UEFA ble advart allerede i februar

UEFA gjorde omstridt ansettelse i sikkerhetsavdelingen og ble advart av ekspert som sa opp jobben.

The Guardian avslører tirsdag at UEFA allerede i februar ble advart av ekspert som var bekymret for retningen sikkerhetsavdelingen gikk i. Eksperten heter Steve Frosdick, en tidligere politibetjent i England som i elleve år arbeidet som konsulent for UEFA, med hovedfokus på sikkerhet på fotballstadioner. 

I februar sa han opp stillingen, etter sigende fordi han var misfornøyd med avgjørelser som ble tatt i og rundt UEFAs sikkerhetsavdeling. Siden i fjor er det Zeljko Pavlica som har ledet avdelingen. Frosdick mener Pavlica fikk jobben i kraft av å være nær venn av UEFA-president Aleksandr Ceferin. 

«Frosdick skal ha gitt uttrykk for at profesjonaliteten, ekspertisen og utviklingen i UEFA ble undergravd, og han nektet å gå med på et forslag om å gjøre om på kontrakten, et forslag som ville gjort hans rolle mindre viktig». 

Sikkerhetsproblemer både i Sevilla og Paris

Situasjonen som oppstod utenfor Champions League-finalen på Stade de France, og farsen som har fulgt i etterkant, er viden kjent. UEFA har også fått kritikk i forbindelse med Europa League-finalen i Paris, da det blant annet skal ha vært svært lite tilgang på vann i den spanske heten. 

Ifølge The Guardian nekter UEFA for at Pavlica ble ansatt på bakgrunn av vennskap med presidenten, men opplysningene har styrket supporternes krav om at hendelsene i Paris må bli grundig etterforsket av en uavhengig part. UEFA har hyret portugiseren Tiago Brandao Rodrigues til å lede det arbeidet. 

Sikkerhetsavdelingen har ansvar for at gjennomføringen av kamper i UEFA-regi skjer på en trygg måte. Det europeiske forbundet har egne retningslinjer når det kommer til sikkerhet på stadion, men det er lenge siden de ble fornyet. 

Forrige gang retningslinjene ble fornyet var i 2017, og de skulle da gjelde for en fireårsperiode. UEFA opplyser at de for øyeblikket jobber med å lage en oppdatert utgave som kommer til å bli behandlet i et møte i nær fremtid. 

Sa unnskyld

I forrige uke kom UEFA med en uttalelse der de ba om unnskyldning til alle tilskuerne som opplevde eller ble vitne til skremmende og sjokkerende hendelser før Champions League-finalen på Stade de France den 28. mai, på det som egentlig skulle ha vært en festkveld for europeisk klubbfotball.

«Ingen fotballfans burde bli satt i en slik situasjon, og det må ikke skje igjen», skrev de.

UEFA har bedt om en uavhengig granskning for å finne ut hva som gikk galt, og hvem som har ansvaret for at det gikk galt, påpeker de.

«Granskningen vil forsøke å få et fullstendig bilde av hva som skjedde, inkludert en tidslinje over det som skjedde, både inne på stadion og de tilstøtende områdene, inkludert tilskuerflyt til stadion via de ulike inngangene».

Unnskyldningen ble ikke særlig godt mottatt av røde supportere.