Liverpools straffeeksekutør er flink på å variere, og har ikke bommet på over tre år

Mohamed Salah har blitt en veldig god straffetaker. Vi har gjennomgått straffesparkene.

Mohamed Salah har vært Liverpools faste straffeskytter i halvannet år. James Milner hadde tidligere den jobben, men har ikke tatt et straffespark med Salah på banen siden 2-0 seieren mot Cardiff City i april 2019.

Siden den gang har visekapteinen tatt tre straffer for klubben – ingen av dem mens egypteren har vært på banen.

Salah er Liverpools toppscorer, og har tatt på over ansvaret som straffeeksekutør.

Egypteren misbrukte sin første straffe for klubben, noen måneder etter overgangen fra AS Roma, da Jonas Lössl i Huddersfield-målet gikk riktig vei.

Siden det har Salah scoret på 18 av 18. 15 av dem har kommet i kamp – tre i straffekonkurranser.

Trygg fra 11 meter

Vi har brukt analyseverktøyet InStat, og gjennom straffesparkene til Salah. Vi har sett på hvor han setter dem, og hvordan han gjør det.

Egypteren tok et straffespark mot Fulham på søndag, da Liverpool lå under 1-0. Alphonse Areola, som hadde stått en veldig god kamp, valgte å bli stående. Likevel hadde han ikke mulighet til å stoppe straffen fra Salah, som ble banket hardt nesten midt i mål.

Straffesparket var rett og slett så hardt at han ikke rakk å reagere. Dét er noe som ofte skjer når han tar straffespark.

SONER: Her setter Salah straffesparkene sine. Det ene som har blitt reddet, ble satt nede til høyre.

2017/18:

Huddersfield - Liverpool 0-3 (Premier League)

Liverpool får straffespark på stillingen 0-2, etter at Emre Can blir tatt. Salah bredsider ballen hardt borte til høyre.

Jonas Lössl går feil vei og er sjanseløs.

2018/19:

Liverpool - Røde Stjerne 4-0 (Premier League)

Sadio Mané blir tatt, og Liverpool får straffe på stillingen 2-0. Salah banker ballen knallhardt høyt midt i mål. Milan Borjan går tidlig til venstre, og er sjanseløs.

Liverpool - Newcastle 4-0 (Premier League)

Salah blir selv tatt, og tar straffesparket selv på stillingen 1-0. Martin Dubravka i Newcastle-målet går riktig vei, men straffesparket er satt helt nede til venstre, og han er sjanseløs.

Liverpool - Arsenal 5-1 (Premier League)

Igjen er det Mo selv som blir tatt, og tar straffen selv. Det skjer på stillingen 3-1. Igjen banker han ballen midt i mål med kraft. Bernd Leno har gått tidlig, og er sjanseløs.

Brighton - Liverpool 0-1 (Premier League)

Liverpool får straffe fem minutter etter pause. Salah går for kraft, og banker ballen oppe til høyre. David Button går riktig vei, men er ikke i nærheten av å stoppe straffesparket.

Tottenham - Liverpool 0-2 (Champions League-finalen)

Straffe allerede etter ett minutt, da Sadio Mané spiller ballen opp i armen på Moussa Sissoko. I det kanskje viktigste straffesparket i Salahs karriere går han for kraft, og setter ballen midt i mål. Den franske VM-vinneren Hugo Lloris kaste seg til venstre, og Liverpool tar ledelsen.

VIKTIG: Mohamed Salah gir Liverpool ledelsen i Champions League-finalen.

2019/20

Liverpool - Manchester City 1-1, 4-5 etter straffer (Community Shield)

Salah tar Liverpools femte og siste straffe. Han setter den hardt helt inne ved stolpen. Claudio Bravo kaster seg riktig vei, men når ikke frem.

Liverpool - Chelsea 2-2, 5-4 etter straffer (UEFA Super Cup)

Salah tar Liverpools femte straffe, etter at alle de åtte straffene så langt er tatt. Han setter den til venstre, mens Kepa Arrizabalaga går motsatt vei. På den neste straffen redder Adrian forsøket fra Tammy Abraham, og Liverpool vinner pokalen.

Liverpool - Arsenal 3-1 (Premier League)

Liverpool får straffespark etter en forseelse på Fabinho på stillingen 1-0. Dette er kanskje Salahs «beste» straffespark – han setter den høyt og kontrollert opp i krysset, uten at keeper har noen sjanse. Leno går i tillegg feil vei.

Liverpool - Tottenham 2-1 (Premier League)

Sadio Mané blir felt med et kvarter igjen, på stillingen 1-1. Salah setter ballen nede til høyre. Paulo Gazzaniga blir stående midt i mål.

West Ham - Liverpool 0-2 (Premier League)

Divock Origi felles, og Salah får mulighet til å gi de helrøde ledelsen i London ti minutter før pause. Han gjør som mot Tottenham, og setter ballen nede i det høyre hjørnet. Lukasz Fabianski kaster seg feil vei.

2020/21

Arsenal - Liverpool 1-1, 5-4 etter straffer (Community Shield)

Salah tar Liverpools første straffespark i straffekonkurransen. Han går for kraft, og skyter hardt halvhøyt mot høyre. Emiliano Martinez går feil vei.

Liverpool - Leeds 4-3 (Premier League)

Robin Koch handser i åpningsminuttene, og Salah får sjansen fra straffemerket. Han skyter hardt og høyt midt i mål, og Ilan Meslier kaster seg til høyre.

I samme kamp får Salah mulighet til å gi Liverpool seieren på slutten, etter at Fabinho ble felt. Klokken viser det 88. minutt, og stillingen 3-3, da Salah kontrollert setter ballen ute i det venstre hjørnet mens Meslier kaster seg til motsatt vei.

HARDT: Mohamed Salah banker ballen høyt i mål bak en sjanseløs Leeds-målvakt.

Liverpool - Midtjylland 2-0 (Champions League)

Salah blir tatt stygt bakfra på en kontring på overtid. Han har smerter, men tar straffesparket selv, og skyter veldig hardt nede til høyre. Keeper Mikkel Andersen går feil vei.

Liverpool - West Ham 2-1 (Premier League)

De røde får en mulighet til å utligne fire minutter før pause. Salah setter straffesparket midt i mål, etter at Fabianski har gått feil vei. Det er ikke brukt like mye kraft, men keeper er likevel langt unna å ta den.

Manchester City - Liverpool 1-1 (Premier League)

Mané blir felt av Kyle Walker, og Liverpool har mulighet til å ta ledelsen på Etihad Stadium. Salah setter ballen hardt til venstre. Ederson blir stående, og har ingen mulighet.

Fulham - Liverpool 1-1 (Premier League)

En Fulham-spiller handser etter frispark av Gini Wijnaldum, og de røde får straffespark med 11 minutter igjen på Craven Cottage. Det har blitt signalisert at Mo skal byttes ut, og Divock Origi står klar på sidelinjen. Det siste Salah gjør, er å banke ballen knallhardt midt i mål. Areola, som har stått en god kamp, blir stående, men rekker ikke å stoppe ballen før den er under ham og i nettet.

God på å variere

Uansett hvor mange mål 28-åringen har scoret for Liverpool, så har han alltid fått kritikk for avslutningsferdighetene og skuddteknikken sin fra enkelte hold.

Straffesparket mot Fulham ser kanskje ikke så overbevisende ut, men Areola er fortsatt sjanseløs.

På de straffesparkene som har tatt med størst betydning, har Salah valgt å gå for kraft. Da han i oktober 2017 sendte Egypt til deres første VM-sluttspill siden 1990, banket han ballen hardt i mål fra 11 meter på overtid. Det er noe han også har gjort for Liverpool – spesielt i Champions League-finalen.

TIL VM: Salah sendte Egypt til VM med scoring på overtid mot Kongo.

Elleve straffer ser ut til å være kontrollert og plassert, mens på åtte av dem har han valgt å gå for kraft. Fellesnevneren for de alle, er at keeper veldig sjelden er i nærheten. Ikke på et eneste av de siste 19 straffesparkene har keeper fått en arm på eller vært i nærheten av å redde.

Bare åtte av 20 straffespark har han satt helt nede ved bakken. Ett av dem var hans første – som ble reddet i oktober 2017.

Liverpools nummer 11 er rett og slett veldig god på å variere. Både hvilken teknikk han skal bruke, kraft, og hvor i målet han setter straffesparkene.

STRAFFENE: Her setter Salah straffesparkene sine.

Milner scoret på 19 av 21 straffespark for Liverpool. Han har stort sett brukt innsiden, og plassert ballen nede i hjørnene. Også han har variert, og satt tre straffespark midt i mål uten spesielt mye kraft. Da har han ventet ut keeper.

Liverpool - Tottenham spilles kl. 21.00, og sendes på TV 2 Sport Premium.