Vurderer store endringer i tv-oppsettet

Premier League-klubber frustrert over «3pm blackout» - åpner for flere søndagskamper i fremtiden.

Rettighetene til å vise Premier League i Storbritannia skal snart ut på anbud igjen, og i den forbindelse øyner flere klubber muligheten til å endre på en tv-struktur som har sett ganske lit ut lenge, selv om mye annet i fotballen har endret seg. 

Mye kan tyde på at «3pm blackout»-regelen, som gjør det forbudt å vise fotballkamper med avspark klokken 16 norsk tid på tv i Storbritannia, nå er i spill. Men det er ikke nødvendigvis for å vise Premier League på dette tidspunktet. 

The Telegraph skriver at det i stedet blir vurdert å vise Women's Super League-kamper i dette tidsrommet, i et forsøk på å øke seertallene i kvinnefotballen. 

Det mest populære kamptidspunktet i WSL har vært etter at Premier League er ferdigspilt på søndager, men for bortesupportere er det et tidspunkt som gjør det vanskelig med tanke på logistikken. Nå kan i stedet Premier League-supportere få den utfordringen. 

Super Sunday til nytt nivå?

Flere Premier League-klubber ønsker å flytte kamper fra lørdag til søndag dersom blackout-regelen ikke lar seg rokke ved, og det vil i så fall ta «Super Sunday» til et nytt nivå. 

Det ligger inne forslag om at søndagen skal inneholde fire avspark-tidspunkt, fra klokken 13 norsk tid til klokken 19.30. I dag spilles de aller fleste søndagskamper enten klokken 15 eller 17.30, men med de nye tidspunktene vil ligaen kunne selge ytterligere 50 kamper i den nye tv-avtalen.

Sene bortekamper på søndager er ikke gunstig for supporterne.

Sene bortekamper på søndager er ikke gunstig for supporterne.

Jürgen Klopp vil trolig ikke være særlig tilhenger av å spille kamper så tidlig på en søndag, mens supportere garantert vil protestere dersom de må finne veien hjem fra lange bortereiser så sent på kvelden. 

Kilder The Telegraph har snakket med antyder at forslaget om å vise WSL-kamper i blackout-tidsrommet virker å være svært aktuelt. De aller fleste WSL-kampene spilles nå på søndager. 

Gammeldags regel

Avisen skriver imidlertid også at det finnes krefter i Premier League som ønsker å skrote hele «3pm blackout», da de mener det er en gammeldags regel som ikke lenger bør være aktuell. Halvparten av klubbene har amerikanske eiere, og det er ikke overraskende at det er noen av de som står bak ønsket om å fjerne blackouten. 

«3pm blackout» stammer helt tilbake til 60-tallet, og ble innført for at folk skal gå på stadion på de utallige kampene som spilles på det tidspunktet i divisjonssystemet, i stedet for å sitte hjemme. 

Motstandere av ordningen mener den har utspilt sin rolle, og at den i tillegg fører til langt mer ulovlig streaming enn det ville ha vært dersom tv-selskapene fikk vise kamper.

Men så langt ser det altså ut som at de må gi tapt, og da kan de se mot søndag for å få flere tv-kamper inn i pakken som skal ut på anbud i løpet av høsten. 

Ettersom til sammen fire Premier League-lag er med i Europa League og Conference League denne høsten, vil det bli mange søndagskamper. Men ikke alle blir vist på tv. Kampene som i utgangspunktet var satt opp i hovedrunden lørdag vil fremdeles bli rammet av «3pm blackout». Heldigvis slipper Norge å følge den regelen.