Rapporten er klar: UEFA får all skyld for skandalen i Paris: «Utrolig at ingen mistet livet»

Evalueringen av skandalen i forbindelse med Champions League-finalen er over, og konklusjonen er klar: UEFA sviktet på alle punkter, mens Liverpools supportere håndterte marerittet på en imponerende og livreddende måte.

Konklusjonen til det uavhengige panelet som har etterforsket skandalen i forbindelse med Champions League-finalen i Paris er nå klar, etter at rapporten har blitt lekket til flere medier i forkant av offentliggjøringen. 

Liverpool FC har mandag kveld kommet med en uttalelse der de gir uttrykk for dyp skuffelse over at rapportens innhold blir kjent i mediene takket være lekkasjer. Metro-journalist Daniel Austin, som var først ute med en nyhetssak om rapporten mandag, antyder at UEFA i etterkant har sørget for at innholdet har blitt kjent også i andre medier, potensielt i et forsøk på å dysse ned saken de kommer særdeles dårlig ut av. 

At rapportens innhold blir kjent bare noen timer før Merseyside-derbyet på Anfield kan kanskje i beste fall kalles for tilfeldig timing. Uansett kan det virke som det europeiske forbundet vil like dårlig det som det uavhengige panelet har kommet frem til.

Sviktet på alle punkter

Rapporten slår nemlig fast at UEFA var ansvarlig for skandalen i Paris, mens Liverpools supportere takket være sin tålmodige og rolige oppførsel trolig bidro til å redde liv. 

Panelet har bestått av politikere, akademikere og advokater og har arbeidet helt uavhengig av UEFA, selv om det var forbundet selv som bestilte undersøkelsen. 

Supportere ble i forkant av finalen i fjor utsatt for et mareritt utenfor Stade de France, da de på vei til kamp ble utsatt for tåregass av politiet og stor trengsel takket være at få innganger var åpne for billettkontroll. Mange supportere opplevde også å bli ranet før og etter kamp.

Rapporten slår nå fast at UEFAs planlegging før kamp fullstendig manglet kontroll og oversikt når det gjaldt sikkerhet. Rapporten skal være på 158 sider, og hevder videre at UEFA ignorerte sine egne retningslinjer for sikkerhet i forbindelse med kamper.

Det uavhengige panelet gir også UEFA kraftig kritikk for måten de forsøkte å legge skylden over på Liverpools supportere, da de på storskjermene inne på stadion hevdet at kampen ble utsatt fordi fansen til de røde hadde ankommet stadion for sent.

«Utrolig at ingen mistet livet»

Panelet slår videre fast at det var feilslåtte fordommer om Liverpool-supporterne som var mye av grunnen til at mange fikk en marerittopplevelse denne maidagen. Både UEFA og franske myndigheter hadde en oppfatning av at Liverpool-supporterne var betydelige trusler for ro og orden, og at det var dette som førte til at politiet var langt mer voldsomme enn det de burde vært.

Det faktum at supporterne beholdt roen midt i kaoset er noe panelet berømmer. De mener vi kan takke supporterne for at vi unngikk en katastrofal hendelse på stadion.

«Den kollektive responsen til Liverpool-supporterne var trolig helt sentral i form av å beskytte sårbare og å unngå det som kunne ha ført til alvorlige skader og dødsfall. Det er utrolig at ingen mistet livet», heter det i rapporten.

I tillegg til UEFA får også det franske politet refs i rapporten. Det samme gjør fotballforbundet FFF, togselskaper og deler av regjeringen, som forsøkte å sverte røde supportere i forsøket på å renvaske seg selv. Hillsborough-tragedien, der supportere til den dag fremdeles kjemper for å få bevist sin uskyld, skal ha vært noe av bakgrunnen til at franskmennene trodde det var grunn til å frykte Liverpool-supporterne. 

I etterkant har overvåkningsbilder fra stadion den aktuelle dagen blitt slettet.