Premier League rykker ytterligere fra konkurrentene

Det økonomiske gapet mellom Premier League og andre toppligaer - og ikke minst Championship - fortsetter å øke.

Premier League ser bare ut til å rykke ytterligere fra de konkurrerende ligaene når det kommer til økonomien. Selv gjennom den svært krevende og folketomme 2020/21-sesongen økte ligaens inntjening med åtte prosent til svimlende 4,9 milliarder pund, viser en rapport fra Deloitte. 

Til sammenlikning falt inntektene i La Liga og Bundesliga, mens det holdt seg stabilt i Ligue 1. Serie A dro nytte av en ny tv-avtale som sørget for en økning på 28 prosent, men fremdeles lå de godt under halvparten av Premier League med «bare» 2,1 milliarder pund totalt. 

Ifølge rapporten, som er gjengitt av blant andre The Times, ventes tallet for forrige sesong å øke til 5,5 milliarder pund. Så langt har ikke det regnskapsåret blitt offentliggjort. 

16 av 20 klubber måtte tåle et negativt økonomisk resultat i 2020/21-regnskapsåret, mye takket være pandemien. Liverpool var blant dem som klarte seg best da klubbe klarte seg med et marginalt tap. 

Frykter gapet blir større

Mens både inntjeningen og for øvrig også gjelden til Premier League-klubbene økte, er det nå mange som er bekymret for at det økonomiske gapet sammenliknet med andre ligaer blir for store som følge av den enorme interessen for engelsk fotball. 

En av de aller største bekymringene er imidlertid at ulikhetene innad i den engelske fotballpyramiden fortsetter å bli større. 

Premier League jobber for øyeblikket med en ny økonomisk pakke der mer penger skal gå til English Football League (EFL), men der det samtidig blir en mindre fallskjerm til lag som rykker ned. 

– Det er ingen tvil om at store endringer må til for at Championship skal få en bærekraftig økonomi. Uten samarbeid i den engelske fotballpyramiden vil bare fordelen til klubber som får fallskjermutbetalinger og antall klubber som gambler for å klare opprykk bare fortsette å øke, sier Tim Bridge i Deloitte. 

– Når Premier League går inn i sitt fjerde tiår er den lenger foran konkurrentene enn noen gang før, sier han.