Her er Alisson Becker best i klassen

Herfra slipper Liverpools brasilianske målvakt inn færre mål enn de andre Premier League-keeperne.

Da frisparket fra Bruno Fernandes traff nettveggen bak Alisson Becker søndag kveld, var det bare femte gang på to og en halv sesong i Liverpool-trøya at brasilianeren slapp inn et mål fra utenfor sekstenmeteren.

Sjokk i Beograd og Messi-lærepenge

Den første til å score mot Alisson som Liverpool-spiller på langskudd er også den som har scoret fra lengst avstand; Milan Pavkov.

I Champions Leagues gruppespill i 2018 var Røde Stjerne sett på som sjanseløse i gruppa med Liverpool, PSG og Napoli. På Anfield ble det utklassing og 4-0-seier til de rødkledde, men på Stadium Rajko Mitic fikk serberne bitt fra seg.

De tok ledelsen etter 20 minutters spill, og ti minutter senere satt den igjen. Og det andre målet kom på et glitrende langskudd fra 20-22 meter. Det var hardt og godt plassert til høyre for Alisson, som får noen fingre på ballen men ikke nok til å hindre sjokket i Beograd.

I starten av en ligakamp mot Burnley på Anfield i mars 2019 skjedde det bisarre. Bare fem minutter var spilt da Burnleys Ashley Westwood scoret direkte på corner. Hadde VAR vært i virke i denne kampen hadde nok ikke målet blitt godkjent (VAR ble først tatt i bruk i Premier League i den følgende sesongen).

Reprisene viste nemlig at Alisson ble holdt igjen på streken. I stedet var det Alisson som ble straffet, både med mål i mot og med et gult kort for protestene.

GOD KONTROLL: Alisson har hatt relativt god kontroll mellom stolpene siden han kom til Liverpool sommeren 2018.

GOD KONTROLL: Alisson har hatt relativt god kontroll mellom stolpene siden han kom til Liverpool sommeren 2018.

Et par måneder etter Westwoods kontroversielle scoring, plasserte Lionel Messi ballen i mål bak Alisson Becker på et frispark fra 25 meter. Det var det veldig lite å utsette på, ballen gikk rett i krysset og brasilianeren var sjanseløs.

Helt i starten av 2020/21-sesongen møttes Liverpool og Arsenal i Community Shield. Der tok Arsenal ledelsen, via Pierre-Emerick Aubameyangs høyrefot, klink på sekstenmeterstreken. 

Og på søndag var det altså Bruno Fernandes som klarte å overliste Alisson fra ca 17 meter. Målvakten reagerte ikke kjapt nok og et godt plassert frispark fra Manchester Uniteds portugisiske midtbanespiller gikk rett i keeperhjørnet.

En annen som også har scoret mot Alisson fra utenfor sekstenmeteren er Mohamed Salah i Champions Leagues semifinale på Anfield i 2018 – men da var naturligvis Alisson kledd i Roma-farger.

Best i klassen

Å avgi bare fem mål over to og en halv sesong er ganske imponerende. Vi har sett på hvordan de andre Premier League-målvaktene som har vært aktive i samme periode har gjort det, og Alisson er rett og slett best i klassen.

Disse tallene er kun for klubblag, ikke landslag.

I samme periode har Manchester City-keeper Ederson sluppet inn hele 15 mål fra utenfor sekstenmeteren siden 2018/19-sesongen.

David de Gea i Manchester United har sluppet inn 21 mål fra utenfor sekstenmeter. Leicesters Kasper Schmeichel har sluppet inn 14, og Jordan Pickford i Everton har sluppet inn 20.

Nest best er Arsenals Bernd Leno, som har sluppet inn 10.

Det er ikke fordi motstanderne ikke prøver, eller at han møter færre langskudd. Alisson har reddet 83 skudd fra utenfor sekstenmeteren. Ederson har reddet 74, Schmeichel 76, Pickford 95, Leno 121 og de Gea 124.

Mål sluppet inn fra utenfor sekstenmeter siden 2018/19:

Alisson Becker 5

Ederson 15

David de Gea 21

Kasper Schmeichel 14

Jordan Pickford 20

Bernd Leno 10

Hugo Lloris 13

Nick Pope 11

Rui Patricio 17

Guaita 17

Lukasz Fabiański 12

Syv av Alissons redninger har vært fra direkte frispark. De fleste av dem har ikke vært skumlere enn at man har forventet at brasilianeren skulle få hanskene på ballen. Mest utfordrende var Christian Eriksens forsøk i Champions League-finalen i 2019 da Tottenham ble gitt frispark på tuppen av sekstenmeteren. Danskens skudd tvang Alisson ut i full strekk og han måtte bokse ballen til corner. Likevel hadde brasilianeren god kontroll.