Liverpool kunne neppe vært i bedre hender

KOMMENTAR: Liverpool FC kunne neppe vært i bedre hender.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens mening. 

Kommentaren ble først publisert 2. november.

Liverpool har vært i dårlig form i det siste, og da følger selvsagt kritikk mot spillere, trenere og ikke minst eiere med på sosiale medier. Trenden #FSGOUT kan ikke måle seg med stormen som herjet mot Glazer-familien før Manchester United begynte å vinne kamper denne høsten, men den har likevel tiltatt i styrke de siste ukene. 

Etter helgens tap mot Leeds har også journalister som følger Liverpool tett stilt spørsmål ved Fenway Sports Group sine prioriteringer. James Pearce i The Athletic og liverpool.no-spaltist David Lynch er blant dem som har tatt til orde for at vi nå ser konsekvensene av enda en sommer der de amerikanske eierne tilsynelatende var for sparsommelige på overgangsmarkedet. 

Mens rivalene har svidd av milliarder etter milliarder, ligger Liverpool under FSGs eierskap relativt beskjedent an på den evinnelige «net spend»-tabellen i Premier League. Men den kritikken blir litt for enkel, og det er lett å bli historieløs. Vi må heller forsøke å se litt mer på det store bildet. Der blir det nemlig tydelig at Liverpool neppe kunne vært i bedre hender. 

Det blir for søkt å skylde på FSG

At Fenway Sports Group er mer konservative enn Liverpools rivaler når det kommer til penger som blir frigjort til overganger er helt riktig. Samtidig er det formildende omstendigheter når amerikanerne skal kritiseres på dette punktet. 

Liverpool har et av de største lønnsbudsjettene i ligaen. Dessuten er gigantsalget av Philippe Coutinho med på å få regnestykket til å se ekstra pent ut når det kommer til nettoutgifter kontra inntekter. I tillegg har eierne brukt mye penger på infrastruktur, blant annet i form av to utbygginger av Anfield, der den foreløpig siste står klar til neste sesong. 

Jürgen Klopp har definitivt fått laget til å prestere over evne når man sammenlikner markedsverdien til spillerne med mange av motstanderne, spesielt i sine første år som Liverpool-manager. Samtidig har denne prestasjonen ført til at tyskeren har hatt mulighet til å bygge en av de beste spillertroppene i verden, og som i sommer av mange ble betraktet som en av de med aller best bredde i alle posisjoner. Denne sesongen har de røde i snitt stilt med den fjerde dyreste startoppstillingen i Europa, ifølge CIES

TRE FINALER: Jürgen Klopp har ledet Liverpool til tre Champions League-finaler. John W. Henry og Linda Pizzuti Henry var på plass i Paris i mai.

TRE FINALER: Jürgen Klopp har ledet Liverpool til tre Champions League-finaler. John W. Henry og Linda Pizzuti Henry var på plass i Paris i mai.

Skadesituasjonen har ført til at mange kritiske røster har slått fast at det var en stor feil ikke å gå for en midtbanespiller i sommer før Arthur Melo ble nødsigneringen på deadline day. Vi som har antydet dette har sannsynligvis helt rett, noe Klopp også har innrømmet. 

Men at det er FSG som skal få skylden for dette blir litt søkt. Klopp og sportsdirektør Julian Ward har tross alt svidd av godt over hundre millioner pund på to angrepsspillere i år. Det bør være mulig å diskutere om det var riktig å bruke nesten hele sommerbudsjettet på én spiss, i stedet for å gå for to litt rimelige alternativer som kunne sørget for litt mer bredde i stallen. 

For øvrig er det neppe slik at én ekstra stjerne på midtbanen hadde sendt Liverpool til toppen av Premier League denne sesongen. Det handler ikke alltid om å kjøpe nye. Problemene i laget denne sesongen har stukket dypere, og Klopp har nok evnene til å løse floken med de spillerne han har fra før - de samme som var centimetere fra å vinne alle trofeene som var mulig å vinne i vår.

FSG driver fotballklubb på den rette måten

Man skal ikke ta sosiale medier-trender veldig alvorlig, for det har ofte vist seg at oppfatningen der er en helt annen enn den som er på stadion. På Anfield er det ingen stor kampanje som vil bli kvitt Jordan Henderson og James Milner, eller som mener at Virgil van Dijk er ferdig på dette nivået.

Likevel er følelsen at misnøyen som er rettet mot eierne har litt mer substans enn sinnet mot enkeltspillere og Jürgen Klopps lag. Så vi får håpe John W. Henry har logget av Twitter. Leser han det som blir skrevet om FSG der, får vi håpe han er tykkhudet og ikke tar forhastede beslutninger. Vi må nemlig ikke risikere at han plutselig skulle finne på å legge klubben ut for salg.

Fenway Sports Group har selvsagt sine svin på skogen. De har blant annet forsøkt å øke billettprisene i overkant mye, de ville permittere ansatte under pandemien og de var med på å planlegge Super League i 2021. Heldigvis har de trukket tilbake alle sine dumme avgjørelser, lyttet til fansen og sagt unnskyld. Det at supporterne når har fått en plass på styrerommet viser også at de har tatt til seg kulturen i Liverpool på en fin måte og at de tar lokalbefolkningen på alvor. 

I en tid der sportsvasking, korrupsjon og lugubre eiere preger fotballen er det godt å kunne slå fast at det eneste Liverpools eiere etter vår kjennskap er «skyldig» i, er å være gode sportsforretningsmenn, som selvsagt alltid er på jakt etter en god deal, men som samtidig har grunnleggende menneskelige verdier på plass. 

De driver fotballklubb på en måte som egentlig burde være den eneste måten, og som kan betale seg den dagen boblen sprekker hos de som er litt mer avhengig av eiernes lommebok for å holde seg konkurransedyktige. Jeg vil mye heller heie på et Liverpool som gjør det på den måten, og er neppe den eneste som trolig ville hoppet av lasset om vi skulle bli kjøpt opp av noe liknende av det vi har sett hos Manchester City eller Newcastle. 

Fenway Sports Group er bra for Liverpool FC. De reddet klubben, ga oss Jürgen Klopp og en ny storhetstid. De lar seg sjelden rive med, enten det går veldig bra eller veldig dårlig. Det er noe vi alle kan lære av.