Curtis Jones:«Prinsen» fra Toxteth har funnet fotfeste på førstelaget

Curtis Jones gikk fra å være «prinsen» på akademiet til en «vanlig spiller» på førstelaget. Det har han løst på glimrende vis, med god hjelp fra James Milner.

Et skademareritt på førstelaget har gitt akademiet muligheten til å blomstre, en mulighet flere av de unge lovende for alvor har grepet. Blant annet Curtis Jones, som med stor sannsynlighet blir å se mot Jose Mourinhos Tottenham i kveld.

I alle fall om en skal tro «ryktelaget», som sendes rundt på tekstmeldinger og sosiale medier. Ryktene skal ha det til at det blir samme lag som mot Fulham, med Joel Matip spilleklar. Om det stemmer får vi svar på kl. 20.00 i kveld.

– Jeg har aldri tvilt på meg selv

Man kan være unnskyldt for å gjette feil alder på Curtis Jones. Han er fortsatt bare 19 år men med modenheten han har utstrålt på fotballbanen kunne man tro han var godt inni 20-åra. Som Klopp selv har sagt, Jones har spilt «som en 26 eller 27-åring.» Da Liverpools utespillere gikk på en kollektiv svikt på Craven Cottage søndag, var det én spiller som tok ansvar for å heve nivået – i hvert fall i andreomgang – nemlig unggutten fra Toxteth.

Til Neil Jones i Goal sa Pep Lijnders at Curtis Jones «har så mye tapperhet, så mye mot og så mye selvtillit.»

– Han er antageligvis den mest offensive midtbanespilleren vi har. Han er den første til å overraske med byks mot boksen fra midtbanen, den første til å skyte. Han tar sjanser én-mot-én og har en siste pasning som ligner få andre på markedet, sa Lijnders.

– Jeg tror jeg er to vidt forskjellige personer på og av banen, sa Jones selv til Liverpoolfc.com i november.

– Jeg har aldri tvilt på meg selv, nei. Jeg har alltid hatt troa på egne ferdigheter og det kommer jeg alltid til å ha.

FOKUSERT: Jones har fullt fokus på å utvikle seg som spiller.

FOKUSERT: Jones har fullt fokus på å utvikle seg som spiller.

– Man kan være selvsikker og man kan være kjepphøy. Det skal ikke mye til for å krysse den linja, og jeg vil ikke at folk skal tenke at jeg gjør det.

Jones fikk Premier League-debuten mot Bournemouth den 7. desember 2019, og bare ett år senere har det lovende akademi-talentet blitt en gjenganger på førstelaget. Han har spilt i 13 ligakamper siden, og vært fast inventar i startoppstillingen de fire siste ligakampene.

Jones har spilt 11 kamper totalt så langt i 2020/21-sesongen, og fått en gjennomsnittkarakter på 6,73 på liverpool.nos spillerbørs. Det er et høyere snitt enn blant annet Mohamed Salah, Gini Wijnaldum, Fabinho, Roberto Firmino, Diogo Jota og Trent Alexander-Arnold.

– Fra prins til vanlig spiller

Jones debuterte på U18-laget som 15-åring og satt på benken for førstelaget allerede i april 2018.

– Når du er et største talentet i alle aldersgruppene du er innom, som Curtis var, så er det fullstendig normalt at du utviklet en spesiell personlighet – veldig selvsikker, og ingen kan skade meg-holdning, sånne ting, sa Klopp til Goal.

– Det var den gutten som kom inn her. Det er normalt. Og så skjønner du plutselig at det er mange gode spillere rundt deg når du når førstelaget! De er like gode eller bedre, de fleste er bedre for de har mer erfaring.

– I en sånn situasjon er det mange spillere som sliter med å tilpasse seg, fra å være prinsen til å bli en helt vanlig spiller i førstelaget. Men det sier mye om det fantastiske lederskapet til noen av våre mer erfarne spillere, fordi de viste han veien, de viste han hva han kan fortsette med og hva han må tilpasse.

Under James Milners ledelse

Det er James Milner spesielt som har vist seg som Curtis Jones sin ledestjerne. Visekapteinen har ikke vært redd for å prøve å få mer ut av unggutten ved å utfordre ham på trening.

I følge Goals kilder har Milner stilt spørsmål som «Hvor er venstrefoten din, Curtis? Vil du ikke heade den? Kom igjen a, du er sterkere enn det der, er du ikke?»

Jones satt ikke alltid like stor pris på den provoserende treningsmetoden, men tok imot utfordringen. Han ble opphengt i å vinne tilliten til Milner og de andre senior-spillerne. Det klarte han.

– Han har alltid hatt ferdighetene, men han virker litt mer moden nå, sa Milner i forrige sesong.

LIDENSKAPELIG FEIRING: Curtis Jones sitt mål mot Everton i FA-cupen var av det spektakulære slaget. En scouser som Jones er også godt klar over hvor mye et mål mot de blå betyr.

LIDENSKAPELIG FEIRING: Curtis Jones sitt mål mot Everton i FA-cupen var av det spektakulære slaget. En scouser som Jones er også godt klar over hvor mye et mål mot de blå betyr.

Hjemmeskole

Men unggutten er langt fra ferdigstudert. Jones klarer ikke å legge fra seg fotballen når han kommer hjem. Hjemmefra studerer han eget spill for å finne hvor han kan forbedre spillet og bedre posisjonere seg, og han liker å studere andre spillere med lignende spillemønstre som han selv.

– Men jeg liker også å høre hva folk som LeBron James, Michael Jordan, Kobe – store sportspersonaliteter – sier om selvtillit, hvordan de legger opp dagene sine og sånne ting. Som at de prøver å være de første på plass på treningsstudioet og de siste som drar, og at de vil gi litt mer enn alle andre, fortalte Jones til klubbens hjemmeside.

Jones scoret et spektakulært mål mot naborival Everton i FA-cupens tredje runde forrige sesong. Det var et nydelig skudd fra utenfor 16-meteren, og ballen gikk i en elegant bue over sjanseløse Jordan Pickford og helt opp i det lengste krysset. Det var ingen «heldig» scoring, det var ren ferdighet og timesvis med trening som lå bak målet.

– Alle spillere som gjør ting som får folk til å si «wow», jeg tror ikke det er noe som bare skjer. Det er trening som ligger bak.

– På skytetrening går jeg alltid for det hjørnet. Jeg tar ballen, ett touch, og sikter på det hjørnet hele tiden. Jeg er komfortabel med det hjørnet for det er alltid det jeg prøver på – akkurat som mot Lincoln.

– Ofte, hvis jeg kjeder meg, tar jeg ballen med meg ut i hagen og prøver på sånne ting.

Liverpool - Tottenham spilles kl. 21.00, og sendes på TV 2 Sport Premium og Sumo.