Kurs i seksuelt samtykke blir obligatorisk i Premier League

Alle spillere og støtteapparatet må gjennom opplæring på emnet.

Nytt for denne sesongen er, ifølge The Telegraph, at Football Association (FA) og Premier League tar nye grep for å forhindre skandaler.

Tidligere har ligaen kjørt seminarer for akademiene og førstelagsspillere fra U14 til U23. Her har man tatt for seg seksuelle forhold, samtykke, seksuell trakassering og mobbing.

Men dette har ikke vært obligatorisk for seniorspillerne. I nyere tid har presset økt mot både klubbene, ligaen og forbundet, etter flere uheldige oppslag.

AKTIVIST: Shaista Aziz er en av stemmene som har bedt Premier League om å gjøre mer.

AKTIVIST: Shaista Aziz er en av stemmene som har bedt Premier League om å gjøre mer.

Manchester Citys Benjamin Mendy er et av eksemplene. Venstrebacken ble anklaget for ni seksuelle lovbrudd mot seks kvinner. Da han var ute mot kausjon trente han som vanlig. Manchester Uniteds Mason Greenwood og Tottenhams Yves Bissouma (da i Brighton) er andre.

Utarbeidet i sommer

De nye reglene skal ha kommet etter et møte, i juni, mellom Premier League og grupperingene End Violence for Wimen, Three Hijabis og Level Up.

Shaista Aziz, journalist, skribent, politiker og en av lederne bak Three Hijabis, kaller dette viktig, men synes også at det er på høy tid.

TILBAKE I 2005: Maheta Molango fra den tiden han var spiller selv, og før han begynte å studere juss.

TILBAKE I 2005: Maheta Molango fra den tiden han var spiller selv, og før han begynte å studere juss.

– Detaljene betyr noe, det samme gjør åpenhet og ansvarlighet. Vi har hatt produktive møter med Premier League om disse temaene og ser frem til å møtes igjen for å diskutere implementeringen av våre krav.

Ikke automatisk utestengelse ennå

Alle kravene fra gruppen skal ikke ha blitt tatt inn. Spesielt er det et punkt som går på automatisk suspensjon for spillere arrestert ved mistanke om voldtekt.

– Det er inkonsekvent og utenkelig at, i 2022, kan en høyprofilert fotballspiller være anklaget for disse svært alvorlige lovbrudd og hans arbeidsgiver sier: ’det er ok, han kan fortsette å gå på jobb’. Det er opprørende. 

Maheta Molango, leder for spillerforeningen, er enig i at sterkere krefter må til.

– Mer må gjøres når det gjelder å utdanne spilleren, seksuelt samtykke, hva er akseptabelt, hva er ikke akseptabelt, og sørge for at det er en del av deres obligatoriske utdanning.