Slik støtter Liverpool FC LHBT-personer gjennom Rainbow Laces-kampanjen

Liverpool FC støtter Rainbow Laces-kampanjen, og en melding fra Henderson har fått en homofil supporter til å vurdere å snøre på seg fotballskoene igjen.

Premier League-klubbene støtter Rainbow Laces-kampanjen denne uken. Formålet med kampanjen er å sette fokus på LHBT-personers inkludering og likestilling i idretten.

Rainbow Laces Day er onsdag, 9. desember, men Premier League-klubbene markerer kampanjen fra 4.-13. desember. For Liverpools del gjelder det kampen mot Wolves og kampen mot Fulham.

Skolisser, kapteinsbind og cornerflagg i regnbuefarger

Det var i utgangspunktet skolissene til spillerne som skulle være regnbuefarget, men det er det ikke alle som velger å bruke. I stedet er kapteinsbindet regnbuefarget, og det samme er cornerflaggene på noen stadioner. Sistnevnte fikk nesten Jamie Vardy i trøbbel, da han feiret et sent vinnermål mot Sheffield United ved å aggressivt sparke ned cornerflagget. Handlingen var selvsagt ikke et angrep på kampanjen, men Vardy valgte å signere cornerflagget og gi det til Foxes Pride – Leicesters supporterklubb for LHBT-personer.

Det var regnbuefargede seter på London Stadium, og Tottenham lyste opp hele sin nye stadion i regnbuefarger. Jurgen Klopp sine joggesko hadde regnbuefargede lisser under kampen mot Wolves søndag kveld.

Liverpool FC har også endret profilbilde på sosiale medier til å inkludere en regnbue-ramme rundt klubbemblemet.

SKOLISSER: Jurgen Klopp med regnbuefargede skolisser feirer seier over Wolves.

SKOLISSER: Jurgen Klopp med regnbuefargede skolisser feirer seier over Wolves.

Hendersons rørende melding

Jordan Henderson postet et bilde av seg selv med kapteinsbindet i regnbuefarger med meldingen om at fotball er for alle. Som alltid var reaksjonene blandede, men noen kommentarer beviser hvor mye kampanjen betyr for de den gjelder.

24 år gamle Keith Spooner fra Irland skrev til Liverpool-kapteinen at han kom ut som tenåring, og at Henderson støtter kampanjen betyr mye for ham.

Henderson svarte. «You’ll never walk alone Keith. Hvis det å bruke kapteinsbindet hjelper bare én person, så er det fremgang. Alle er velkomne i Liverpool Football Club.»

Svaret fra Henderson gjorde inntrykk.

– Det betyr fryktelig mye for folk som meg at noen som er Liverpool-kaptein, som har vært kaptein for England, og har tatt på seg armbåndet, gir et så flott svar til meg som det han gjorde, sa Spooner til Sky News.

Spooner kom ut som homofil som 17-åring, og forteller at det var vanskelig å fortsette å spille fotball på grunn av oppmerksomheten legningen hans fikk. Han sluttet å spille som 19-åring, fordi han følte det var for ukomfortabelt å gå ut på banen. Nå, etter en respons fra Henderson, og etter at flere og flere slutter seg til Rainbow Laces-kampanjen, tenker han litt annerledes på det.

– Jeg håper jeg kan begynne å spille igjen, ting som Rainbow Laces gir meg en mulighet og en grunn til å gå tilbake og føle meg komfortabel når jeg spiller.

– En symbolsk demonstrasjon av solidaritet

Det er organisasjonen Stonewall som står bak kampanjen. I følge dem er det fire av ti LHBT-personer som ikke føler seg velkommen i sportsverdenen. Initiativet ble først startet for fem år siden på fotballbanen, og siden den gang har kampanjen vokst til å også inkludere andre idretter.

Organisasjonen fokuserer på å bruke idrett som et middel for å bringe forandring i sosiale holdninger og oppførsel. «Det som gjør idrett så spesielt er dets unike makt til å bringe sammen alle mulige mennesker. Det er den makten vi bruker til å gjøre et par skolisser til en symbolsk demonstrasjon av solidaritet for LHBT-personer i idretten», skriver Robbie de Santos fra Stonewall for Sky Sports.

«At kampanjen har vokst har gjort Rainbow Laces til en katalysator for mer strategisk og systematisk forandring. For organisasjoner, ligaer og klubber, vil synlig støtte åpne opp for samtaler om hvordan de kan skape en mer inklusiv kultur der hvor de opererer», fortsatte de Santos.

Mye har forandret seg de siste ti årene

På lørdagens Soccer AM var tidligere landslagsspiller på kvinnelaget til England, Lianne Sanderson, gjest og snakket om kampanjen.

– Jeg synes det er glimrende å se reklametavler rundt stadionene og emblemer og alt det der, men det er mye mer enn det. Folk synes det er greit å ha på seg regnbuemerker nå. For bare ti år siden, hvis noen hadde fått beskjed om det da hadde de tenkt «å herregud, de kommer til å tro jeg er homofil.» Jeg tror det hadde vært sånn, sa hun.

– Nå skjønner folk hvor viktig det er å øke bevisstheten. Det er mye mer enn å ha på seg et merke, men det faktum at kapteinene har på seg regnbuebind gjør at flere føler seg komfortable.

Det er langt mer åpenhet for forskjellige legninger i kvinnefotballen enn i herrefotballen i England, hvor spillere fortsatt ikke er komfortable med å komme ut. Justin Fashanu er fortsatt den eneste aktive spilleren som har kommet ut i England og det skjedde helt tilbake i 1990.

– Jeg håper å leve i en tid hvor vi ser en Premier League-spillere komme ut av skapet fordi han vil, ikke fordi han er tvunget, sier Sanderson.