Slik har Mourinho endret Tottenham

En dansk kriger, en dynamisk duo og en sterkere stall er noe av det som har gjort José Mourinhos Tottenham til et mye mer robust lag.

Da Liverpool for ett år og én uke siden møtte Tottenham i London, var det José Mourinhos første møte med Jürgen Klopp med sin nye klubb. Portugiseren hadde bare hatt jobben i to måneder, og hadde ikke rukket å sette sitt ordentlige preg på laget. 

Liverpool hadde bare avgitt to poeng hele sesongen, og fortsatte å dominere i den tøffe bortekampen. Spesielt i første omgang var det bare ett lag på banen, og seiersmålet kom etter 37 minutter da Roberto Firmino satte inn kampens eneste mål.

Tottenham kom til noen store sjanser etter hvilen, men det ble en fortjent borteseier til Liverpool mot det som var et svekket hjemmelag. 

Mye sterkere mannskap

For en rekke av navnene i Mourinhos lagoppstilling for et år siden vil neppe spille torsdagens kamp mellom lagene. Paolo Gazzaniga vikarierte for en skadet Hugo Lloris i mål. Unge Japhet Tanganga spilte høyreback, mens høyreback Serge Aurier spilte på kanten. Danny Rose spilte venstreback, mens Christian Eriksen og Dele Alli var del av trioen på midtbanen. Lucas Moura spilte spiss i Harry Kanes skadefravær. 

Mourinho kommer sannsynligvis til å stille et langt sterkere og mye mer samspilt lag når et vaklende Liverpool kommer på besøk denne gangen.

London-laget er i form og har ikke tapt en kamp siden hjemmemøtet med Leicester 20. desember, fire dager etter at de tapte på Anfield. Siden har de vunnet fire kamper i liga- og FA-cup, samt vunnet to og spilt to uavgjort i Premier League. 

Danske har tatt kontroll på midtbanen

I forrige sesongs oppgjør startet Christian Eriksen og Harry Winks sammen på midtbanen i en 4-2-3-1-formasjon. Dele Alli spilte i den offensive rollen. Like etter kampen ble Eriksen solgt til Inter, mens det nå ser ut til at Alli forsvinner til PSG etter å ha vært ute i kulda hele denne sesongen. 

I stedet for teknikerne har José Mourinho fått inn en mann som virkelig har fått skikk på midtbanen. Danske Pierre-Emile Højbjerg ble kjøpt før sesongen, og Mourinho gjorde boks-til-boks-spilleren om til en ryddegutt som er en plage for de fleste angripere. 

KAN TETTE IGJEN: Toby Alderweireld, Pierre-Emile Højbjerg og Eric Dier danner en forsvarsmur det er vrient å trenge gjennom.

KAN TETTE IGJEN: Toby Alderweireld, Pierre-Emile Højbjerg og Eric Dier danner en forsvarsmur det er vrient å trenge gjennom.

Højbjerg har spilt hvert eneste minutt i ligaen for Tottenham denne sesongen, og tall hentet fra analyseverktøyet Instat viser at han scorer høyt på de defensive tallene. Han snitter for eksempel på fem brytninger per kamp og seks taklinger per kamp. Det er høyere enn liknende spillertyper som Rodri i Manchester City, og omtrent på nivå med N'Golo Kante i Chelsea og Fred i Manchester United. 

25-åringens bidrag er viktige også i kontringsspillet. Han snapper stadig ballen fra lag som er på vei framover og serverer den rett videre til en mer kreativ spiller, som for eksempel Kane.

Samtidig velger han et trygt pasningsspill. Treffprosenten ligger så høyt som på 90, prosent, og den ene kampen som trekker ned er på Anfield, da han kun traff på 72 prosent av pasningene.

Dynamitt-duo

At Mourinho har fått det beste ut av Harry Kane kan det ikke være tvil om.

Den engelske spissen har tatt enorme steg det siste året når han har utviklet seg fra å være målscorer til også å supplere med målgivende pasninger. Så langt denne sesongen står han med tolv mål i Premier League, ett bak toppscorer Mohamed Salah. 

Plusser man på de elleve målgivende pasningene, står Kane med imponerende 23 målpoeng etter 18 serierunder. Han har altså vært involvert i 23 av Tottenhams 33 Premier League-scoringer. 

Og stort sett går de målgivende pasningene til makker Heung-Min Son. Også han står med tolv scoringer, og han har imponerende seks målgivende pasninger på sine 18 kamper. 

Med andre ord er det lett å se hvem man skal stoppe om man vil hindre Tottenham i å score mål. Problemet er bare at det ikke alltid er like enkelt.

FARLIGE: Heung-Min Son og Harry Kane er Premier Leagues giftigste angrepsduo.

FARLIGE: Heung-Min Son og Harry Kane er Premier Leagues giftigste angrepsduo.

Taktisk variasjon

Mourinho har de siste ukene begynt å variere mye mer med taktikken enn han har gjort tidligere. Instat forteller oss at han i elleve av de tolv første kampene valgte å starte i 4-2-3-1. Det eneste unntaket var i 1-6-seieren mot Manchester United, da han gjorde en liten justering til 4-3-3. 

Det var først på Anfield han gikk for noe helt annet, da han forsøkte å sette laget opp for kontringsspill i 4-4-2 med Kane og Son på topp. Mourinho selv mente taktikken fungerte glimrende og at Tottenham fortjente å vinne kampen.

Tallene forteller nok noe annet, men portugiseren hadde et lite poeng. Bortelaget var svært nære å ta ledelsen i andre omgang da Steven Bergwijn satte ballen i stolpen. I stedet var det Roberto Firmino som avgjorde like før slutt etter at Liverpool hadde dominert stort sett hele kampen.

Etter at det ble tap også mot Leicester noen dager senere, har Mourinho variert mer når det gjelder formasjoner og dermed gjort Tottenham litt mer uforutsigbare. Han har forsøkt både 3-4-3, 3-5-2 og 4-3-3 igjen og har som nevnt ikke tapt på åtte kamper i alle turneringer.

Gode mot de beste

De som har fulgt med en stund vet at Mourinho elsker de største oppgjørene, og det er nettopp der Tottenham har tatt et stort steg etter at portugiseren tok over for Mauricio Pocchetino. 

Denne sesongen ble det kalassifrene 1-6 mot Manchester United på Old Trafford. I november ble Manchester City slått 2-0, før det ble 0-0 borte mot Chelsea i en ekte Mourinho-kamp. 

En uke etterpå er også Arsenal slått, og selv om de to neste storoppgjørene endte med tap mot Liverpool og Leicester, har den meritterte manageren igjen vist at han er i stand til å vinne de taktiske duellene. 

Hva han stiller med på torsdag er ikke godt å si, men at han er klar til å utnytte et svekket og usikkert Liverpool til det fulle, er det ingen tvil om.