Kan en stole på at Joel Matip skal holde seg skadefri?

Liverpool ble brått veldig avhengig av 29-åringen.

Joel Matip har vært Liverpool-spiller siden sommeren 2016, men selv om dette er hans femte sesong i helrødt, har han kun spilt 114 kamper totalt. Han har spilt i 88 av 160 Premier League-kamper i den perioden.

Det har vært så mange forskjellige typer skader med Joel.

I hans første sesong fikk han problem med ankelen i november måned. Han mistet tre kamper, var tilbake for én, og mistet så sju nye kamper. Han var ikke tilbake før på nyåret.

Sesongen etter fikk han problem med hamstringen tidlig i sesongen, før han fikk en hofteskade som kom og gikk i november og desember. På absurd vis mistet han også kamper fordi Kamerun ville ha ham med til Afrikamesterskapet, selv om han hadde lagt opp på landslaget. Det førte til en suspensjon fra FIFA for å nekte å spille for landet uten å formelt ha lagt opp. Sesongen hans var ferdig da han fikk en lårskade i slutten av mars, og måtte operere.

Da han skulle være tilbake for 2018/19-sesongen, fikk han en muskelskade i låret i pre-season. Han var tilgjengelig nesten hele høsten, før han i desember fikk påvist kragebeinsbrudd etter kampen mot Napoli. Det måtte opereres, og han var ute i en måned.

Forrige sesong ble tøffere igjen for midtstopperen. Han fikk en kneskade i september, og senere tilbakeslag som gjorde at han var ute helt til i slutten av januar. Han var så tilgjengelig igjen frem til alt stoppet opp på grunn av pandemien, før han skadet seg i andre kamp etter restarten mot Everton. Den skaden i stortåa gjorde at han mistet de åtte siste ligakampene, og var ikke tilbake trening før tidlig i september. Han fikk så en muskelskade, men var tilbake mot Everton i Merseyside-derbyet. Der spilte han, måtte på ny skann, og fikk en ny periode utenfor kamptroppen. Borte mot Manchester City spilte han endelig igjen.

Spiller sjelden flere kamper på rad

Det er en statistikk som går sin gang på sosiale media om hvor lite Matip har spilt. Han har kun startet fire kamper i hele 2020 – og har ikke startet i to kamper på rad på 14 måneder.

Det stemmer, og han har kun spilt 1256 minutter fotball siden starten av 2019/20-sesongen. Det er i underkant av 14 fulle kamper.

Grunnen til at dette snakkes så mye om og er interessant, er at han nå er Liverpools eneste skadefrie rutinerte stopper. Virgil van Dijk og Joe Gomez er begge kneoperert, og vil være ute i lang, lang tid. Fabinho er egentlig midtbanespiller, men vil måtte spille midtstopper denne sesongen. Utenom det, så må en klare seg med unggutter som Rhys Williams, Nat Phillips og Billy Koumetio, i tillegg til spillere som Jordan Henderson, Gini Wijnaldum, Andy Robertson og James Milner som kanskje må steppe inn, selv om de helst skal spille i andre posisjoner på banen.

En skulle gjerne sett at Matip kunne holde seg skadefri over en lenger periode, og Simon Brundish påpeker at det har skjedd tidligere, selv om han har startet få kamper i 2020. Han peker på at Matip var tilgjengelig i 24 kamper på rad i 2018/19-sesongen, og spilte 22 av dem.

Totalt har midtstopperen spilt i 114 av 227 kamper i alle turneringer for Liverpool. Han har vært på benken 19 ganger, noe som betyr han spilt i omtrent halvparten, og har vært i troppen i 58,5 prosent av alle kampene siden han kom til klubben. En midtstopper som Dejan Lovren, som også var veldig skadeutsatt før han forlot i sommer, spilte 185 av 335 mulige kamper for de røde i sine år på Anfield. Det er 55,2 prosent.

Det gjenstår 11 kamper til overgangsvinduet åpner i januar. Åtte av dem er i Premier League, mens tre er i Champions League der de helrøde er i en meget god posisjon for å kvalifisere seg tidlig.