– Klubben og lagkameratene mine la alt til rette for at jeg skulle dra i begravelsen, men jeg kunne ikke

Alisson Becker har snakket om sin fars bortgang – og hvorfor han valgte Liverpool da han hadde andre muligheter i 2018.

Alisson Becker er på plass i Qatar, og torsdag kveld skal han muligens spille når Brasil har sin åpningskamp i VM mot Serbia. Landslagssjef Tite har et skikkelig luksusproblem på keeperplass, der også Manchester City-målvakt Ederson er et alternativ. Alisson har hittil 57 kamper med flagget brystet, mens Ederson har 18 – og slik Alisson har stått denne høsten vil han i alle fall være verdig plassen dersom det blir ham!

I slutten av februar 2021, da grensene var stengt og vi var midt oppi koronapandemien, druknet Alissons far José hjemme i Brasil. På Merseyside satt Alisson igjen med sin høygravide kone og to barn.

– Jeg husker at da han gikk bort, var det da koronapandemien sto på på sitt verste, og jeg kunne ikke dra i begravelsen. Jeg fikk deltatt online, og det var min avgjørelse, sier 30-åringen til UOL i hjemlandet

– Liverpool la alt til rette for at jeg kunne dra til Brasil, og lagkameratene mine tilbudte seg å chartre et fly slik at jeg kunne dra direkte dit. De ville gjøre det for meg dersom jeg ville, men jeg kunne ikke gjøre det på grunn av koronareglene, forteller han videre.

BLE IGJEN: Alisson Becker ble igjen på Merseyside – og fikk ikke dratt til Brasil.

BLE IGJEN: Alisson Becker ble igjen på Merseyside – og fikk ikke dratt til Brasil.


– Min kone var gravid, og det var en risiko for henne. Jeg kunne ikke sette henne i fare, eller la henne bli igjen alene. Hun slet like mye som jeg gjorde. Min store bekymring var moren min, men min bror kunne være hos henne, så det var en rasjonell avgjørelse da jeg holdt meg unna.

Ble igjen – og scoret det ekstremt viktige målet mot WBA

Hadde Alisson dratt, er det ikke sikkert han kunne spilt igjen den vårsesongen etter reising og isolering. Han ble igjen, og er en av de aller største grunnene til at de røde på spektakulært vis klarte å kvalifisere seg til Champions League.

– Vi gikk gjennom en vanskelig tid, da vi kjempet for en plass i Europa. Dersom jeg hadde dratt til Brasil, måtte jeg brukt tid i isolasjon, og jeg vet ikke om jeg ville hatt tid til å komme tilbake og avslutte sesongen. Lagkameratene mine trengte meg, sier keeperen.

– Jeg ble hjemme i tre dager uten trening, og det føltes som en evighet. Dagen jeg kom tilbake skjønte jeg at jeg måtte komme meg videre i takknemlighet for min far, men også for styrken jeg fikk fra klubben min og folk i fotballverden, sier han.

– Jeg mistet bare én kamp, for jeg hadde ikke styrken som trengtes da, men så kom jeg tilbake i spill igjen og opplevde så mange oppturer umiddelbart. Det var sesongen da jeg scoret målet, og sønnen min ble født midt opp i alt dette, to måneder etter at faren min døde. Disse tingene ga meg et løft til å gå komme meg videre. Jeg har tre barn, kona mi, min mor – alle som elsker meg og støtter meg til å holde det gående. Den sammensveisede familien vår i det øyeblikket ga meg styrke.

Kunne valgt Chelsea

Samme sommer som Liverpool kjøpte Alisson Becker, gikk Thibaut Courtois fra Chelsea til Real Madrid. Chelsea var på keeperjakt, og valgte å gjøre Kepa Arrizabalaga til tidenes dyreste målvakt noen uker etter at Alisson hadde valgt de røde.

Alisson sto i mål da Roma kom til Anfield i semifinalen av Champions League i 2018 – og måtte plukke ballen ut av målet fem ganger.

– Den kampen mellom Liverpool og Roma ga meg en opplevelse av hvordan det var på Anfield, og jeg fikk se supporterne på nært hold. Det hjalp meg da jeg skulle ta valget. Dersom du spør meg om hvordan det var å spille på Anfield som motspiller, så kan jeg oppsummere det i ett ord: grusomt. Anfield er et spektakulært stadion, og når supporterne er samkjørte blir det veldig høylytt. I den kampen var de i fyr og flamme, sier han.

– Jeg hadde også et tilbud fra Chelsea, men etter å ha opplevd det var jeg veldig opprømt for å spille for Liverpool.

NÆRT FORHOLD: Jürgen Klopp var en av hovedgrunnene til at Alisson valgte Liverpool.

NÆRT FORHOLD: Jürgen Klopp var en av hovedgrunnene til at Alisson valgte Liverpool.


Også Jürgen Klopp får sin del av æren for at det ble LFC.

– Det samme var Jürgen Klopp. Han er en sensasjonell person, og en av de beste trenerne i fotballhistorien. Han er en mann som gjør alt det han kan for at vi skal føle oss komfortable når vi spiller, og få gjennom sin spillestil.

Brasil - Serbia spilles torsdag kl. 20.00, og vises på NRK 1.