VAR vurderte rødt kort på Pascal Gross

Pascal Gross kunne ha blitt utvist da han dro ned Dominik Szoboszlai, men slapp unna.

Ny uke, nye VAR-situasjoner, og nok en gang har Liverpool vært involvert i en av situasjonene som har blitt mest diskutert gjennom helgen. I motsetning til forrige uke har ikke de røde fått en beklagelse fra dommerforeningen PGMOL denne gangen, men det er grunnlag for å hevde at Pascal Gross var heldig da han slapp unna rødt kort mot slutten av første omgang. 

Gross mistet kontroll over ballen da Liverpool presset høyt, og så ingen annen utvei enn å dra ned Dominik Szoboszlai, som var klar til å sette ballen i målet som nesten var åpent. Ungareren mistet balansen, og dommer Anthony Taylor pekte etter hvert på straffemerket. 

Taylor lot først de røde få fordel, men da også Luis Diaz ble felt dømte han straffespark. Dale Johnson i ESPN skriver i ukens VAR-evaluering at Taylor så på begge situasjonene som straffespark, men valgte å la Gross slippe unna uten kort til tross for at tyskeren ikke gjorde noe forsøk på å spille ballen. 

Se situasjonen fra 0:52 i denne videoen: 

I fotballreglene står det at en spiller skal belønnes med rødt kort dersom han fratar motstanderen en åpenbar målsjanse uten å forsøke å gå etter ballen. Utenfor sekstenmeteren gjelder rødt kort uansett om det er intensjon eller ikke, slik vi så med Virgil van Dijk. 

Søndagens VAR, Craig Pawson, valgte derfor å sjekke om han skulle anbefale et rødt kort til Gross. 

Falt ned på at det ikke var nok

Johnson i ESPN skriver at målsjansen til Szoboszlai ikke var klar nok til at Pawson ville anbefale et direkte rødt kort og bedømme Taylors vurdering som klar og åpenbar. 

«Selv om Szoboszlai kunne ha kommet til avslutning med sin neste berøring, falt Pawson ned på at ballens retning, samt det faktum at Szoboszlai ikke hadde kontroll på ballen, skapte nok tvil til at ungareren hadde en klar mulighet til å score». 

Journalisten sier dette er en situasjon som kommer til å gi delte meninger, og at det beste trolig hadde vært om Taylor hadde dratt frem det røde kortet ute på banen. Det er svært sjelden VAR griper inn og anbefaler røde kort i slike situasjoner. 

Gross slapp unna uten å få kort i det hele tatt. VAR har ikke mulighet til å gå inn og anbefale at en spiller skal få gult kort.

En annen situasjon i kampen var da hjemmelaget ropte på hands mot Virgil van Dijk, men Johnson skriver at dommerne her gjorde riktig vurdering. Ballen spratt via låret til nederlenderen, som i tillegg hadde armen i en naturlig og forventet posisjon. 

Også på Emirates kokte det rundt VAR søndag, da Mateo Kovacic fikk bli værende på banen etter en stygg takling på Martin Ødegaard, og deretter en takling på Declan Rice. Johnson skriver at kroaten var heldig som ikke ble utvist.

«De som tenkte Liverpool ville klare seg fint uten Salah, må nå ha innsett hvor feil de tok»

Dette skriver avisene:«De som tenkte Liverpool ville klare seg fint uten Salah, må nå ha innsett hvor feil de tok»

Det ble poengdeling på sørkysten, og avisene peker på høyt tempo, lite tenketid og konsentrasjonssvikt hos begge lag. Dette skriver avisene etter kampen mot Brighton.

Innsikt 09.okt 13:27
«Klopps lag har måttet jobbe hardere enn rivalene for å få resultatene»

«Klopps lag har måttet jobbe hardere enn rivalene for å få resultatene»

At de har klart å oppnå denne posisjonen, til tross for at de har hatt en tøff start, gjør dette desto mer lovende.

Kommentar 09.okt 10:48