Liverpool har aldri vært redd for å handle i januar, men er pandemien en fordel eller ulempe om det skal handles etter jul?
Liverpool befinner seg i en forsvarskrise, men vil de handle i januar?
Liverpools omfattende skadesituasjon har gjort at forsterkninger i forsvaret er sårt etterlyst. Men vil FSG åpne lommeboka i et usikkert januarvindu?
Liverpools skadesituasjon
Virgil van Dijk ble skadet etter en stygg takling av Everton-keeper Jordan Pickford tidlig i Merseyside-derbyet i oktober. Skaden det dreier seg om er en grad tre avrivning av fremre korsbånd i høyre kne, og er så alvorlig at sesongen står i fare – selv om klubben så langt har avstått fra å sette en forventet returdato. Nederlenderen gikk gjennom en vellykket operasjon i London den 30. oktober og driver nå lett rehabiliteringstrening.
Vondt ble til verre for Liverpools midtforsvar da også midtstopper Joe Gomez pådro seg en langtidsskade på trening med England den 11. november. Skaden er i senen som går fra kneskålen til leggbeinet, patellarsen, i det venstre kneet og den slik type skade krever vanligivs rehabilitering på et sted mellom 6 og 12 måneder. Sesongen kan med andre ord være over for to av Liverpools midtstoppere.

STYGT: Van Dijk pådro seg en alvorlig skade etter dette overfallet fra Evertons Jordan Pickford.
Et stort ansvar hviler på Joel Matip sine skuldre, men at kameruneren skal holde fortet i midtforsvaret sammen med en vikar fra midtbanen eller en urutinert unggutt resten av sesongen er tvilsomt. 29-åringen er langt i fra et sikkert kort for Klopp, da han har slitt med flere skadeavbrekk siden han kom til Liverpool i 2016. Bare i løpet av denne fortsatt unge sesongen har han mistet syv kamper til skader, og at han skal holde seg skadefri helt til mai med et så tett kampprogram er nesten utenkelig.
– Krise
– Det er en forsvarskrise, og det er ikke noen annen måte å beskrive det på. Det høres kanskje dramatisk ut, men de har gått fra å ha fire etablerte midtstoppere til å ha muligens én, og Joel Matips skadehistorikk gjør at han ikke er kapabel til å ta kontroll i forsvaret hver uke. De har store problemer på det området, så de må kanskje betale en høyere pris for noen de verdsetter lavere, sa Simon Hughes i «The Ornstein & Chapman Podcast» for en ukes tid siden. The Athletic-journalisten er ikke helt sikker på at Michael Edwards vil åpne sjekkheftet i januar.

STORT ANSVAR: Joel Matip er den eneste tilgjengelige senior-midtstopperen Klopp har til rådighet, og et stort ansvar hviler på kamerunerens skuldre.
– Liverpool vil ikke gjøre noe som setter planene de har for fremtiden i fare. De har alltid jobbet to-tre overgangsvinduer frem, og slik jeg har forstått det har de fått oppmuntrende signaler om overganger for midtstoppere neste sommer.
– De har alltid en liste over fire spillere som er prioritert, og jeg tror Dayot Upamecano definitivt er på den listen. Med kontraktsituasjonen hans vil han kunne være tilgjengelig – så de kommer ikke til å kjøpe en spiller for kort sikt som ødelegger for muligheten til å få en spiller som de virkelig ønsker seg, sa Hughes.
Jürgen Klopp virker å ha samme tankegang som Hughes. Før kampen mot Leicester fikk Klopp spørsmål om klubben kommer til å handle midtstopper i januar.
– Vi får se. Jeg aner ikke om vi kan gjøre noe i januar. Jeg aner ikke om vi ønsker å gjøre noe i januar, sa han i følge Chris Bascombe i The Telegraph.
– Jeg ønsker ikke å sammenligne situasjoner, men da jeg kom til Dortmund i 2008 var mine to midtstoppere 19 år gamle, og ble 20 den vinteren. Vi spilte med dem hele tiden. Mats Hummels og Neven Subitoc.
– Vi har talent her. De er unge, 18, 19 og 23 – og vi har mer rutinerte spillere, så vi får se, sa manageren, med henvisning til Nat Phillips og Rhys Williams, som visstnok har hevet nivået på treningsfeltet den siste tiden. Sistnevnte fikk sjansen fra start mot Atalanta onsdag kveld.
– De kan kjenne lukten av at det er en sjanse, og de løfter seg. De ønsker å vise at de er klare. Jeg har full tro på at det vil ordne seg med guttene, og forhåpentligvis kan vi også overbevise resten av verden om det.

UNG OG LOVENDE: 19 år gamle Rhys Williams har fått flere muligheter i seniorenes skadefravær.
Lite verdi i januar
Januarvinduet er sjeldent tiden for å score gode dealer på overgangsmarkedet. Manchester Uniteds Alex Ferguson pleide å si at det ikke var noe verdi i markedet i januar.
– Januarvinduet er vanskelig å operere i, sa Nigel Pearson som Leicester-manager i 2014.
– Når du bygger et lag gjør du gjerne all business om sommeren. Dermed blir januarvinduet et med unaturlig høye priser fordi folk skjønner at du har behov for forandring og det endrer markedet.
Kjøper er ofte desperat etter å forsterke laget for å for eksempel kjempe mot nedrykk fra Premier League eller opprykk til Premier League, eller som i Liverpools tilfelle, rette opp i en vanskelig skadesituasjon. Etter en halvspilt sesong er selger også klar over hvilken posisjon kjøper er i, og har mulighet til å presse frem en høyere pris enn de kunne ha gjort i et sommervindu.
Men Jürgen Klopp er ikke like negativ til januarvinduet. Angående januarvinduet 2020, sa Klopp at «vi er alltid klare for å gjøre noe som kan hjelpe oss.»
– Er januarvinduet vanskeligere enn sommervinduet? Jeg vet ikke, sa han før Merseyside-derbyet i desember 2019. Til tross for potensielt høyere priser, har ikke Klopp vært spesielt redd for å handle i januar.
I januar 2017 var han frustrert over at klubber ikke ville selge.
– Tingen er, spillerne vi vil ha for vi tror de kan hjelpe oss, klubbene deres vil ikke selge. Det handler ikke om penger i denne situasjonen, det er vinter-vinduet.
– Klubber sier «nei, vi har et halvt år til, vi finner ingen andre spillere, vi foretrekker å selge til sommeren i stedet for å selge nå for en høyere pris.»
Klopp er med andre ord villig til å handle i januar, hvis det er snakk om den riktige spilleren.

JANUARSIGNERING: Midtstopper Martin Skrtel kom til Liverpool i januar 2008.
Januar er også den måneden hvor tre av Liverpools fire dyreste midtstoppere har sluttet seg til klubben: Daniel Agger fra Brøndby for ca 8,7 millioner euro, Martin Skrtel fra Zenit for 8,5 millioner euro, og naturligvis Virgil van Dijk fra Southampton for 84,65 millioner euro. Dejan Lovren er den fjerde, som kostet 25 millioner euro sommeren 2014.
Økonomien i de fem største ligaene
Sommerens overgangsvindu var roligere enn på lenge i de fem største ligaene (PL, Bundesliga, Serie A, La Liga, Ligue 1). Sammenlignet med sommeren 2019 investerte klubbene 43% mindre penger i nye spillere – en sum som lignet den som ble brukt i 2015, i følge en rapport fra CIES Football Observatory.
Men det er en stor forskjell mellom de individuelle ligaene. De spanske klubbene investerte omtrent en fjerdedel av summen som gikk ut året før. De andre ligaene, ekskludert Premier League, brukte i snitt 54% mindre penger sommeren 2020 enn 2019. Fallet i England har vært betydelig mindre med bare 10%.
Sommeren 2019 brukte klubbene i England 1649 millioner euro, og sommeren 2020 var ikke så langt unna med 1492 millioner euro.
Det virker med andre ord som om Premier League-klubbene står sterkere økonomisk enn deres kolleger på kontinentet.
Trenden viste også at flere klubber gikk for låneavtaler i 2020 enn i 2019, og i Spania og Tyskland utnyttet de seg i større grad av gratisoverganger.
Også i Championship viser det seg at klubbene har mindre penger å rå med enn tidligere. I sommeren ble ca 99.40 millioner euro brukt, i følge Transfermarkt.com. Det var under halvparten av det klubbene brukte sommeren 2019, da 195 millioner euro ble brukt på spillerinvesteringer.
I League One, Englands tredje nivå, ble det sommeren 2019 brukt omtrent 5,7 millioner euro. Det falt til 3 millioner euro året etter.

STORHANDEL: Chelsea var laget som brukte desidert mest penger i sommerens overgangsvindu, og signerte blant annet Timo Werner for 53 millioner euro.
Premier Leagues pengemuskler
Innad i Premier League var det spesielt Chelsea som viste økonomiske superkrefter. Hovedstadslaget til Roman Abramovitsj brukte rundt 247 millioner euro på spillerinnkjøp. De kvittet seg også med noen spillere og regnestykket ble til slutt på ca 192 millioner euro ut.
Også Manchester City hadde penger å bruke. Pep Guardiola brukte over 171 millioner euro, og med spillersalg tatt med i beregningen var det totalt 110 millioner euro som gikk ut av Etihad.
Også Leeds United, Arsenal og Manchester United brukte relativt mye penger i overgangsvinduet.
For Liverpools del var FSG lenge nølende med å åpne lommeboka for å hente forsterkninger, men da vinduet lukket hadde de punget ut for Diogo Jota, Thiago Alcantara og Kostas Tsimikas for i nærheten av 80 millioner euro. Flere spillere forsvant også ut døra, og Liverpool sto igjen med 36,5 millioner euro i utgifter.

SOMMERENS FANGST: Thiago, Kostas Tsimikas og Diogo Jota sluttet seg til Liverpool i sommer.
Lys i enden av tunnelen
Selv om penger har gått tapt i manglende billettutgifter og andre inntekter knyttet til kampdag, burde man tro at FSG er i en positiv posisjon. De handlet smart i sommer.
Torsdag kom også nyheten om at Liverpool blir plassert i «Tier 2» når Englands lockdown løsnes opp den 2. desember. Det betyr at det potensielt kan være 2000 tilskuere på Anfield for å se kampen mot Wolverhampton den 5. desember. Det gir en liten inntekt, men er et stort steg i riktig retning.
Samtidig som positive vaksinenyheter har preget pressen de siste ukene, kan det anes et lite lys i enden av korona-tunnelen.
Etter åtte måneder med stengte tribuner burde klubbene nå ha et klarere bilde av hvor mye penger de har til rådighet, og hvilke økonomiske konsekvenser pandemien har og har hatt på klubbene.
Kanskje har også Liverpool og Michael Edwards muligheten til å utnytte seg av klubber i verre økonomiske situasjoner enn dem selv. Det er som sagt ingen hemmelighet at Liverpool er desperate etter en midtstopper, men noen klubber er også desperate etter inntekter for å overleve.
Med en mann som Edwards med ansvaret for forhandlingene, er det slettes ikke sikkert at Liverpool vil bli flådd i januarvinduet.