– Norske supportere har vært helt fantastiske når det kommer til støtten de gir til byen

Vi har snakket med Ian Byrne fra Fans Supporting Foodbanks om matfattigdom på Merseyside og den fantastiske givergleden norske supportere har vist.

13. nov 2020 kl 11.53Mari Lunde@mareylunde

Den siste måneden har Supporterklubben drevet en innsamlingsaksjon til inntekt for Liverpools mange Foodbanks.

Link til Spleisen finner du her.

England er for tiden i en fire uker lang lockdown. To uker før Boris Johnson innførte de strenge restriksjonene hadde allerede Liverpool blitt pålagt ekstra strenge regler da smittetallene på Merseyside var ute av kontroll.

Det er mørke tider i Liverpool som allerede har flere belastede områder og vanskeligstilte innbyggere enn de fleste andre byene i England. Behovet for Foodbanks har økt i takt med at mennesker mister levebrødet til koronapandemien.

Fans Supporting Foodbanks

Vi reiste til West Derby og Fans Supporting Foodbanks sin nye «mobile pantry» (matbutikk på hjul) forrige uke for å høre hva pengene som doneres går til, og hvordan ståa er på Merseyside for tiden.

Ian Byrne er parlamentsmedlem for West Derby, området som blant annet omfatter Liverpools tidligere treningsfelt Melwood. I fotballmiljøet er han nok mer kjent som en av mennene bak Fans Supporting Foodbanks. Sammen med Everton-supporter Dave Kelly startet de initiativet for fem år siden ved å samle inn mat i søppelbøtter utenfor puber når Liverpool og Everton spilte hjemmekamper. Under mottoet «Hunger Doesn’t Wear Club Colours» (løst oversatt til «sult har ingen klubbtilhørighet») har engasjementet spredt seg og nå finnes tilsvarende organisasjoner tilknyttet Premier League-klubber over hele landet.

– 21% i min valgkrets er permittert, og over 4500 barn er avhengig av ordningen som gir gratis skolemat, og flere og flere benytter seg av foodbanks, forteller han.

Restriksjonene skal som sagt vare frem til 3. desember og kanskje lengre.

At supportere ikke kommer inn på tribunene lengre har direkte påvirket Fans Supporting Foodbanks. På en vanlig kampdag ville over et tonn med mat bli donert til den lilla vanen som står parkert på parkeringsplassen på Anfield Road, eller ved Goodison Park på Evertons hjemmekamper. 

I stedet for å ta imot matvarer, har de måttet gå over til pengedonasjoner, og det er i den sammenheng Supporterklubben har startet pengeinnsamling.

Det er fortsatt to dager igjen av vår Spleis-innsamling til inntekt for Foodbanks i Liverpool. Givergleden norske Liverpool-supportere har vist så langt har vært helt eksepsjonell. Pengene som blir donert går til LFC Foundation (den veldedige organisasjonen tilknyttet Liverpool Football Club), og blir derfra delt ut til Foodbanks på Merseyside. North Liverpool Foodbanks, som Fans Supporting Foodbanks er tilknyttet, er en av mottakerne.