UEFA-rapporten skal komme i november

UEFA har gått ut med detaljer om den uavhengige rapporten rundt Stade de France-skandalen.

Liverpool FC har bedt UEFA om en uavhengig granskning, men det europeiske fotballforbundet har gått videre med planene om en uavhengig rapport.

Dr. Tiago Brandão Rodrigues skal lede panelet som skal gjennomgå hva som gikk galt da Liverpool og Real Madrid møttes i Champions League-finalen 28. mai. Den største kampen i Europa var elendig organisert, folk sto timevis i køer, noen slapp aldri inn i det hele, og politiet brukte makt mot supportere som på ingen måte var aggressive.

I tillegg var det lokale gjenger som gikk etter enkeltpersoner utenfor stadion både før og etter kamp, og flere fikk frastjelt mobiltelefoner og eiendeler. I etterkant av finaler ble skylden lagt på supporterne av politi og franske politikere, og det har blitt en stor politisk sak i Frankrike den siste måneden, med flere høringer i Senatet.

UEFA sin egen gjennomgang

I en pressemelding skriver UEFA at de har forhørt seg med begge klubber, og skal gå gjennom bevisene. De har hentet inn Frank Paauw og Kenny Scott som ledende eksperter i panelet. Paauw er vært politisjef i Amsterdam siden 2019, og er en ekspert på politiets håndtering av fotballkamper. Scott var en mann både Real Madrid og LFC ønsket å ha med, og er en tidligere politimann gjennom 30 år i Strathclyde-politiet, før han han jobbet med sikkerhet rundt Glasgow Rangers.

Han hadde ansvar for sikkerheten i UEFA mellom 2017 og februar 2021. Begge ekspertene har erfaring fra UEFA.

I tillegg er advokat Pete Weatherby, Clifford Stott (politikonsulent), Ronan Evain (representerer fotballsupportere i Europa), Kevin Miles (representerer fotballsupportere fra England) og Emilio Abejon (representerer fotballsupportere fra Spania) med.

Panelet har planer om å være ferdig i september, og komme med den endelige rapporten i november 2022.