– Den beste avgjørelsen jeg har tatt

Jay Spearing er strålende fornøyd etter sin første halve uke tilbake i Liverpool FC.

Jay Spearing er tilbake i Liverpool FC nesten ti år etter at han forlot barndomsklubben og fortsatte karrieren nedover det engelske seriesystemet. Forrige sesong tilbrakte han hos Tranmere, og da kontrakten gikk ut etter sesongen var Liverpool raske med å kontakte scouseren om en rolle på akademiet.

33-åringen skal fungere som en spillende trener. Hovedjobben blir å trene ungguttene på U18-laget. Samtidig kommer han til å bli brukt som en av de fem overårige spillerne man har lov å benytte på U21-laget i Premier League 2. 

Mandag begynte akademiet sin sesongoppkjøring på AXA Training Centre i Kirkby, og Spearing sier han er storfornøyd med de tre første dagene på jobb. 

– Jeg var og så på et hus da klubben kunngjorde at jeg var tilbake. Da ble det helt vilt på telefonen med meldinger som ønsket meg alt godt. Tidligere lagkamerater som Steven Gerrard, Jamie Carragher og Pepe Reina har vært i kontakt, og det betyr mye. Etter tre dager i jobben vil jeg si at det er den beste avgjørelsen jeg har tatt, sier Spearing i et intervju med The Athletic.

Ble overbevist

Det var akademisjef Alex Inglethorpe sin idé å hente Spearing hjem til klubben i en spillende trenerrolle. Han har sett hvordan Steven Gerrard og Marc Bridge-Wilkinson har trent unge spillere samtidig som de fremdeles har hatt mye fotball i beina.

– Du kan selvsagt trene fra utsiden. Men det å være trener handler om mer enn å sette ut kjegler og treningsøkter. Spesielt på U18-laget ser vi fordelene med at noen setter standarden på trening hver dag samtidig som de kan samhandle med spillerne i form av å spille fotball, sier Inglethorpe. 

Akademisjefen har latt seg imponere av Spearing den første uken.

– Jeg har sjelden sett noen være så entusiastisk rundt det å ta på seg en rolle og måten Jay har gjort det så langt. Jeg tror Jay har tatt avgjørelsen basert på hvor han ser seg selv de neste fem eller ti årene. Hvis han går inn i trenerollen på samme måte som han gjorde som ung spiller, med å få alt potensial ut av seg selv, er jeg ikke i tvil om at han kommer til å bli en veldig god trener, sier Inglethorpe. 

Akademisjef Alex Inglethorpe.

Akademisjef Alex Inglethorpe.

Spearing sier han ble mer og mer overbevist om Inglethorpe sin idé. 

– Da Alex først forklarte muligheten for meg, ble jeg litt satt ut. Jeg tenkte hvilket privilegium dette måtte være. Det at en mann av hans kaliber og med statusen han har ser på meg som riktig mann til jobben ga meg mye selvtillit. Jeg måtte ha litt betenkningstid fordi jeg ønsker å spille så lenge som mulig, men jo mer jeg tenkte på det, jo mer overbevist ble jeg om at dette er riktig steg for meg. Det var egentlig en enkel avgjørelse. Jeg er veldig glad for at Alex og klubben tror på meg, og jeg skal sørge for at de gjør riktig i det, sier den tidligere midtbanespilleren til Liverpool.

Skal ikke spille fast

Inglethorpe er klar på at Spearing ikke skal ta plassen fra noen unge og lovende på U21-laget til Barry Lewtas, men at det fra tid til annen vil være naturlig å benytte 33-åringen i kamper. På U21-nivå kan det ofte være spillermangel dersom mange er hentet opp til førstelaget, mange blir lånt ut, det er mye skader eller at kampene spilles samtidig som U18-laget. Derfor blir det nok en del spilletid. 

Men Spearing er klar på at han først og fremst er inne som trener og mentor. 

– Hvis noen av guttene trenger råd om noe som helst, er jeg alltid åpen for en prat. Det er min jobb å hjelpe dem på veien mot førstelaget. På lang sikt har jeg et mål om å lede mitt eget lag slik Stevie har gjort og til slutt bli en førstelagstrener, men det er langt frem i tid.

– Jeg føler meg som en unge på julaften. Det er surrealistisk å være tilbake, men det er en fantastisk følelse. Dette var hjemme mitt fra jeg var syv til 23. Jeg er Liverpool-supporter, så det å ha liverbirden på brystet igjen blir spesielt, og det er en veldig spennende tid å komme tilbake til klubben, sier han.

Spearing spilte 55 førstelagskamper for Liverpool og fikk med seg en triumf i ligacupen i 2012. Han startet FA-cupfinalen samme år. Etter at han forlot Liverpool i 2013 har han spilt for Bolton, Blackburn, Blackpool og Tranmere. 

– Jeg drømte alltid om å spille for førstelaget og klarte å oppnå det før jeg fikk en flott karriere. Jeg har elsket hvert eneste minutt. Nå er tiden inne for neste kapittel, og det er å hjelpe disse guttene med å få sine drømmer oppfylt.