Fredsforhandlinger mellom kidnapperne og colombianske myndigheter

Det har kommet nye opplysninger i Luis Diaz-situasjonen.

Torsdag ettermiddag kom det nyheter fra Sør-Amerika, og ifølge journalisten Pipe Sierra vet colombianske myndigheter hvem som har kidnappet faren. Få minutter senere kom det nyheter fra gruppen ELN, som skriver at det er dem som står bak.

Luis Diaz sin far har vært kidnappet siden søndag, og lite har nyheter har kommet fra Colombia siden. Det endret seg i dag.

Ifølge The Independent-journalist Miguel Delaney, som har lest et åpent brev fra colombianske myndigheter, pågår det for øyeblikket fredssamtaler mellom gruppen og politiet.

«En ELN-enhet sier at de tok faren til Luis Diaz - de forhandler om fredssamtaler med den colombianske regjeringen», skriver han på X.

I brevet står det også at regjeringens delegasjon i fredsforhandlingene krevet at Luis Manuel Diaz blir løslatt umiddelbart.

Otty Patino, som har signert delegasjonens uttalelse, skriver dette:

«Vi minner ELN på at det er deres ansvar å garantere for hans liv og integritet. Vi minner ELN på at kidnappingen er en kriminell handling, som strider med internasjonal og humanitær lov. Det er deres plikt at denne fredsprosessen ender med løslatelse, og at slik praksis utryddes for alltid».

Oppdatert 18.20: Det colombianske nettstedet El Tiempo skriver torsdag kveld at ELN vil løslate Diaz sin far i løpet av få timer.

Hva er ELN?

Ifølge SNL.no (Store norske leksikon) er ELN er revolusjonær geriljaorganisasjon i Colombia.

«ELN ble startet av studenter i 1964, inspirert av Fidel Castros revolusjon på Cuba. Fredssamtaler med regjeringen startet i 2017, men ble avbrutt i 2019 etter at ELN gjennomførte et bombeangrep. ELN er definert som en terrorgruppe av myndighetene i både Colombia, USA og EU».