Liverpools spillerstall - angrepetSupertrioen på topp blir utfordret, og minst et stort offensivt navn vil hentes inn

De fleste vil misunne Liverpools tre stjerner i angrepsrekka, men dekning og konkurranse behøver å gjøres noe med.

Vi tar for oss spillertroppen til Liverpool FC pr. i dag, men hvor vi også ser litt bakover og fremover.


Det har nesten alltid vært angrepsstjerner i Liverpool FC. Fra duoer som Hunt/St. John, Keegan/Toshack og Rush/Dalglish til trioen Barnes/Beardsley/Aldridge. Det var unge superstjerner som kom fram i Robbie Fowler og Michael Owen, til importerte stjerner som Fernando Torres og Luis Suarez. Nå kan vi glede oss over Salah, Mané og Firmino.

Har bygget opp scoringsfarlig angrep

Jürgen Klopp har måttet bygge opp lagets angrep og offensive spill. Det ble nærmest rasert i kjølvannet av utrolige 101 scoringer i 2013/14, med Luis Suarez i sitt absolutte ess alliert med Daniel Sturridge. I tillegg var det kreative spillere som Raheem Sterling og Philippe Coutinho, du fikk fortsatt noe ut av kapteinen Steven Gerrard og midtstopper Martin Skrtel bidro faktisk med sju ligascoringer.

Innen Jürgen Klopp kom var mye av dette borte med Suarez og Sterling solgt, Gerrard hadde lagt opp, mens Sturridge for det meste lå på behandlingsbenken. Offensive spillere som Benteke, Firmino og Ings var kommet inn, men det hjalp ikke at sistnevnte fikk en korsbåndsskade samtidig med at Klopp satte sine ben i klubben.

I 2014/15 var Liverpool nede på 52 scoringer, mens det ble 63 i sesongen hvor Klopp var med fra oktober av. Manageren signerte Sadio Mané sommeren 2016 og det endte opp med en sesong med 78 scorede ligamål. Mer enn to mål i gjennomsnitt på 38 ligakamper.

Mohammed Salah kom sommeren 2017 og hans fantastiske 32 mål i sin første sesong i helrødt bidro til 84 mål i Premier League. Forrige sesong ble det imponerende 89 mål, mens det denne sesongen står 66 scoringer på foreløpig 29 kamper. Det gir 2.275 mål pr kamp, som vil gi 86.48 mål totalt om gjennomsnittet holder seg.

Sentralt i disse tallene står trioen Salah, Mané og Firmino. Mo Salah er toppscoreren med 32, 22 og så langt 16 denne sesongen. Sadio Mané har 13, 10, 22 og 14, mens Firmino har 11, 15, 12 og så langt 8 i 2019/20. En kan legge til at Philippe Coutinho var delt toppscorer på Anfield i 2016/17 med 13 fulltreffere.

Trio i egen klasse

Mohammed Salah har enorm fart, ikke minst over distanse og er sammen med Sadio Mané en fantastisk kontringsspiller. Han har også en presist og dødelig venstrefot, i tillegg til at han nok er den mest scoringshungrige av Liverpools tre på topp.

Sadio Mané er artisten med det korte rykket og de blendende dribleseriene, og som har en venstre støvel som kan måle seg med kjeiva til Mo. Noen ganger behøver han noen sjanser for å score, men det kan en nok også hevde om Salah til tider.

Roberto Firmino er lagspilleren. Den hardt arbeidende førsteforsvareren, også til tider omtalt som en «hengende 9’er». Han har sine brasilianske finter, overhopp, lure touch og innspill, og kan også prestere magiske scoringer, men virker like tilfreds med å være i toppsjiktet over listen for assist, som han som regel er, som å utfordre toppscorerne.

Jürgen Klopp sa før sesongen man hadde nok i troppen til å dekke opp for sin førsterekke. Med 82 poeng på 29 kamper er det vanskelig å argumentere mot det. Likevel, det føles som at noe vesentlig er borte hvis en av de tre nevnte over ikke er med, og en er glad for at ingen av dem har vært skadet over lang tid.

Divock Origi er førstereserven, og som alltid har skrevet seg inn i klubbens historie med sine viktige scoringer spesielt under forrige sesong og da Champions League ble sikret. Denne sesongen har han beskjedne fem kamper fra start i ligaen og hele 17 innhopp. Tre scoringer er ikke særlig imponerende, og tiltroen til ham hvis han skal være førstevalget over tid virker ikke særlig stor. I tillegg er han en type som ikke passer så godt ute på vingen, han er ingen førsteforsvarer som Firmino i midten, og generelt plasser ikke så godt inn i en slik treer som Klopp ønsker framme. Han virker bedre hvis han kan få brukt sin fart og fysikk som en av to fremme, eller som alene på topp med hurtige og kreative spillere bak seg og på sidene.

Xherdan Shaqiri kan gå innover fra sin kantrolle og lade med sin børse av et venstreskudd, men virker ikke å ha tilliten til Klopp angående defensivt arbeid i en slik posisjon. Oxlade-Chamberlain har fart og skuddstyrke, men trives ikke minst i egne øyne best i en mer kreativ og tilbaketrukket rolle, mens Naby Keita også har tempo og gjennombruddskraft til å være med i en flankerolle. Der har også Gini Wijnaldum blitt benyttet enkelte ganger, mens den som nok passer aller best som type er Harvey Elliott. Fram til førstkommende søndag er han imidlertid fortsatt bare 16 år.

Fremover

Klopp kan som sagt hevde at det har blitt dekket opp tilfredsstillende, og det inkluderer justering av formasjon og fasong. Han kan legge hurtigtogene Salah og Mané på topp, gjerne bredt hvis det for eksempel er en antatt vanskelig kamp på bortebane. Han kan bruke en av dem på topp, han kan bruke Origi på topp, og han har spillere som kan spille i en kreativ og hurtig treer bak en spiss, i tillegg til at han har alternativer ved siden av Fabinho hvis han skal ha to sentrale midtbanespillere og som da i hovedsak «sitter».

Likevel, det er noe som mangler med en av Salah, Mané og Firmino borte. Nå har vi ikke nevnt Takumi Minamino, og han kan løse «problemer» når han blir med vant med Klopp-fotballen. Pr. i dag er han kanskje den beste vikaren for Roberto Firmino, men han kan bli en offensiv og kreativ indreløper, eller kanskje også en mer effektiv flanke enn de alternativene som er listet opp over.

Noen ganger er det røk, til dels mye røk, uten ild angående transferrykter, men det kan ikke være tvil om at et stort offensivt navn er øverst på handlelisten til Liverpool før neste sesong. Timo Werner, Jadon Sancho, Kylian Mbappe, Ousmane Dembele, noen av de desidert største navnene er blitt linket til Anfield.

Timo Werner virker mest logisk. Tysk, har utkjøpsklausul, kjenner Klopp, du vil ikke bli overrasket om en deal er muntlig avtalt allerede. Mye kan imidlertid skje angående en overgang og en vil anta at Liverpool kan ha forhørt seg om en eller flere av de andre nevnte for å sjekke terrenget ytterligere.

Coronaviruset vil påvirke Liverpool FC også, men det skal være nok midler til å kunne trå skikkelig til for å hente inn minst en stjernespiller, til en meget god og fyldig tropp som likevel gir inntrykk av at litt friskt blod er helsefrembringende.

Divock Origi kan være et salgsobjekt, og Xherdan Shaqiri likeså. En har utlånsspillerne Marko Grüjic og Harry Wilson som det må tas en avgjørelse på. Hvis vi skal ta en mer total oppsummering, og ikke bare angrepskraft, vil en kvitte seg med lønningene til Adam Lallana og Nathaniel Clyne, og trolig ender Dejan Lovren opp med en ny arbeidsgiver.

Når navn som Werner, Sancho, Mbappe og Dembele nevnes, kommer også spekulasjonene om spesielt Salah og Mané, og da gjerne gigantklubbene i Spania. En kan ikke si noe sikkert angående topp fotballspillere, og hva som kan skje hvis hundre millioner pund pluss klaskes på bordet. Vi tror Liverpool får beholde sin startoppstilling og i tillegg henter inn minst et stort offensivt navn, og i tillegg kan vurdere en annen type på midtbanen samt fylle opp et hull etter to til i troppen.