Premier League reiser tiltale på over 100 punkter mot City etter flere finansielle lovbrudd

I ytterste konsekvens kan det bli snakk om utkastelse eller poengtrekk for den regjerende ligamesteren.

I en uttalelse mandag annonserer Premier League at de vil forfølge Manchester City for en rekke brudd på ligaens reglement.

Premier League melder: 

«I samsvar med Premier League-regel W.82.1, bekrefter Premier League at det i dag har henvist en rekke påståtte brudd på Premier League-reglene fra Manchester City Football Club (Club) til en kommisjon i henhold til Premier League-regel W.3.4.»

Det skal være snakk om sesongene 2009/10 og frem til i dag, og totalt over 100(!) anklagepunkter.

Etterforskning startet i desember 2018 etter omtalte Football Leaks.

Blant de alvorlige beskyldningene er at den Abu Dhabi-eide klubben blant annet skal ha: 

-Overrapportert sponsorinntekter og få disse betalt direkte fra eierskapet i stedet.

-Betalt tidligere trener Roberto Mancini dobbel lønn under bordet.

-Ikke samarbeidet med etterforskningen.

-Brutt reglementet ved å tilnærme seg unge spillere.

Tidligere etterforsket

UEFA utestengte i sin tid Manchester City for to år og skrev ut en bot på £27 millioner etter FFP-brudd. Dette var og knyttet til sponsorutbetalinger. 

POTENSIELT INVOLVERT: Italians landslagstrener Roberto Mancini, trente City i 2009-2013, og skal ha fått ekstra betalt utenfor avtalen.

POTENSIELT INVOLVERT: Italians landslagstrener Roberto Mancini, trente City i 2009-2013, og skal ha fått ekstra betalt utenfor avtalen.

I 2020 ble utestengelsen omgjort og boten ble redusert, etter at City førte saken for CAS (den internasjonale voldgiftsretten for sport). Her ble det konkludert med at majoriteten av de påståtte lovbruddene ikke ble bevist godt nok, eller at de rett og slett var foreldet.

Premier League på sin side har ingen tidsbegrensing for gamle lovbrudd.

Kommisjonen som nå vil ettergå City vil være uavhengig av Premier League og medlemsklubbene. Et uavhengig panel vil oppnevne medlemmene. Den videre gangen vil være konfidensiell, men her kan vi nok forvente oss noen drypp og lekkasjer fremover.

Den endelige beslutningen vil bli kunngjort på Premier Leagues nettside. Ligaen skriver at de ikke vil gi noen videre kommentarer i saken på dette tidspunktet.

Hvis skyldig, hvilken straff kan være aktuell?

Et naturlig sted å starte for mange er hva som vil skje om City blir funnet skyld på flere om punktene.

På Premier Leagues liste over mulige straffer finner vi muligheter som reprimande, bøter, utestengelse, poengtrekk, omkamp, suspensjon, kompensasjonsutbetalinger og spillerregistreringsnekt.

Chelsea ble i 2019 bøtelagt av FIFA, i tillegg til overgangsnekt i to vinduer, etter ulovlig rekruttering mot spillere under 18 år.

Liverpool fikk i 2017 en toårig straff mot å hente akademispillere fra andre engelske klubber, på grunn av en sak med en 12-årig Stoke City-spiller.

Poengtrekk, med tap av titler, er mest kjent i nyere tid fra Calciopoli-skandalen i Italia. Her fikk Inter ligatittelen 2005/06 «i posten». I England har vi sett det primært blitt brukt mot klubber som settes under administrasjon.

Høsten 2021 ble Waynes Rooneys Derby County trukket 21 poeng på grunn av økonomiske problemer.