Tidligere akademi-spiller Jack Dunn:– Jeg gikk 100% inn for det og så ikke en annen vei å gå

På akademiene i England er det haugevis med spillere som aldri når nivået for å bli profesjonell fotballspiller. I Liverpool har de kommet opp med en god løsning for å hjelpe ungguttene med å skape seg et liv utenfor gressmatten.

I Liverpool, og i alle andre klubber i England, er det ikke alle som kan ende opp som Trent Alexander-Arnold. I løpet av de siste ti årene er det bare en håndfull av flere hundre Liverpool-talenter som har nådd førstelagsdrømmen. Det kan være et stort problem for mange. Flere unggutter ender opp med å gå til ingenting når karrieren plutselig tar en brutal vending.

Det har Merseyside-klubben fått nok av. For en stund siden gikk klubben inn i et samarbeid med Phoenix Sport og Media Group (PSMG) for å gi unge spillere som, havner på bar bakke etter akademioppholdet ble avsluttet, en mulighet. Samarbeidet gir tidligere spillere en unik sjanse til å få en utdanning innenfor cyber-sikkerhet, et ganske nytt yrke i verden.

– Rundt 90% av unge spillere som kommer opp gjennom akademiet kommer ikke til å nå det, så hva gjør de etter det? Dette gir dem en mulighet til å få en utdanning og å nå sitt fulle potensiale. Jeg tror det er en kjempeidé, sier John Barnes til Liverpool Echo.

VELDIG FORNØYD: John Barnes, som kom gjennom Watfords akademi, synes Liverpools nysatsing er en meget god idé.

VELDIG FORNØYD: John Barnes, som kom gjennom Watfords akademi, synes Liverpools nysatsing er en meget god idé.

John Barnes var selv en akademispiller på tidlig 80-tallet, og han ser store forbedringer når det gjelder å ta vare på ungguttene som faller utenfor. Da han var ung var det ikke noe sted å gå om du ikke kom gjennom nåløyet.

– Nå er det muligheter til å gå videre med utdanning også. Det er en blitt en mye bedre industri, som tar vare på hensyn til mennesket og ikke bare spilleren. Før i tiden var de bare interessert i spilleren, og hvis du ikke var god nok var du på egenhånd, forteller han.

I dag er saken heldigvis en helt annen. Samarbeidet for å gi unge spillere en utdanning er bare et av flere skritt som har blitt tatt de siste årene.

– Nå følger klubbene med dem, og dette er ikke bare unge gutter som har forlatt akademiet de siste to årene. Det følges ikke opp halvveis, nå følger de med hele veien. Klubber er blitt mye bedre på å gi støtte til de som ikke klarer å nå fotballdrømmen.

Spesielt viktig i pandemien

Tidligere Liverpool-spiller Jack Dunn er en av dem som har tatt i bruk Liverpools nye plan. Etter sin avgang fra klubben i 2017 har han siden blitt personlig trener og semiprofesjonell trener. I 2020 kom koronapandemien og Dunn stod plutselig på bar bakke igjen. Han er takknemlig over muligheten Liverpool har tilbudt ham.

– Jeg var akkurat blitt far også, så jeg måtte finne noe. Cyber-sikkerhet er ganske ukjent, og du kan gjøre det fra hvor som helst. Vi kommer inn i dette tidlig og det kan gi oss en fordel mot andre som vil inn i dette yrket, sier engelskmannen.

Men det var ikke det som var planen for unggutten fra Liverpool. Han skulle bli fotballspiller.

TRENTE MED FØRSTELAGET: Jack Dunn klarte aldri å slå gjennom i Liverpool. Her er han i duell med Daniel Agger.

TRENTE MED FØRSTELAGET: Jack Dunn klarte aldri å slå gjennom i Liverpool. Her er han i duell med Daniel Agger.

– Jeg gikk 100% inn for det og så ikke en annen vei å gå. Å spille for Liverpool var min drøm, og jeg hadde ikke en reserveløsning.

Josh Dobie, som også gikk gjennom Liverpools akademi, har stått i samme situasjon som Dunn. Han var også skråsikker på at han skulle bli fulltidsfotballspiller. Heldigvis for han, og mange andre, finnes det nå flere alternativer.

– Det er alltid en plan b for unge spillere. Hele bransjen er grusom, ikke salt? Men når du har tunnelsyn er det så vanskelig å forstå det. Jeg har en lillebror som er i den samme situasjonen akkurat nå, og jeg har fortalt ham om å alltid ha det i bakhodet, sier Dobie.

Det største problemet for fotballspillere er at de ikke har en form for utdanning eller erfaring i noe annet enn sporten.

– Det er ikke noe annet enn fotball, er det? Det er det hardeste. Du tenker: Hva skal jeg gjøre nå? Du er ikke kvalifisert til noe som helst. Jeg synes det er helt fantastisk de de gjør her, avslutter han.