Klopps offensive midtbanegrep bidro til at kampen ble snudd

Jürgen Klopp satset offensivt da Alexis Mac Allister ble byttet ut i pausen.

Alexis Mac Allister hadde ingen toppdag på jobben da han startet i den dype rollen borte mot Wolves lørdag, men det er vanskelig å klandre argentineren for mye for den vaklende prestasjonen. Avspark var nemlig bare litt over tre døgn etter at han hadde spilt 85 minutter mot Bolivia i La Paz, på beryktede Estadio Hernando Siles som befinner over 3600 meter over havet. 

En slik påkjenning er tøff for spillerne, og 24-åringen la ut et bilde på Instagram der han benyttet seg av en oksygentank for å få påfyll i den tynne luften. 

Mac Allister kom ikke hjem til Merseyside før natt til torsdag, og han trente ikke før fredag ettermiddag. Derfor var det noe overraskende at han startet kampen, mens lagkameratene fra Sør-Amerika, Darwin Nunez og Luis Diaz, satt på benken. Etter kampen virket det som Klopp erkjente at det kanskje var en tabbe å la Mac Allister starte kampen. 

– Han hadde noen gode øyeblikk i første omgang, men alle kunne se at han også gjorde noen feil. Han var ikke veldig skuffet over å bli byttet ut, men kanskje heller litt lettet, sa Klopp ifølge Goal, og la til at argentineren åpenbart var ferdig for dagen da lagene gikk til pause. 

Modig grep av Klopp

Klopp hadde flere midtbanespillere på benken som kunne vært aktuelle for å erstatte Mac Allister. Wataru Endo og Stefan Bajcetic ville vært naturlige valg til å gå rett inn i den dype rollen, mens Harvey Elliott kunne ha tatt plass som indreløper med Curtis Jones i den dype rollen. 

I stedet valgte manageren å sette inn Diaz til andre omgang, samtidig som han endret formasjonen til en slags 4-4-2. På midtbanen ble det nå en duo bestående av Curtis Jones og Dominik Szoboszlai - to spillere som i utgangspunktet har sine største styrker i det offensive spillet. 

Grepet bidro til at Liverpool umiddelbart tok over initiativet i kampen, og etter hvilen løftet omtrent alle spillerne seg. 

– Dominik spile ikke bra i første omgang, og han mistet ballen ved flere anledninger. Men en av hans styrker er at han aldri forsvinner ut i kampen. I andre omgang spilte han i en duo med Curtis. Det er en veldig offensiv duo, men begge to løste det utmerket, og Dom gikk fra en dårlig kamp til en veldig god kamp, sa Klopp på pressekonferansen etter kampen.

The Athletic har tall som viser at grepet fikk det beste ut av spesielt Szoboszlai. Liverpool hadde over tre ganger så mange ballberøringer innenfor Wolves sin sekstenmeter i andre omgang sammenliknet med den første, og drivkraften bak mange av angrepene var ungareren, som hadde flere ballberøringer enn noen annen spiller på banen, og i tillegg leverte 20 pasninger inn på siste tredjedel. 

Szoboszlai var overalt for Liverpool og dominerte midtbanen, spesielt etter pause.

Mer fleksible

Grepet førte også til at Liverpool ble mer uforutsigbare og fleksible, noe som blant annet viste seg med Andy Robertson sin matchvinnerscoring, da han som venstreback fosset frem sentralt i banen og scoret etter vakkert spill med Mohamed Salah. 

– Et godt eksempel på forskjellen mellom første og andre omgang var at Robbo aldri ville ha vært i den posisjonen før pause. Vi ble mer fleksible, og det er veldig viktig i fotball, sa Klopp etter kampslutt.

Liverpool har fått en strålende start på sesongen, og det er kun Manchester City og Brighton som har skapt en høyere xG-verdi enn de røde, og defensivt ser det også bedre ut, med fire baklengs på fem kamper. Kun serieleder City er bedre, med tre baklengsmål. 

De røde er nummer tre på tabellen med 13 poeng etter fem kamper, det samme som Tottenham og Arsenal. City står med 15 poeng og full pott. 

– Vil være der for de unge spillerne som kommer fra akademiet

– Vil være der for de unge spillerne som kommer fra akademiet

Harvey Elliott ønsker å være en støttespiller for ungguttene som kommer opp fra akademiet - selv om han er yngre enn noen av dem.

Liverpool har gått lengst ubeseiret i Premier League, og scouseren har spilt en viktig rolle

Liverpool har gått lengst ubeseiret i Premier League, og scouseren har spilt en viktig rolle

Lørdag spilte Curtis Jones sin 100. kamp for Liverpool.