Vi fulgte pressekonferansen direkte: Vi endte ikke opp på femteplass på grunn av de siste 10 kampene, med på grunn av mangelen på stabilitet før det

Det er duket for sesongens siste pressekonferanse fra AXA Training Centre, og Liverpool har ingenting å spille for i ligaavslutningen.

Følg sesongens siste pressekonferanse i vår liveoppdatering under, eller i videoen øverst i saken.

Vi oppdaterer fortløpende med det siste som Jürgen Klopp har å komme med fredag formiddag. 

Klopps ankomst er satt til rundt 10:30 norsk tid.

Klart for siste pressekonferanse og ligaavslutning

Velkommen til vår livedekning fra AXA Training Centre fredag formiddag.

Liverpool har kun æren å spille for når de avslutter Premier League-racet borte mot Southampton søndag.

Rundt 10:30 er Jürgen Klopp er på plass. Vi oppdaterer fortløpende med det siste.

Da kjører vi

Klopp er her og here we go.

Manchester Uniteds seier torsdag bekreftet Liverpools tabellplass

– Jeg er en veldig optimistisk person men i disse øyeblikkene kunne jeg ikke se det. Om det skulle ha hendt ville vi ha gått for det, det er slikt vi forberedte uka.

Klopp om Salahs melding torsdag kveld

– Det er helt normalt og jeg tenker at i en verden av sosiale medier så hender det mange dårlige ting konstant, jeg mener ikke det var en av dem, det var bare en normal beskrivelse av hans situasjon, av hans følelser. Og i det øyeblikket direkte etter kampen har han rett, det er ikke umiddelbart et øyeblikk til å sende optimistiske meldinger, men kanskje en time senere, en dag senere.

– Jeg så han nå i kantina og han smilte, jeg vet ikke av hvilken årsaken jeg spurte hen ikke, men han var ikke i dårlig humør. Og det er det.

Om form og sesong

– Vi startet ikke sesongen for en uke siden eller noe sånt, vi har vært her lenge og fra en spesifikt punkt og videre var det klart det ville ikke bli en historisk god sesong, jeg tror vi har sagt alt som er om det, at vi absolutt ikke er fornøyd med det, at vi gjorde feil, at vi kunne ikke levere ofte nok, at vi ikke var stabile nok.

Grunn til å se lyst på fremtiden

– Etter VM, ikke alt har vært topp men antallet poeng vi har samlet siden har vært temmelig bra og hvis vi kunne ha gjort det over hele sesongen kunne vi vært i et annet sted.

– Selvsagt er det grunn til å se optimistisk på det på grunn av det vi viste i de siste få ukene, det er definitivt tilfellet. Vi har en annen grunn til et optimistisk syn, på grunn av den atmosfæren folka våre skapte i den siste hjemmekampen, etter Villa-kampen den atmosfæren på stadion, den måten klubben sa farvel, dagen etter hvordan Bobby sa farvel. Alle slike ting er absolutt basen for en fantastisk fremtid.

Stemningen i garderoben er bra

– Om du kan gå gjennom vanskelige øyeblikk som vi gjorde i den siste sesongen, jeg tror det er et veldig godt grunnlag for en bedre fremtid. 

– Garderoben er ikke i dårlig humør, vi lærte å håndtere situasjonen. Vi ble ikke splittet i en øyeblikk mellom trener og lag, som er super-hjelpsomt. Vi pekte ikke fingre på hverandre og sa det er på grunn av deg eller deg.

Stor forskjell på 4. og 5.

– Om du ikke kvalifiserer for Champions League er det beste mulige stedet du kan ende femte, det er det vi gjorde. Om du hadde spurt meg det for 10 kamper siden om det var mulig, jeg ville ha sagt ’nei, jeg kan ikke se det, for det må du spille mye bedre’.

– Det er ikke perfekt. Vi endte ikke opp på femteplass på grunn av de siste 10 kampene, vi endte opp der på grunn av mangelen på stabilitet før det. Vi er veldig selvkritiske med oss selv men det er ikke noe grunn til at vi skal nå bøye hodet og la det henge der til den nye sesongen starter. Jeg så veldig gode tegn og det er de tinga jeg vil ta for neste sesong.

Vil en sesong uten Champions League påvirke sommerhandlingen?

– Jeg tror ikke det men vi vil se. 

– Det er åpenbart mulig. Det er alltid mulig at ting ikke går som raskt som du ønsker, ikke bare er det mulig, det er trolig sannsynlig fordi desto bedre spillere du ønsker desto mindre lyst har den andre klubben til å la han gå. Det er akkurat det vi må forberede for men vi er forberedt.

Stresser ikke

– Det er et langt vindu og det er en lang preseason og en lang pause mellom. Så vi har tid.

– Om vi kan få de nye spillerne inn i morgen eller om seks eller syv uker er ikke en gamechanger for meg, for å være ærlig. I en ideell verden har de alle signert i morgen og jeg kan fortelle dem når de må være her, vi kan begynne å gi dem planer for sommerferien og de tinga der. Men det vil ikke skje på den måten, helt greit.

Skadeoppdatering

– Han (Nunez) trente i går. Ibou var syk i går. Robbo følte noe i lysken i går, han har vært på scan, det så fint ut men vi må likevel se hvordan han håndterer det.

– Langtids er fortsatt ute, det er sikkert. Resten bør være greie.

Hverken Liverpool eller Southampton kan gjøre noe med tabellposisjonen sin

– Vi trenger ikke å gjøre nå større enn det er, jeg tror ikke det er fornuftig. Jeg er ikke vant til kamper på siste kampdag hvor alt er avgjort fra før, jeg kan ikke huske sist gang det var tilfellet, vanligvis spiller vi til siste kampdag og alt er på spill stort sett.

– Men fotball, vi spiller denne kampen bare for å vinne kampen, det er den eneste grunnen til at vi møtes. 

– Jeg vil ha en kort samtale med han (klubblegen) og så vil vi se hvem som er i diskusjonen, og når vi har det så kan jeg sørge for å finne spillere som i grunn er klare på alle måter for kampen. Jeg tror det er logisk at vi gjør endringer, for å være ærlig, bare for å få friske bein på banen. Og spillere som ønsker å vise noe, utover det faktum at vi uansett ønsker å vinne kampen.

Southampton ender klart sist i Premier League

– Southampton, det er en merkelig en. Vi gjorde analysen, en så talentfull tropp, fotballmessig, om du lar dem spille de vil spille. De har definitivt slitt med å avslutte situasjonen og finne en måte å forsvare sånn at de nekter det andre laget oftere, men mellom de to områdene mellom boksene, det er skikkelig fotball.

– Vi må sørge for at vi er klare for det fordi, som vi alle vet, om du ikke er klar for det så er banen, ikke bare i Southampton men alle andre steder i verden, for stor til å få noe fordi du vil slite.

– Jeg antar sørkysten i England er været flott i helga så det vil bli en varm dag. Og de som vil det mer har en bedre sjanse til å vinne det.

Unge spillere er noe positivt å ta med seg fra sesongen

– Fra de veldig unge synes jeg definitivt Stefan skiller seg ut, det var eksepsjonelt. Spilte som en mann.

– Ben Doak, åpenbart gode tegn, han er med oss på trening igjen. Spesiell gutt, veldig selvsikker, har noe ingen andre leverer egentlig, den driblestilen, denne rett frem modigheten.

– Så er det selvsagt Harvey som alltid spilte mange kamper for oss, spilte for oss mye i en ikke så god periode, fortsatt ung.

– Og Curtis, at vi fikk han tilbake var superviktig. Jeg tror alle så det.

Sommerkjøpet Carvalho har vært linket vekk

– Det er en mulighet at kanskje Fabio vil gå på lån, eller noe. Vi vil se på det. Saken er at, dette var ikke Fabios beste år i hans karriere, tydelig, i en ung karriere, men det kan ha vært det aller viktigste.

– Ingen spiller har imponert meg mer enn Fabio. Det er sant, fordi denne veldig talentfulle gutten kom hit med store drømmer og store forventinger. Det var ok i begynnelsen, men det fungerte ikke til slutt. Hans arbeidsmoral vil gi han en fantastisk karriere fordi han trente uten å få noe.

– Det handler om spilleren og hvordan han reagerer og hans reaksjoner på rad som aldri sett før. Ikke til å tro. Jeg er ikke sikker om han går på lån, eller hva, om vi beholder han, vi vil se.

Er det nye utlån planlagt for de unge?

– Disse gutta jeg snakket om nå, det er ingen planer nå allerede.

– Om vi kan gi dem muligheten til å spille vil vi beholde dem, definitivt. De har kvaliteten.

– Conor Bradley kommer tilbake. Var i bygget i går, jeg så han, jeg har følelsen av at han vokste i sin tid i den andre klubben. Vi har store forhåpninger til han, for å være ærlig.

– Luke Chambers kommer tilbake, andre gutter kommer tilbake. Owen Beck nå allerede litt tidligere, så vi har ekte talenter.

– Tyler Morton kommer tilbake, vi vil se hva som skjer. 

– Preseason vil starte og så gjør vi denne type avgjørelser.

Hva med laguttaket søndag, vil det være sentimentalt?

– Jeg vil se. Jeg vet ikke. Det var faktisk ikke i mine tanker ennå, jeg ønsker å sette opp det riktige laget.

– Det er virkelig nytt for meg. Så, sist kveld, vi er femte. De har rykket ned, ok, hva betyr det nå? Vanligvis spiller vi søndag, vi må vinne og hvis ikke faller alt sammen, og sånt som det. 

– Du får se, og hva du får ut av det, fordi det er sentimentalt.

Hans gamle klubb Borussia Dortmund kan vinne ligaen for første gang siden 2012

– Jeg håper Dortmund vil vinne. Jeg kjenner mange mennesker veldig godt der og vi holder kontakten. Jeg vet hva det vil bety for byen. Det er ikke gøy om det samme laget alltid blir mestre. Det ser ut som de kan klare det.

That was that

Klopp takker av og vi takker for følget. Nå er det ligaavslutning borte i Southampton søndag.