Det ble med øyeblikket for Ben Woodburn

Ben Woodburn skulle bli det neste store da han ble tidenes yngste målscorer for Liverpool FC. Men det ble med øyeblikket.

I dag, onsdag 30. juni 2022, går kontrakten med Liverpool FC ut for Ben Woodburn. Etter 15 år i klubben er det slutt for 22-åringen som for snart seks år siden ble tidenes yngste målscorer for klubben i hans hjerte. 

17 år og 45 dager gammel kom han inn fra benken i ligacupkvartfinalen mot Leeds på Anfield 29. november 2016, og noen minutter senere gikk drømmen i oppfyllelse da han satte inn 2-0 foran The Kop. Dermed slo han Michael Owens rekord med 98 dager, og kunne motta en velfortjent klem fra klubbens ferske manager Jürgen Klopp etter avansementet. 

Når vi nå skriver sommeren 2022 er det fremdeles det øyeblikket Woodburn for alltid kommer til å bli husket best for. Det ble totalt elleve offisielle kamper for Liverpools førstelag, men ingen siden han kom inn som innbytter i en 4-0-seier over Brighton i Premier League i mai 2018. Ni av kampene for Liverpool kom i Klopps første sesong på Anfield, og kun fire var fra start - tre i FA-cupen og to i ligaen. 

Det ble med den ene scoringen.

Variert hell på utlån

Da Liverpools stall ble sterkere og sterkere under Klopps ledelse, skjønte Woodburn etter hvert at veien inn på laget var for lang. I 2018 gikk han derfor på lån til topplaget Sheffield United i Championship. Da var Woodburn 18 år. 

Han startet godt og fikk flere innhopp i sesonginnledningen, med påfølgende skryt fra manager Chris Wilder. Men etter hvert mistet plassen i laget, og han fikk bare ti minutter på banen de siste tre månedene i Blades. Chris Wilder hadde satt sitt mannskap, som skulle vise seg å ta seg helt til Premier League.

Liverpool valgte å tilbakekalle Woodburn, og han tilbrakte resten av sesongen på Liverpools reservelag.

Den neste sesongen valgte han å ta enda et steg ned til Oxford United på det tredje øverste nivået. Det skulle bli et opphold preget av uhell. Det startet bra for Woodburn i Oxford United, og han var sentral da han startet elleve av lagets tolv første kamper, før han brakk foten i en kamp mot Accrington Stanley. Skaden holdt ham ute i elleve uker, og da han var på vei tilbake klarte han på utrolig vis å pådra seg en tilsvarende skade i den andre foten.

I 2020/21-sesongen skulle Woodburn forsøke å få tilbake selvtilliten sammen med tidligere U23-trener Neil Critchley i Blackpool, men slik gikk det ikke. 21-åringen fikk bare 384 minutter for laget fra vestkysten, og skal ha slitt med varige men etter å ha blitt smittet av korona-viruset.

I fjor sommer ble det nok et utlån, denne gangen til Hearts i Championship, og der fikk Woodburn tidvis vist seg frem som en god offensiv midtbanespiller. For laget ble det også en god og spennende sesong, spesielt i den skotske cupen, der de tok seg helt til finalen og tapte mot Rangers. 

Da låneoppholdet var ferdig ble det kjent at Liverpool ikke ville forlenge kontrakten med rekordmannen.

God på landslaget

Woodburn er født i England, men kunne velge Wales som landslag takket være bestemoren. Dermed ble det Wales gjennom hele perioden på aldersbestemte landslag, før han som 17-åring kom med på landslaget for første gang i 2017. 

2. september fikk han sin landslagsdebut, og da klinte han til med å bli matchvinner med en herlig scoring mot Østerrike. Dermed ble han nesten en rekordmann også der, men Gareth Bale var litt yngre da han scoret sitt første landslagsmål. 

Hans andre og foreløpig siste scoring kom i hans tiende landskamp - en privatlandskamp mot Trinidad og Tobago i Wrexham for litt over tre år siden. 

Totalt har han elleve seniorkamper for Wales - like mange som for Liverpool, og han drømmer nok om å være tilbake i landslagsdrakt når de skal spille VM i Qatar til høsten. 

Trener med Preston

Da er han avhengig av å treffe på klubbvalget. Denne uken ble det kjent at Woodburn har sluttet seg til Preston for et to uker langt prøvespill. 

Preston-manager Ryan Lowe virker å ha stor tro på Woodburn som fotballspiller, uten at han uttrykker noe ønske om å signere 22-åringen foreløpig. 

– Han har vært en fantastisk spiller. Han spilte for Wales som 17-åring og har spilt for Liverpool. Nå er han 22 og jeg har fulgt karrieren en stund. Jeg forsøkte å få ham til Plymouth da jeg trente dem, men han har spilt på et høyere nivå. Nå er kontrakten med Liverpool ute, men han er et fantastisk talent, sier Lowe ifølge Deepdale Digest.

Han sier målet med prøvespillet er å få det beste ut av spilleren. 

– Nå er det opp til Ben å vise hva han er i stand til. Spillere som Ben, som har hatt noen tøffe perioder de siste årene, forsøker vi trenere og managere å få det beste ut av, sier Lowe.

Ble hyllet av Lijnders

Da Woodburn ble lånt ut i fjor kom det frem at Jürgen Klopp og hans assistent Pep Lijnders aller helst ville beholde Woodburn i laget - både fordi de anså ham som en god fotballspiller, og fordi han hadde mentaliteten de krever av sine spillere. 

Woodburn imponerte stort i fjorårets sesongoppkjøring og bidro med mye intensitet og innsats - kvaliteter Lijnders og Klopp er glad i. 

– Ben har vist seg fra en topp, topp side, sa Klopp. 

– Energien han gir laget er akkurat hva vi står for. Han er en smart spiller, har gode bevegelser og får motstanderen i ubalanse hele tiden både med og uten ball. Jeg er glad på hans vegne. Han har ikke hatt noen enkel karriere, men han har en fremtid på Anfield, sa Lijnders etter treningskampen mot Osasuna før sesongen. 

Foreløpig ser det ikke ut til å bli noen fremtid på Anfield, men en lys fremtid kan det bli. Vi ønsker lykke til videre!