Eksperimentet som kan føre til at Anthony Taylors stemme runger ut over Anfield

Det er trolig bare et tidsspørsmål før vi får høre Premier League-dommerne forklare VAR-avgjørelser direkte til publikum.

The International Football Association Board (IFAB) - fotballens regelmakere - har gått med på et prøveprosjekt der dommerne forklarer VAR-avgjørelsene til publikum på tribunene og TV-seerne. Ordningen skal prøves ut i FIFA-turneringer det kommende året. Det melder både The Athletic og The Times.

Den første testen blir under klubb-VM, som starter i Marokko i neste uke. Selv om dommerne vil forklare VAR-avgjørelsene over høytaleranlegget vil samtalen mellom dommeren og VAR-dommeren fortsatt være konfidensiell.

Dersom eksperimentet under klubb-VM i Marokko er vellykket vil det bli testet ytterligere under kvinne-VM i Australia og New Zealand til sommeren.

Under IFAB-møtet onsdag ble også det semi-automatiske offside-systemet som ble brukt under VM erklært som en suksess, og første steg på veien mot et automatisk offside-system, og det ble også bekreftet at overtidsmetoden som ble brukt under VM, og som førte til betydelig mer overtid, anbefales brukt neste sesong.

Vil ikke ha nedtellingsklokke og midlertidige bytter ved hodeskader

To forslag som IFAB vraket under sitt møte onsdag var å teste en nedtellingsklokke slik at dommeren slipper å holde orden på tiden under kampene. FIFA vil isteden komme med nye retningslinjer der Premier League og andre ligaer blir oppfordret til å følge tilnærmingen man hadde til dette temaet under VM, som førte til betydelig mer effektiv spilletid, ved at det ble lagt til mye mer overtid enn tidligere i hver omgang.

Dommerne vil nå bli fortalt at de skal stoppe klokkene sine så lenge en spiller er skadet, og ved andre lengre avbrudd i spillet, i stedet for å legge til minutter selv. Dette håper man skal føre til at spillere slutter å simulere skader.

IFAB avfeide også forslaget til Premier League, Major League Soccer og Ligue 1 om midlertidige bytter ved hodeskader. Forslaget gikk ut på at spillere kunne undersøkes i ti minutter etter en smell i hodet, for å sjekke om de var skadet eller ei, for så å komme inn igjen om de ikke hadde pådratt seg noen hodeskade. 

FIFA insisterer isteden på å fortsette med permanente hodeskade-bytter, trass i press fra spillerforeninger om å innføre midlertidige bytter.

Ingen endring av offside-regelen

IFAB konkluderte også med at det ikke er nødvendig å endre offside-regelen etter de kontroversielle scoringene til Marcus Rashford og Mohamed Salah de siste ukene.

Se Mohamed Salahs scoring mot Wolverhampton, som gjestene mente burde vært annullert for offside:

Det ble imidlertid slått fast at en spiller som opplagt er i offside-posisjon ikke automatisk kan regnes som onside igjen ved alle situasjoner der en motstander er borti ballen.