– Her er man åpne for å gi de unge sjansen uansett

Akademisjef Alex Inglethorpe skryter av Jürgen Klopp og hans støtteapparat.

I forbindelse med et intervju med nyansatte Jay Spearing har Alex Inglethorpe snakket med The Athletic om hvordan det er å være akademisjef i Liverpool FC når Jürgen Klopp er manager, og ikke overraskende er det bare positive omtaler Inglethorpe kommer med. 

– Vi er veldig heldige som har en manager og et støtteapparat rundt førstelaget som ikke trenger å bli bedt om å se til ungdommen og gi dem en sjanse, sier Inglethorpe. 

Det virker som det spesielt er assistentmanager Pep Lijnders som følger nøye med på hva som rører seg på akademiet. Nederlenderen kom tilbake på jobb en uke før Klopp og førstelaget for å se om noen på akademiet imponerer nok til å bli med på sommerens turneer i Asia og Østerrike. 

I år er det ekstra viktig å benytte seg godt av den første treningsuken, som pågår nå. 

– Tradisjonelt er oppkjøringer i VM- og EM-år supert for de unge fordi det betyr at seniorspillerne kommer tilbake sent. Det betyr flere muligheter for unge spillere. Det er ikke tilfellet denne gangen, men vi trenger det ikke nødvendigvis. Her er man åpne for å gi de unge sjansen uansett, sier Inglethorpe.

I skorpa

Forrige sesong så vi spillere som Conor Bradley, Owen Beck, Tyler Morton og Kaide Gordon komme opp og få sine debuter på førstelaget. Max Woltman, Harvey Blair og Melkamu Frauendorf var andre som fikk røve seg og var med på å vinne to cuper. Denne sommeren er det enda flere spennende spillere som Lijnders nok følger tett. 

Nysigneringene Ben Doak fra Celtic og Trent Kone-Doherty er på plass, mens Stefan Bajcetic er en annen spiller som blir nevnt. I tillegg er Jarell Quansah, Luke Chambers og Harvey Davies i U19-EM, der de skal spille finale fredag. Spesielt førstnevnte har imponert og fått spilletid i hver kamp. 

– Som alltid vil du ha mer når du får smaken av noe, men man må passe seg så man ikke blir utålmodig. Nivået på førstelaget er veldig høyt, og Jürgen har en bredere tropp en noen gang. Så utfordringen har blitt større, men det betyr ikke at det er umulig, sier Inglethorpe.

– De som fikk muligheten i fjor kan i år ta ytterligere steg. Noen må kanskje ut på lån for å vise hva de er gode for, mens andre må være tålmodige. Slik er spillet. Det er vanskelig å få en plass, og det er vanskelig å beholde den, sier Inglethorpe. 

Fra U23 til U21

I Premier League 2 er det gjort en endring foran den kommende sesongen. Man har gått fra at klubbene må stille med U23-lag til at det nå blir U21-lag. Men samtidig er antall overårige utespillere man kan ta med økt fra tre til fem - noe som betyr at 33 år gamle Jay Spearing fint kan spille på laget. 

Inglethorpe tror ikke det blir store forskjellen. 

– Snittalderen forrige sesong var 18,94 år, så det er faktisk en U19-liga. Klubbene bruker primært serien for å gi unge spillere kamperfaring, sier han. 

Liverpools U21-lag trenes av Barry Lewtas, mens Marc Bridge-Wilkinson er ansvarlig for U18-laget.