Semifinaler hjemme og borte kan snart være historie

Ledende klubber skal støtte forslaget om å gjøre store endringer på sluttspillet i Champions League.

Denne uken har vi vært vitne til to fantastiske semifinaler i Champions League. Først da Manchester City slo Real Madrid 4-3 på Etihad Stadium på tirsdag, og så da Liverpool spilte en strålende kamp og slo Villarreal 2-0 på Anfield onsdag kveld.

Men selv om det var en vinner i hver av de to kampene, og det ikke lenger eksisterer bortemål, så er det langt fra avgjort hvem som skal møtes i Champions League-finalen i Paris.

Helt siden Serievinnercupen for første gang ble arrangert i 1955, har semifinalene blitt spilt over to oppgjør – en kamp på hjemmebane, og en på bortebane. Det kan det snart bli slutt på, rapporterer The Times.

Historiske kvelder på Anfield i semifinalene i Champions League, som gårsdagens, kampene mot Chelsea i 2005 og Barcelona 2019, kan erstattes med kamper på nøytral bane.

THE KOP: Slik så The Kop ut før semifinalen mot Villarreal på onsdag.

THE KOP: Slik så The Kop ut før semifinalen mot Villarreal på onsdag.

Støtte for endringer

Det er ønske om at Champions League skal avsluttes med en uke der alt skal avgjøres. UEFA sier at ingen avgjørelse er tatt, men European Club Association (ECA) som representerer de mektige klubbene, skal være i ferd med å gi forslaget støtte, rapporterer avisen.

I tillegg vil European Professional Football Leagues (EPFL) måtte stille seg bak forslaget. Det er en organisasjon som ble stiftet i 1997, og som representerer de ledende profesjonelle ligaene i 29 europeiske land.

UEFA-sjef Aleksander Ceferin har tidligere snakket varmt om ideen, der det blir som en ekstra finale i semifinalen der alt skal avgjøres med én kamp samme kveld.

NYE ENDRINGER? Aleksander Ceferin og UEFA vil ha nye endringer i Champions League.

NYE ENDRINGER? Aleksander Ceferin og UEFA vil ha nye endringer i Champions League.

Ingen endringer vil kunne skje før i 2024/25-sesongen, når det nye Champions League-formatet skal tas i bruk, med ti gruppespillskamper heller enn seks som vi er vant med.

Et argument som vil bli brukt for en slik semifinaleløsning, er kampbelastning og at det er én kamp mindre enn dersom en fortsetter som før.

Som en festival

Opplegget omtales som «Week of Football», og vil ligne på det formatet UEFA har på finalespillet i Nations League. Der spilles to semifinaler og én finale i samme land over fem dager.

Tanken for Champions League er at det skal skje i samme by – men med tanke på stadionkapasitet vil det bety at det begrenser hvor mange som kan arrangere en slik uke med finalespill.

Byene vil måtte være store nok til at de kan ta imot 100 000 tilreisende supportere, med hotell og infrastruktur. London, Paris, Madrid, Berlin, Istanbul, Roma, og eventuelt Moskva på sikt, er de eneste som kan passe til en slik beskrivelse, skriver Times.

I Champions League i 2019/20-sesongen fikk vi en forsmak på hvordan det kunne bli, da koronapandemien gjorde at kvartfinalene og semifinalene ble spilt som ett oppgjør på nøytral bane i Lisboa.

Da startet en med kvartfinaler 12. august, semifinaler 18. august, før det var finale i samme by 23. august. Det året vant Bayern München turneringen.