Mener Webb må ta grep for å redde dommerstanden

Howard Webb får noen utfordringer i sin nye jobb som dommersjef.

Nylig ble det kjent at Mike Riley går av som leder av dommerforeningen PGMOL etter 13 år. Inn kommer ifølge The Telegraph og The Athletic tidligere toppdommer Howard Webb, som de siste årene har hatt en tilsvarende rolle for Major League Soccer i MLS. 

Men utgangspunktet for den nye dommersjefen er ikke bare lett, noe The Telegraphs kommentator Sam Wallace poengterer i en kronikk som var på trykk søndag.

I tillegg til at dommerne og spesielt deres bruk av VAR har fått mye kritikk, mister Webb tonnevis av erfaring når den velkjente kvartetten Mike Dean, Martin Atkinson, Jon Moss og Kevin Friend har valgt å legge fløyten på hylla samtidig. 

Som Wallace påpeker er det til sammen over 60 sesonger med Premier League-erfaring som forsvinner - og ingen direkte erstattere virker å være klare. England får nå kun to hoveddommer-representanter i Qatar-VM - Michael Oliver og Anthony Taylor. 

Tøff oppgave

Nylig ble det kjent at Bobby Madden melder overgang fra skotsk til engelsk fotball, men i likhet med australske Jarred Gillett, som gikk fra Australia til England for noen år siden, må Madden jobbe seg opp gjennom League Two, League One og Championship før han får tillit i Premier League. 

En annen dommer på vei opp gjennom systemet er en gammel kjenning, nemlig Bobby Madley. Han flyttet til Norge etter å ha mistet jobben som Premier League-dommer, men er nå tilbake og klar for å dømme Championship kommende sesong. 

Men så langt ser det ikke ut til at det er noen klare kandidater til å bli den neste store dommeren.

«Når Webb gjør seg klar til å ta over fra Riley, som en manager som skal gjenoppbygge en spillertropp som ikke presterer, er de umiddelbare problemene åpenbare», skriver Wallace og legger til at det ikke bare blir lett å klare seg uten Dean, Atkinson, Friend og Moss. 

«Alle fire hadde sine opp- og nedturer og har fått sin del kjeft fra de som følte seg urettferdig behandlet, men de tar med seg store mengder med erfaring fra banen. Har Webb nok dommere med den nødvendige erfaringen til å lykkes?».

Mener dommere må få snakke

Liverpool.no omtalte i vår at Premier League tar grep for å utvikle toppdommere for fremtiden. «Elite Player Performance Plan» ble en suksess som dyrket frem en rekke av spillerne som har tatt England til semifinale i VM og finale i EM de siste mesterskapene, og en liknende plan settes nå i gang for dommerstanden.

Detaljene for prosjektet er foreløpig ikke kjent, men at det skal settes inn penger og ressurser er det ingen tvil om. I dag er det å begynne på en ferd mot å bli toppdommer forbundet med en usikker fremtid, spesielt økonomisk.

Men det prosjektet er en løsning på lang sikt. På kort sikt mener Wallace at Webb kan ta grep som fører til at inntrykket av dommerstanden blir bedre. Blant annet mener skribenten at Webb bør la dommere slippe til i mixed zone etter kamp for å forklare sine avgjørelser. 

«Det er ikke dermed sagt at dommeren alltid må stå og beklage sine feil. Han eller hun bør også bli intervjuet etter gode kamper for å gi kontekst til avgjørelsene som er tatt. Deres syn på spillere og managere sin oppførsel og hvilke faktorer som førte til at de tok sin avgjørelse. Noen ganger vil bare det å forklare reglene til et publikum som tror de vet best hjelpe», skriver Wallace. 

Foreløpig er det ikke offisielt bekreftet at Webb tar over for Riley. Telegraph skrev i helgen at Webb vil være på plass i sin nye jobb senest i desember.