– Etter nyttår har han vært ganske ordinær

Robbie Fowler mener at Mohamed Salah gambler ved å stå hardt på lønnskravene i Liverpool.

I sin spalte i Mirror analyserer Liverpool-legenden Robbie Fowler Mohamed Salahs situasjon i Liverpool, i det egypteren går inn i sitt siste kontraktsår med Anfield-klubben.

Fowler mener det er usannsynlig at Salah vil signere en ny kontrakt med Liverpool.

Egypteren ble nok en gang Premier Leagues toppscorer, og han ble kåret til årets spiller av spillerne selv. Dessverre for Liverpool vil han være Bosman-spiller etter neste sesong, om han ikke signerer en ny kontrakt i de kommende  månedene. 

– Jeg skal ikke late som jeg vet hva som foregår rundt kontrakten hans, men det virker åpenbart at det ikke skjer så mye akkurat nå, skriver Fowler.

– Det gjør at så mange spørsmål står ubesvarte. En ting virker opplagt, nemlig at klubben gjorde noen klare og presise kalkulasjoner, der de la følelsene tilside, med Sadio Mané. Han fyller 31 år i april, har fortsatt mye å gi, og ønsket en enorm kontrakt som en av de beste spillerne i verden. Jeg klandrer ham ikke for det. Mané er på linje med de beste i verden for øyeblikket, og ønsket en siste stor kontrakt i sin karriere. Liverpool gjorde helt klart sine analyser, som de gjør så bra, og bestemte seg for å selge ham og kjøpe Darwin Nunez som erstatter, for å holde klubbens lønnsstruktur inntakt. Det var det riktige av klubben å gjøre. Men det gjør at du stiller deg spørsmålet, har de gjort de samme kalkulasjonene når det gjelder Salah?

– Det virker opplagt at Liverpool ikke vil bryte med sin lønnsstruktur for å beholde Salah. Hadde de vært villige til å gjøre det, ville det ha skjedd tidligere. Men du kan ikke klandre Salah for at han ønsker topplønn, akkurat slik som Mané gjorde. Han er vinner av Premier League Golden Boot og ble kåret til årets spiller, og har også en mulighet til å komme inn blant topp tre i kampen om Ballon d'Or. Hvilken lønn fortjener en som er blant verdens tre beste spillere? Selv mener han tydeligvis at det er mer enn Liverpool tilbyr ham. Dersom min gamle klubb driver med komplekse kalkulasjoner, så gjør også Salah det. At han sa at han blir på Anfield neste år uansett hva som skjer med kontrakten hans, var opplagt en trussel.

Kalkulert gambling

Salah vet han blir Bosman-spiller om han går kontrakten ut, og en gratisovergang kan lokke storklubber til å gi ham den lønnen han mener han fortjener. Dette er kalkulert gambling av Salah, men Fowler mener at Liverpool også gjør sine egne analyser. 

– Salah kalkulerer med at dersom han får forlate Liverpool gratis neste sommer, så vil han få den lønnen han ønsker seg i en annen klubb. Det kan skje. Det gjør ofte det. Men det er en annen måte å kalkulere dette på, som jeg tror Liverpool gjør akkurat nå. Vil Salah være den samme spilleren neste sommer? Han har vært en av verdens beste spillere lenge nå. Men etter nyttår har han vært ganske ordinær, ut fra den standarden han selv har satt.

– Han har gjort bare seks mål fra åpent spill i hele 2022, og har misbrukt mange sjanser. Han kunne ha vunnet Champions League-finalen for Liverpool, og da hadde han også trolig vunnet Ballon d'Or. Det spørsmålet både han selv og Liverpool må stille seg er om denne formsvikten bare er forbigående etter et hardt kampprogram, eller er tiden i ferd med å løpe fra ham? Det er spørsmålet andre klubber som vil ha Salah også må spørre seg. Kan han holde det gående på toppnivå langt opp i 30-årene, eller ser vi begynnelsen på nedturen?

– Jeg må innrømme at jeg begynner å tro at Liverpool er bekymret for at vi ser det sistnevnte. Ellers ville de ha gjort mer for å få en ny avtale på plass. Kanskje venter de nå for å se hvordan han starter kommende sesong.