Slik vil UEFA begrense pengebruken til de rikeste Premier League-klubbene

Vil sette begrensninger på lønns- og overgangsbudsjett.

Fra og med i sommer vil ikke lenger UEFA operere med Financial Fair Play, men med sine nye Financial Sustainability Regulations (FSR), som skal sørge for at klubbene kun får lov til å bruke en viss prosentandel av sin omsetning på spillerkjøp og -lønninger. Prosentandelen vil starte på 90 prosent i år, bli redusert til 80 prosent neste år og deretter til 70 prosent fra og med 2025.

Men frykten til det europeiske fotballforbundet er at det ikke vil være nok for å stanse de rikeste klubbene fra Premier League, ligaen der det deles ut klart mest i både premie- og tv-penger i Europa. UEFA så for eksempel Chelsea alene bruke mer enn de andre topp fem-ligaene til sammen i januarvinduet. Det skjedde etter en sommer der Premier League-klubbene satte nye rekorder hva gjelder pengebruk på spillerkjøp. 

Faktisk kan UEFAs nye regelverk føre til at den økonomiske forskjellen mellom rike og mindre rike klubber bare vil bli større, ettersom det er de engelske klubbene som har høyest inntjening og dermed kan bruke mest penger. 16 av de 30 rikeste klubbene i verden er fra England.

Derfor vil UEFA nå komme med et maksbeløp på hvor mye penger som kan brukes på lønninger og overganger, uavhengig av omsetning. Det vil de ha ved siden av sitt nye regelverk, skriver The Times.

Statistikken James Milner selvfølgelig topper

Statistikken James Milner selvfølgelig topper

James Milner måtte selvsagt toppe en siste løpsstatistikk før han forlater Liverpool FC.

Nyheter 31.mai 20:31
Han ble børskongen i 2022/23-sesongen

Han ble børskongen i 2022/23-sesongen

Samme mann topper både spillerbørsen og folkebørsen på liverpool.no etter 2022/23-sesongen, mens vi finner en overraskelse på bunnen av folkebørsen.

Innsikt 31.mai 18:49

Nå kan City bruke mest

UEFA vil nå jobbe med å få godkjent forslaget i EU, og de har også støtte fra den europeiske klubbforeningen ECA. De som imidlertid ikke støtter forslaget om et lønnstak, er spillerunionen Fifpro og spillerforeningen PFA, som mener spillerne kan reagere med sinne dersom lønningene deres blir redusert. 

UEFA-president Aleksander Ceferin mener imidlertid en begrensning på pengebruk kan være helt nødvendig. 

– Det handler om konkurransedyktighet. Hvis fem klubber alltid vinner er det ikke noe poeng å holde på lenger, sa han nylig ifølge The Times.

Mens de nye FSR-retningslinjene trer i kraft i år, vil nok forslaget om en et flatt kostnadstak ta lenger tid å få gjennom for det europeiske forbundet. Dermed er det Manchester City som gjennom det nye regelverket vil få lov til å bruke mest penger, ettersom de er klubben i verden med høyest omsetning. I den ferske utgaven av Deloitte Money League toppet de listene foran Real Madrid og Liverpool. 

Oppturer, nedturer og mysterier – dette var sesongen 2022/23

Oppturer, nedturer og mysterier – dette var sesongen 2022/23

Endelig smalt døra igjen bak ryggen på 2022/23-sesongen. Ingen Liverpool-supportere kommer til å savne den, men den hadde noen minneverdige øyeblikk.

Innsikt 31.mai 15:10
I ferd med å kjøpe tilbake Melwood

I ferd med å kjøpe tilbake Melwood

Liverpool FC Women ønsker å overta klubbens gamle treningsanlegg.

Nyheter 31.mai 17:13