Mener Southgate må endre taktikk for å få det beste ut av Trent

England-sjefen sliter med å finne ut av hvordan han skal bruke Trent Alexander-Arnold.

Trent Alexander-Arnold spilte bare sin 14. seniorlandskamp fra start da England i helgen gikk på et overraskende bortetap mot Ungarn i Nations League. Høyrebacken, som er en av de mest kreative spillerne i Premier League, har så langt ikke levert like skarpt på landslaget som han gjør for Liverpool. 

I en kommentar i The Telegraph gir skribent Sam Wallace uttrykk for at det ikke er Trent som kan lastes for det, men heller landslagssjef Gareth Southgate. Wallace slår fast at sjefen må endre taktikk dersom han skal få maks ut av scouseren, som er en av mange gode høyrebacker England har å velge blant. 

Vingback og midtbane

I Liverpool har Trent gjort høyrebacken til sin egen, og han har gjort det på en helt unik måte ved å være mannen Liverpool ofte ser til når de har behov for en skapende kraft. 

Southgates England-system er langt mer basert på stram organisasjon og lite risiko. Dessuten er det stort sett fembackslinjer som gjelder, noe som fører til at Trent og de andre backene må finne seg i å være vingback - noe spillere som Reece James, Ben Chilwell, James Justin og flere spiller fra før for sine klubblag. 

«I løpet av de 17 landskampene han har, er det tydelig at Alexander-Arnold har vært nødt til å tilpasse seg systemet, heller enn at systemet tilpasser seg ham. Siden debuten mot Costa Rica i 2018 har han spilt syv ganger som vingback. Èn gang har han spilt på midtbanen, og seks ganger har han spilt i en mer tradisjonell backfirer», skriver Wallace. 

Mens Jürgen Klopp kan sette sin lit til at solide midtstoppere som Matip, Konaté og van Dijk er sikkerhet når Trent går superhøyt i banen, har ikke Southgate den luksusen, noe som gjør at det handler mer om det defensive på landslaget. Trent får ikke like frie tøyler, og det virker heller ikke som Southgate stoler helt på scouseren når det gjelder som mest - han har kun fått spille én kamp i en stor turnering for landslaget.

«Spørsmålet er om Southgate noen gang kan ha et midtstopperpar som gir han den stabiliteten Klopp har i Liverpool», skriver Wallace. 

Vil det noen gang fungere?

Sannsynligvis vil Alexander-Arnold få hvile gjennom de tre resterende Nations League-kampene før spillerne endelig kan få sin velfortjente sommerferie, og da blir det få muligheter til å teste 23-åringen i systemet Southgate foretrekker før VM i Qatar. 

«Manageren er nok desperat etter å få det til å fungere for Liverpool-spilleren - han trenger bare et annet forsvar å benytte ham i. Alexander-Arnold har selv innrømmet at prestasjonene på landslaget ikke har vært like bra som de på klubblaget. Skader nektet ham en plass i troppen i EM i fjor etter diskusjoner om hvorvidt Southgate i det hele tatt liker spilleren, men faktum er at de har kjent hverandre lenge». 

Spørsmålet må likevel stilles, mener Wallace: vil det noen gang klaffe for Trent i Soutghates system?

«Høyreback, vingback eller fremtidig midtbanespiller? Eller er han bare en av mange veldig gode engelske fotballspillere som er så uheldige å være rett mann i feil æra?». 

England skal spille borte mot Tyskland tirsdag og forsøke å rette opp den skjeve starten de fikk i årets Nations League.