– Vi visste allerede for 12 år siden at noe var galt da de fikk VM – men la spillerne spille og slippe spørsmålene

Jürgen Klopp fikk nye spørsmål om VM i Qatar.

Det siste spørsmålet på den åpne delen av fredagens pressekonferanse handlet om VM i Qatar, og Jürgen Klopp var rask med å fortelle at han hatet det spørsmålet.

Den biten varte ikke så lenge – men etter at kameraene var skrudd av og da delen av pressekonferansen som var forbeholdt avisene startet – gikk manageren mer i dybden om hva han mente om mesterskapet, og hvor det endte opp.

– La dem spille. Jeg kommer til å se kampene uansett, men det er annerledes. Jeg så en gammel dokumentar om hele situasjonen, da det ble annonsert at Russland og Qatar skulle arrangere VM de to neste gangene. Jeg tror det var første gang der de annonserte to på en gang. Hele situasjonen rundt det, vi vet alle hvordan det skjedde, sier Klopp.

– Det var ikke noe som skjedde i retten eller noe slikt etterpå som avslørte det, at du tenkte «nå er det ute, nå vet alle om det». Det var fortsatt skjult overalt, og du tenker «wow, hvordan kunne de?».

Han mener at diskusjonen rundt Qatar burde blitt tatt for lenge siden. Allerede i 2010 ble landet tildelt mesterskapet.

– Det er 12 år siden tror jeg, og nå skjer det. Det har ingenting med Qatar å gjøre, de vant retten til å arrangere VM, og nå skjer det der. Øyeblikket de fikk mesterskapet var det klart hva som hadde skjedd i opptakten til det.

– Alle som var involvert den gang burde visst at vi i det øyeblikket, senere, ville snakke om menneskerettigheter. At folk måtte dra dit for å jobbe under de vanskelige omstendighetene, for å si det pent.

Mesterskapet skal starte 20. november. Før den tid har Liverpool tre kamper, mot Tottenham, Derby og Southampton.

Til et land uten fotballstadioner

Klopp snakket videre om valget av Qatar – et land som knapt hadde fotballstadioner. Ifølge The Guardian har mer enn 6500 utenlandske arbeidere mistet livet i Qatar siden de ble tildelt mesterskapet.

– Så vi kunne ikke spille VM der i sommer på grunn av temperaturene. Det er ganske varmt nå også. Det var ikke en stadion i Qatar, eller muligens én, så de måtte bygge stadioner. Ingen tenkte på det. Jeg tror ikke det ble nevnt den dagen.

– Så noen må bygge dem, for de dukker ikke bare opp: «åh, der er en ny stadion». Slik er situasjonen. Det gjør deg sint – hvordan kan du ikke være det?, sier Klopp.

SNART VM: Det er bare litt over to uker til VM i Qatar.

SNART VM: Det er bare litt over to uker til VM i Qatar.

– Jeg kommer til å se på av fotballmessige grunner, og jeg liker ikke at det er nå er spillerne som fra tid til annen kommer i en situasjon der de må sende en melding. Dere er journalistene, det er dere som burde sendt ut meldingen. Dere skrev ikke de mest kritiske sakene om det.

På NRK TV ligger nå dokumentaren Qatar-VM: skittent spill. Den finner du her

Ber om at spillerne slipper spørsmålene

Klopp håper at spillerne og landslagstrenerne slipper å svare på for mange spørsmål rundt mesterskapet – fordi det ikke var de som bestemte hvor det skulle være.

– Ikke fordi det er Qatar - nei, på grunn av alt rundt. Det er tydelig, det er slik det er. Men nå fortelle spillerne om å bruke et armbånd, eller dersom du gjør det så er du ikke på deres side, men om du gjør det så er du på deres side… Nei, det er fotballspillere, det er en turnering. Vi må organisere det, spillere drar dit, spiller, og gjør sitt beste for landene sine, det har ingenting med omstendighetene å gjøre, sier Klopp.

– Jeg ser det allerede i intervjuene hele tiden. «Hvordan er det å være her?» og alle disse tingene. Det er ikke greit for spillerne, må jeg si. Det er en turnering, alle lot det skje at det endte opp der, og det er greit, fordi ingen gjorde noe for 12 år siden. Nå kan vi ikke endre på det, og må dra dit.

FIFA-SJEF: Gianni Infantino har nå skrevet brev til alle deltakerlandene i VM, der han ber dem å fokusere på fotballen og ikke alt rundt.

FIFA-SJEF: Gianni Infantino har nå skrevet brev til alle deltakerlandene i VM, der han ber dem å fokusere på fotballen og ikke alt rundt.


Han kritiserer også journalistene, og mener de burde gjort mer for lenge siden.

– Det er flotte folk der også, det er ikke som at alt er galt. Det er bare måten det skjedde på at det ikke var riktig i førsteomgang. Men nå er det der, så la dem spille kampene. Bare la dem spille, spillerne og managerne. Ikke sett Gareth Southgate i en pressende situasjon hele tiden der han må snakke om alt. Jeg er ikke en politiker, og han er ikke en politiker. Han er Englands manager, så la ham gjøre den jobben.

– Dersom du vil skrive noe om det, så gjør det, men gjør det selv uten å stille oss alle disse spørsmålene med «Klopp sa» og «Southgate sa», som at det ville endre på noe! Dere journalister, mer enn meg, lot dette skje for 1 2 år siden. Hvordan er det mulig at det den gang bare var noe som skjedde? Allerede da var det klart hva som skulle skje. Det ville vært nok av muligheter senere, som i de neste tre-fire årene, til å si «forresten, måten det skjedde på var ikke riktig, mange mennesker tok penger av feil grunner», sier manageren.