp av Chelsea, og han hadde en solid gruppe investorer med seg på laget. 

POPULÆR: Sir Martin Broughton (til høyre) var sentral da Liverpool ble solgt til John W. Henry og Fenway Sports Group for tolv år siden - et salg som trolig reddet klubben fra økonomisk kollaps.

POPULÆR: Sir Martin Broughton (til høyre) var sentral da Liverpool ble solgt til John W. Henry og Fenway Sports Group for tolv år siden - et salg som trolig reddet klubben fra økonomisk kollaps.

Eierne av baseballaget Chicago Cubs, Ricketts-familien, blir også nevnt av The Times. Totalt var det fire amerikanske aktører som var med i kampen om å bli Chelsea-eiere, og alle kan være aktuelle også for Liverpool. 

Men, som nevnt kan det også være at FSG faller ned på at de vil fortsette å ha aksjemajoriteten i klubben og at de kun er på jakt etter en ny medeier. 

– Liverpool er FSG-imperiets mest verdifulle eiendel, og de vil ikke ta avgjørelsen om å selge klubben uten å tenke seg veldig godt om. Derfor er det i mine øyne mest sannsynlig at de kun er på jakt etter litt mer kapital. Det er ikke satt opp noe «til salgs»-skilt utenfor Anfield - de har bare gjort det som tilsvarer å ta kontakt med en megler for å se på verdien av sin eiendel. 

Vil fansen ha nye eiere? 

#FSGOUT trender med jevne mellomrom på Twitter, der frustrerte supportere klager over at Jürgen Klopp og sportsdirektør Julian Ward får for lite å rutte med på overgangsmarkedet sammenliknet med rivalene. Men jevnt over er Henry og co langt mer populære blant Liverpool-fansen enn det Glazer-familien er i Manchester United. 

De hadde nok vært ille ute om ikke Henry kom med en skikkelig beklagelse etter Super League-fiaskoen, og vi husker også at de blant annet har måttet beklage for forslaget om å øke billettprisene kraftig og at de ville permittere ansatte under pandemien. 

Men totalt sett vil de nok bli husket for å ha reddet klubben i 2010, at de har bygd ut Anfield i stedet for å bygge ny stadion, og at de hentet Jürgen Klopp i 2015 og etter det har vunnet så godt som alle trofeer som er mulig å vinne i klubbfotballen. Nå har også supporterne fått en plass i styrerommet til Liverpool FC slik at man kan unngå flere bananskall i fremtiden. Det er også verdt å nevne at Klopp skal være veldig fornøyd med sine arbeidsgivere. 

Om det å selge klubben blir et bananskall for FSG eller Liverpool FC, gjenstår å se. I en kommentar her på liverpool.no som ble skrevet for bare en uke siden, før nyheten om et mulig salg blusset opp, kan du lese hvorfor undertegnede mener Liverpool ikke kunne vært i bedre hender. 

Det skal bli spennende å følge fortsettelsen.