Shaqiri ser frem til å møte gamle venner

Xherdan Shaqiri får et gjensyn med noen tidligere lagkamerater når han tar fatt på sitt fjerde VM med Sveits.

Xherdan Shaqiri fikk sin VM-debut for Sveits allerede som 18-åring i 2010, og nå tar den offensive midtbanespilleren fatt på sitt fjerde verdensmesterskap med flagget på brystet. Mannen med over hundre landskamper har latt seg intervjue i forbindelse med møtet med Kamerun på torsdag, og er stolt av å være på plass til nok et VM. 

– Det er ikke alle som kan si at de har spilt i fire verdensmesterskap, sier han til The Athletic

Møter gamle kjente i tøff gruppe

Kamerun-kampen blir hans landskamp nummer 110, og på veien har det også blitt 26 mål. Shaqiri har for vane å skape overskrifter i mesterskap, og vi ser ikke bort fra at han dukker opp foran mål igjen. 

Sveitserne har havnet i en tøff gruppe, der Kamerun er regnet som den svakeste motstanderen. I resten av gruppespillet venter Serbia og ikke minst manges forhåndsfavoritt Brasil. Mot sistnevnte får Shaqiri en mulighet til å hilse på noen gamle kjente i form av Alisson Becker og Fabinho.

– Jeg har alltid hatt et godt forhold til de to, så det skal bli hyggelig å se dem igjen, sier han.

– Vi vet hvor gode Brasil er. De er blant favorittene til å vinne VM. Supporterne deres har ventet lenge nå, men samtidig har de mindre landslagene blitt bedre nå og vi vet at de har mer press på seg enn oss. Så vi må bare forsøke å gjøre det vanskelig for dem, sier han.

Følger fremdeles med

Det gikk ikke helt etter planen for Shaqiri i det første halvåret etter at han forlot Liverpool sommeren 2021. Lyon-oppholdet ble ingen suksess, og allerede i februar i år gikk turen til Chicago Fire i USA. Der har det blitt mer fart på sakene, og MLS-sesongen endte med 19 målpoeng på 29 kamper. 

Den meritterte spilleren sier at han fremdeles følger godt med på hvordan det går med gamleklubben Liverpool. 

– Jeg hadde tre nydelige år i Liverpool. Vi vant mange trofeer og hadde en flott tid sammen. Liverpool vil alltid være i hjertet mitt, og jeg kommer alltid til å følge med på hvordan det går med dem. Jeg hadde et godt forhold til både klubben og supporterne, sier han.

Shaqiri avslører at han fremdeles har huset sitt i Manchester og at han kommer på kamper når han har anledning til det. 

– De hadde en vanskelig start på denne sesongen, men jeg er sikker på at de kommer sterkere tilbake. De har kvaliteten til det. Det er vanskelig å være i den formen de har vært de siste årene hele tiden, sier sveitseren.

Fotball VM i Qatar

• VM for første gang i Midtøsten, fra 20.11 til 18.12.
• Det har blitt avdekket systematiske menneskerettighetsbrudd og grov utnytting av migrantarbeiderne som har bygget stadioner og infrastruktur, og jobber innenfor servicebransjen.
• 90% av befolkningen på 2,6 millioner er migrantarbeidere uten statsborgerskap.
• Ytrings-, forsamlings- og pressefriheten er sterkt begrenset i Qatar.