19 år siden mirakelet i Istanbul

I dag er det 19 år siden tidenes finale.

19 år har gått siden den uforglemmelige Champions League-finalen i Istanbul, der Liverpool FC leverte en av de mest spektakulære snuoperasjonene i fotballhistorien.

Liverpool FC var underdog i møte med AC Milans kruttsterke tropp i Champions League-finalen. Benitez sine menn ble likevel fullstendig tatt på senga i første omgang, der alt raknet og de måtte tusle i garderoben på 0-3. Absolutt alle trodde det var over, men vi vet alle hva som skjedde i løpet av seks utenomjordiske minutter i andre omgang. Liverpool sto opp fra de døde.

Hør podcasten vår om den legendariske finalen her:

AC Milan-lag ledet 3–0 allerede til pause, takket være mål fra Paolo Maldini og to av Hernán Crespo.

Men i andre omgang endret alt seg. Steven Gerrard scoret Liverpools første mål med et kraftfullt hodestøt. Bare minutter senere reduserte Vladimír Šmicer til 3–2 med et langskudd. Så, etter straffespark, utlignet Xabi Alonso på returen etter at Dida hadde reddet det første forsøket. – Vi var dømt av mange, men vi trodde på oss selv, sa Steven Gerrard etter kampen.

– En finale det blir snakket om i 20-30 år

Kampen gikk til ekstraomganger og til slutt til straffesparkkonkurranse, hvor Jerzy Dudek ble helten med sine utrolige redninger, spesielt etter at han kopierte Bruce Grobbelaars berømte «spaghetti-legs» fra Roma-finalen i 1984. Liverpool vant til slutt 3–2 på straffer, og kaptein Steven Gerrard kunne løfte trofeet etter et av de mest dramatiske comebacks noensinne.

– Jeg trodde ikke vi kunne gjøre det. Jeg gikk ut for andreomgangen med planer om å bare unngå at vi skulle bli ydmyket og tape med fire eller fem mål. Det ville vi ikke skulle skje, sa Jamie Carragher like etter kampen.

– Jerzy Dudek sine redninger fra Andriy Shevchenko var utrolige. Jeg ventet bare på at den skulle være i nettet, og at kampen skulle være over. Jeg kunne ikke tro det, og det var i det øyeblikket jeg følte at navnet vårt sto på pokalen. Jeg tror dette vil bli husket i historien, og at folk vil snakke om det i 20-30 års tid.

Vi snakker i alle fall om det etter 19 år – og mye tyder på at visekapteinen den kvelden får rett i at den vil leve lenge i minnet også etter det.