Nærmere å sende takkekort enn å frykte konkurransen fra Saudi Pro League

Premier League-klubbene virker ikke bekymret.

Saudi-Arabias innflytelse på europeisk fotball fikk for alvor fart i sommer, da Saudi Pro League for første gang blandet seg inn med de såkalte topp fem-ligaene når det kommer til penger brukt på overganger.

Premier League troner selvfølgelig fremdeles soleklart på topp, men de største klubbene i Saudi-Arabia sin pengebruk har gjort at Saudi Pro League såvidt var foran de andre topp fem-ligaene i sommer. De var like foran Ligue 1 og La Liga, mens Bundesliga og spesielt Serie A ble slått med større margin, ifølge en oversikt CNBC har lagt frem.

Ligaene som er «slått» av Saudi Pro League frykter kanskje utviklingen og konkurransen, men i Premier League skal klubbene ha et mer avslappet forhold til situasjonen.

Sier heller takk

The Athletic skriver at Premier League-klubbene i et møte i etterkant av sommerens overgangsvindu har diskutert innflytelsen til Saudi-Arabia, og tallene de har kommet frem til viser at det foreløpig ikke er noen grunn til å få panikk. 

Saudi Pro League hentet til sammen 13 spillere fra Premier League. Over halvparten er over 30 år, mens ingen er yngre enn 26 år.

13 spillere gikk fra Premier League til Saudi Pro League i sommer: 

Jordan Henderson - fra Liverpool til Al-Ettifaq for 12 millioner pund.
Fabinho - fra Liverpool til Al-Ittihad for 40 millioner pund.
Roberto Firmino - fra Liverpool til Al-Ahli, gratis.
Riyadh Mahrez - fra Manchester City til Al-Ahli for 30 millioner pund.
Aymeric Laporte - fra Manchester City til Al-Nassr for 23,5 millioner pund.
Demarai Gray - fra Everton til Al-Ettifaq for 10 millioner pund.
Alex Telles - fra Manchester United til Al-Nassr for 4 millioner pund.
N’Golo Kanté - fra Chelsea til Al-Ittihad, gratis.
Kalidou Koulibaly - fra Chelsea til Al-Hilal for 20 millioner pund.
Edouard Mendy - fra Chelsea til Al-Ahli for 16 millioner pund.
Allan Saint-Maximin - fra Newcastle til Al-Ahli for 23 millioner pund.
Ruben Neves - fra Wolves til Al-Hilal for 47 millioner pund.
Aleksandar Mitrovic - fra Fulham til Al-Hilal for 44,5 millioner pund.

Premier League-klubbene fikk til sammen 239 millioner pund i overgangssum for disse spillerne, og The Athletic skriver at klubbene som solgte spillere er nærmere å sende et takkekort i retning Saudi-Arabia, heller enn å frykte at de skal stjele de største stjernene.

Liverpool fikk inn over 50 millioner pund for Jordan Henderson og Fabinho, mens Chelsea kvittet seg med Eduoard Mendy og Kalidou Koulibaly og fikk inn viktige millioner for å få balanse i regnskapet. Overgangen som kanskje hadde høyest profil, var Ruben Neves, som har vært en ettertraktet spiller og fremdeles har de beste årene foran seg. 26-åringen ble solgt fra Wolves til Al-Hilal for nærmere 50 millioner pund.