En varslet krise

Når Jürgen Klopp for første gang tar av munnbindet og kritiserer eierne offentlig, bør de lytte i Boston før det er for seint.

Når dette skrives er situasjonen som følger: Liverpool ligger på fjerdeplass i Premier League, seks poeng bak serieleder Man Utd. Det skiller åtte poeng mellom 1. og 7. plassen, og flere lag har hengekamper – blant andre Man City. 

Det tabellen ikke viser, er at Liverpool ikke har vunnet på fem seriekamper, og ikke har scoret på fire! Det er en absurd situasjon for et lag som har bøttet inn mål de siste årene, og vunnet nærmest hver gang de har gått på banen.

At Liverpool vil finne seg selv igjen er jeg ikke i tvil om – spørsmålet er når. Men under overflaten lurer noen farer som må tas på alvor. Den viktigste faren håper jeg eieren i Boston har løst innen mandag neste uke. Hvis ikke har de latt være å lytte til en av de fremste fotballhjernene i verden, og det kan koste dyrt også ut over denne sesongen.

Lojal forsvarer helt til nå

Jürgen Klopp har vært lojal og forsvart FSG gjennom tunge perioder før, slik han gjorde da Timo Werner ikke ble kjøpt. Jeg kan ikke huske han har ytret et kritisk ord om eierne.

Klopp har alltid vært mest opptatt av å løse problemer med de spillerne han har tilgjengelig, og har skilt seg fra andre managere som sutrer over manglende spillerkjøp i tide og utide.

Dette er første gang Jürgen Klopp offentlig roper «Ulven kommer!». Derfor er det ekstra verdt å lytte til når han med en uke igjen av overgangsvinduet ikke legger skjul på at han selv har bedt om en midtstopper i januar – uten å bli hørt.

For en klubb som for bare ti år siden var nær å bli satt under administrasjon, er det selvsagt fint å ha amerikanere som evner å se det langsiktige perspektivet. Akkurat nå er de mest opptatt av å redde arbeidsplasser, og holde klubben sterk økonomisk også gjennom kriseperioden man nå er inne i.

Klubben har tapt enormt med penger på tomme tribuner, og på rabattene som er gitt i TV-avtalene. Liverpool har på ingen måte fått den økonomiske oppsvingen de skulle hatt, burde hatt og hadde fortjent etter den første ligaseieren på 30 år. For på toppen av det andre har også sponsorer lukket lommeboka, og Nike-avtalen har ikke fått den drømmestarten den skulle hatt den heller.

En altfor dyr gambling

MEN, når de samme eierne skal tenke langsiktig, må de også ta med seg i beregningen hva det vil koste om Liverpool ikke vinner ligaen igjen denne sesongen. Og enda verre, hva det vil koste om Liverpool ikke spiller i Champions League neste sesong. Så alvorlig er faktisk situasjonen nå.

Den kostnaden vil være enormt stor for både eierne og Klopps prosjekt i Liverpool, både i form av penger og ikke minst med hensyn til å tiltrekke seg de spillerne man ønsker, og beholde de spillerne man vil. Og i ytterste konsekvens, forholdet mellom eierne og Klopp selv. 

Det er et skrikende behov for minst én ekstra midtstopper i Liverpool. Nei, det er ikke vikarstopperne i seg selv som har vært problemet - det har gjort oppgaven de har blitt satt til bra utifra forutsetningene de hadde. Det er heller ikke midtstopperne som skal løse måltørken, men jeg vil påstå at midtstopperkrisen vi står i har så mange følgefeil at det påvirker hele laget.

Vi har spilt med to av våre beste midtbanespillere i midtforsvaret i enkelte kamper. Det er god grunn til å tro at det også påvirker hvordan de tre foran kan levere. Det påvirker flyten og rytmen at vi ikke får brukt våre beste menn i sine beste posisjoner og over for lang tid. Isteden er slitasjen på flere blitt for stor, spesielt fordi alternativene på benken også er noen helt andre nå enn da sesongen startet.

Kanskje hadde Liverpool i en normalsituasjon spilt med Fabinho, Thiago og Henderson sammen på midtbanen nå – og gitt det overraskelsesmomentet og den nye dimensjonen man ønsket før denne sesongen. Uflaks og et skademareritt uten like har ikke gjort det mulig.

Spørsmålet vi selvsagt nesten ikke tør å stille engang, er hva skulle Liverpool nå gjort om Fabinho ble satt ut av spill en periode?

Klopp har vist fra han kom at han løser ting med de ressursene han har når det er mulig. Han har vist at han klarer å løse det meste, men når Jürgen Klopp sier så klart ifra som han gjør nå om et behov, er det virkelig tid for å levere.

For langtidskonsekvensene er kanskje større enn kostnadene av et nytt kjøp i januar. Det er gambling som kan koste altfor dyrt for det som var et gjenreist Liverpool.